Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan HSK'ya atama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) üye atadı. Son dakika habere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelikleri sona eren Mehmet Yılmaz ve Halil Koç, HSK üyeliğine atandı. Yeni düzenleme gereğince HSK'nın 7 üyesi TBMM tarafından seçilmişti. HSK üyeleri 7 Haziran'da görevlerine başlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) atama yaptı. Son dakika habere göre, Mehmet Yılmaz, Halil Koç, Hüseyin Şahin ve Mehmet Akif Ekinci, HSK'ya üye olarak atandı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyeliklerine; Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği sona eren Mehmet Yılmaz ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği sona eren Halil Koç’u, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 159 uncu maddesi ve geçici 21 inci maddesinin (C) fıkrası gereğince seçtiği belirtildi.

Reklam
Reklam

HSK'NIN YAPISI

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 16 Nisan'daki halk oylamasına ilişkin kesin sonuçları içeren kararının 28 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından anayasa değişikliğinde yer alan yüksek yargıyla ilgili düzenlemeler yürürlüğe girdi.

2010'daki anayasa değişikliğiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısı 7'den 22'ye çıkarılarak, üç daireden oluşuyordu. Yeni düzenlemeyle HSYK'nın adı "Hakimler ve Savcılar Kurulu" oldu. HSK, iki daire halinde 13 üyeyle çalışacak. Kurulun başkanı yine Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi sayılacak.

MECLİS'İN SEÇTİĞİ ÜYELER

Yeni düzenleme gereğince kurulun 7 üyesi TBMM tarafından seçildi. TBMM'nin ilk kez seçtiği Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeleri arasında Yargıtay Genel Sekreteri Yaşar Şimşek, Yargıtay üyeleri Mehmet Ademoğlu, Alp Arslan, Danıştay Üyesi Cafer Ergen, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin avukatı Hamit Kocabey yer aldı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Köseoğlu'nun hukuk alanında çok sayıda kitabı ve makalesi bulunuyor. Halen HSYK üyesi olan Yargıtay Üyesi Arslan ise ikinci kez bu göreve tekrar seçilmiş oldu. TBMM'nin seçtiği tek kadın üye ise avukat Songül Yazar oldu.

Reklam
Reklam

İŞTE 7 HAZİRAN'DA GÖREVE BAŞLAYACAK OLAN HSK ÜYELERİ

HSK'nın 4 üyesi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçildi. HSYK üyelerinin görevleri, 6 Haziran'da sona erecek yeni HSK üyeleri de 7 Haziran'da görevlerine başlayacak.

Yargıtay Genel Sekreteri Yaşar Şimşek: Akseki'de 1966'da dünyaya gelen Yaşar Şimşek, 1988'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İzmir hakim adayı olarak mesleğe başlayan Şimşek, sırasıyla Bünyan, Dargeçit, Çeltikçi Hakimliği, Adalet Müfettişliği, Adalet Başmüfettişliği, Ankara Hakimliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimliği, Bakanlık İç Denetçiliği, İç Denetim Başkanlığı ve Kanunlar Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 15 Aralık 2014'te Yargıtay Üyeliğine seçilen Yaşar Şimşek, Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi iken geçen yıl Yargıtay Genel Sekreterliğine seçildi. Özel Hukuk Dalında yüksek lisans yapan, İngilizce bilen Şimşek, evli ve iki çocuk babası.

Yargıtay Üyesi Alp Arslan: Çal'da 1964'te dünyaya gelen Alp Arslan, Bekilli Atatürk Lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1990'da mezun oldu. Ankara hakim adayı olarak mesleğe başlayan Arslan, sırasıyla Çıldır, Gelendost, Keskin Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Müfettişliği, Adalet Başmüfettişliği, Ankara Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. 16 Ekim 2012'de Yargıtay Üyeliğine seçilen Alp Arslan, Yargıtay 14. Ceza Dairesi Üyesi iken 6 Ağustos 2016'da HSYK asıl üyeliğinin boşalmasının ardından yedek üyelikten asıl üyeliğe geçiş yaptı. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Bölümünde yüksek lisans yapan HSYK ve Yargıtay Üyesi Arslan, evli ve altı çocuk babası.

Reklam
Reklam

Yargıtay Üyesi Mehmet Ademoğlu: 1963'te Pazarcık'ta doğdu. Pazarcık Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1988'de mezun olan Ademoğlu, İstanbul ve Kahramanmaraş hakim adayı olarak mesleğe başladı. Sırasıyla Havran, Ağın, Keleş, Ceyhan, İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı, Eskişehir Başsavcı Vekilliği, Nevşehir ve Şanlıurfa Başsavcılığı görevlerinde bulunan Ademoğlu, 15 Aralık 2014'te Yargıtay Üyeliğine seçildi. Mehmet Ademoğlu, Yargıtay 17. Ceza Dairesi Üyesi Ademoğlu, evli ve iki çocuk babası.

Danıştay Üyesi Cafer Ergen: Samsun'da 1966'da dünyaya gelen Ergen, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü kazandı. Bu okulda iki yıl eğitim gördükten sonra Ergen, öğrenimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. Ergen, 1990'da idari yargı hakim adaylığına başladı, 1992'de Danıştay Tetkik Hakimliği görevine atandı. Sırasıyla Trabzon İdare Mahkemesi, Samsun İdare Mahkemesi Üyesi, Kayseri İdare Mahkemesi Üyesi, Afyonkarahisar İdare Mahkemesi Üyesi, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tetkik Hakimi, Ankara 12. İdare Mahkemesi Üyesi, Ankara 2. İdare Mahkemesi Üyesi, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurul Üyesi ve Ankara 7. İdare Mahkemesi Başkanı görevlerinde bulundu. 25 Haziran 2014'de Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilen Ergen, 15 Aralık 2014'de Danıştay Üyeliğine seçildi. Ergen, evli ve üç çocuk babası.

Reklam
Reklam

Avukat Hamit Kocabey: Malatya'da doğan Avukat Dr. Hamit Kocabey, 1987'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini Gazi Üniversitesinde, Doktorasını İnönü Üniversitesinde tamamladı.1979-2000 yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde muvazzaf asker olarak görev yapan Kocabey, daha sonra istifa ederek serbest avukatlık yaptı. MHP ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin avukatlığını yapan Kocabey, 21 Mart 2015'de MHP Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Kocabey, evli ve üç çocuk babası.

Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu: Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde 1 Ekim 1971'