Bodrum'da korkutan bir deprem daha meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre Pınarlıbelen-Bodrum merkezli depremin büyüklüğü 5.3.
Vatandaşlar sosyal medyadan depremi çok şiddetli şekilde hissettikleri mesajlarını paylaştı. Depremin ardından 10:46'da 3,4 büyüklüğünde de bir artçı sarsıntı kaydedildi.
ERTUĞRUL ÖZKÖK: ÇOK KUVVETLİ BİR DEPREMDİ
Bodrum'da tatil yapan gazeteci Ertuğrul Özkök, "Çok kuvvetli bir depremdi" dedi. Aydın, Didim ve Marmaris'te de sarsıntının hissedildiği bildiriliyor.
Depremi hissedenler, sosyal medyada "Çok fazla salladı, Bodrum sokakta", "Toprağın çıtır çıtır sesini duydum" ve "Sağlam salladı" gibi mesajlar paylaştı.
'BODRUM SINIFI GEÇTİ, BEN OLSAM TATİLİMİ BIRAKMAZDIM'
Bodrum'da büyük panik yaratan depremin ardından açıklamalarda bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, ""Tsunamiyi normal şartlar altında beklemiyoruz. Bodrum sınıfı geçti. Çünkü bizim yıllardan beri söylediğimiz 6,5 büyüklüğüne kadar yıkım olmasın yaralanma olmasın diyorduk. 6,5'da bunu test ettiler. Orayı terk edenler oldu ama şuna teminat verebilirim. Kırılan yer uzun süre bir daha kırılmaz. Bu artçılar yaşanacaktır ama daha büyük deprem olmayacaktır. Bu bölgede kırılan yerlerde tsunami de olacaktır. Ben olsam tatilimi bırakmazdım diye bir kez daha tekrar edeceğim" dedi.
GÜNDEM YARATACAK AÇIKLAMANIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ!
DEPREM SONRASINDA PLAJDA KORKUTAN GÖRÜNTÜ
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bu sabah meydana gelen deprem sırasında ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Yalıçiftlik Halk Plajı'nda meydana gelen 1 metre derinliğe ve yaklaşık 5 metre genişlikteki çukur görenleri şaşırttı. Plajda kumlar çekilirken meydana gelen göçük anı cep telefonuyla görüntülendi. Belediye ekipleri çukuru iş makineleriyle kapattı.
Olayın görüntüleyen belediye restoranında garson 21 yaşındaki Cengiz Topan, "Çok şiddetli bir sarsıntı hissettik. Hemen ardından önümdeki plajda kumsal çökmeye başladı. Cep telefonumla çöken yeri kaydettim. Daha önceki depremde de 30 metre ileride bir göçük oluşmuştu. Buranın zemini kumsal ve deniz seviyesinde olduğu için sanıyorum bu göçükler oluştu. Denize girenler denizin içinde de çukurların oluştuğunu söylüyor. Sabah olması nedeniyle fazla insanın plajda bulunmaması şans" dedi.
BODRUM KAYMAKAMINDAN AÇIKLAMA
Bodrum Belediyesi içindeki kafeteryanın duvarında küçük çaplı hasar meydana geldi. Belediyenin önündeki meydanda bulunan Adliye Camisi'nin minaresinin üst kısmında da yine küçük çapta hasar oluştu. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, kendilerine intikal eden olumsuz bir şey olmadığını söyledi, Bodrum halkının bu çaptaki depremlere alışık olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Sıkıntı oluşturacak, korkuya, paniğe sevk edecek bir deprem değil bu. Bize intikal eden bir şey yok, büyüklüğü 5'in üzerindeydi ama artık bize hasar verecek durumu yok bu tür depremlerin. Kandilli Rasathanesi'ne göre 5 gözüküyor. Bize gelen hiçbir problem yok" diye konuştu.
TATİLCİLER TEDİRGİN OLDU
Bodrumlular ve tatilciler depremle birlikte sokağa fırladı. Can kaybı ve yaralanan kimsenin olmadığı deprem ilçede tedirginlik sürerken, vatandaşlar uzun süre binalara giremedi.
FATMA GİRİK: ALIŞMALIYIZ
Torba Mahallesi’ndeki evinden yürüyüşe çıkarken depreme yakalanan usta oyuncu Fatma Girik "Bodrumdaki depremlere alıştık. Kentteki evlerin 2 katlı olması şans. Hem binalar hem altyapı hem de zemin sağlam. Deprem bölgesindeyiz, faylar buradan geçiyor alışmalıyız" dedi.
Gaziantep’ten tatile gelen iç mimar 22 yaşındaki Beste Eyikoçak, "Şimdiye kadar böyle bir deprem yaşamamıştım. Çok sallandık, hemen dışarı çıktık. Allah’tan çabuk geçti" dedi.
"BU EN ETKİLİSİYDİ"
Torba Mahallesi’ndeki yazlığında yaşayan bankacı 49 yaşındaki Şule Teker ise "Evde kahvaltı yapıyorduk, birden sallanmaya başladık. Büyük bir uğultu vardı. İlçede evlerin iki katlı olması büyük şans. Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen 6.5’lik sarsıntıdan sonra hissettiğimiz bu deprem en etkilisiydi. Tabii ki korktuk, heyecanlandık ve bahçeye çıktık" diye konuştu.
Bodrum Belediyesi zabıta ve itfaiye ekipleri ile jandarmanın hasar tespiti için Pınarlıbelen Mahallesi’ne hareket etti.
ÇARPICI DEPREM UYARISI: BODRUM SALLANMAYA DEVAM EDERSE...
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür yaşanan depremlere ilişkin açıklama yaptı. En önemli uyarılarından biri de; yapıların sürekli kontrol edilmesiyle ilgili. Görür; “Gerçekten darbe almış ama ihmal edilmiş, kontrol ettirilmemiş binalar içinde oturulmaya devam edilirse, sürekli olan küçük depremler sonucunda malzeme yorgunluğa neden olur ve yıkıma neden olabilir. Bu nedenle ‘benim binam sağlammış bir şey olmadı’ düşüncesi çok yanlış. Dikkatli olmak lazım” dedi.
Gökova Körfezi’nin kuzey yamacında çok ciddi bir normal atımlı fay olduğunu, bunun da Kos’un kuzeyine kadar sürdüğü söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Yakın geçmişte burada 6’nın üzerinde bir deprem oldu. Bu orta büyüklükte bir deprem. Bu büyüklükte bir deprem olduğu zaman fay boyunca olan bütün alanlarda belirli bir zaman içinde temizlik harekatı başlar. O büyük deprem sırasında kırılmamış faylarda kırılmaya başlar. Bu kırılmalar sonucunda da artçı dediğimiz depremler meydana gelir. Bu artçı depremler de birkaç gün içinde sonlanmaz. Genellikle birkaç ay mertebesinde sürer. Gökova Körfezi’nde görülen depremler de büyük depremin artçıları olarak düşünülmelidir. Ve biz bu açıdan baktığımızda daha bu depremlerin süreceğini sürüyoruz. Daha birkaç ay Bodrum ve çevresi belirli boyutta sallanırsa bu anormallik değildir” diye konuştu.
Ayrıca 6.8 büyüklüğündeki depremin körfezin kuzeyinde ve güneyindeki daha küçük boyutlu olan fayları da tetiklemiş olabileceğini kaydeden Görür, “Bunlar da zamanla kırılmış olabilir, küçük boyutlu depremler oluşturmuş olabilirler” dedi.
“BU BÖLGEDEKİLER KENDİLERİNİ EMNİYETTE HİSSEDEBİLİRLER”
Gökova fayı üzerinde olan bölgede enerji artık boşaldığı için bu yöredeki insanların kendilerini daha rahat ve emniyette hissedebileceklerini söyleyen Görür, şöyle devam etti: “Uzun bir süre bu fay üzerinde deprem beklenmez. Ancak devamlı sarsıntılar, bir takım binalarda yapı stoğunda, malzeme yorgunluğu oluşturur. Gerçekten darbe almış ama ihmal edilmiş, kontrol ettirilmemiş binalar içinde oturulmaya devam edilirse, sürekli olan küçük depremler sonucunda malzeme yorgunluğa neden olur ve yıkıma neden olabilir. Bu nedenle ‘benim binam sağllanmmmış bir şey olmadı’ düşüncesi çok yanlış. Çok deprem olan yerlerde yorgunluk olur. Vatandaşlarımızın kendi binalarını kontrol ettiriyor olmaları ve bilinen bir zaafyiet varsa da ihmal etmeden baktırmaları gerekiyor. Beşinci altıncı sarsıntı, bardağı taşıran son damla olur. Dikkatli olmak gerekir.”
İşte sosyal medyada yer alan tepkilerden bazıları;
SABAHA KARŞI GÖKOVA KÖRFEZİ'NDE 4.3
Muğla'nın Bodrum ilçesi Gökova Körfezi açıklarında bugün sabah 04.46'da da 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Deprem yerin 17,49 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklanmıştı.
DÜN AKŞAM DA SALLANMIŞTI
Saat 21:25'te merkez üssü Muğla Bodrum olan 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Muğla'nın Bodrum İlçesi Gökova Körfezi açıklarında Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandille Rasathanesi ise depremin şiddeti 3.9.
AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre saat 21:25'te merkez üssü Muğla Bodrum olan 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi .
Boğaziçi Üniversitesi Kandille Rasathanesi ise ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü, 3.9 olarak belirledi.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden edinilen bilgilere göre ise; merkez üssü Bodrum'da yerin 5 kilometre altında saat 21.25'te bir deprem kaydedildi. Kandilli Rasathanesi, Muğla'nın Bodrum ilçesinde meydana gelen depremin yerin 5 kilometre altında ve 3.9 şiddetinde olduğunu açıkladı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) merkez üssünü Bodrum İlçesi Gökova Körfezi açıkları olarak saptadığı deprem, bugün saat 21.25'te meydana geldi. Yerin 7.3 kilometre derinliğinde olan depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.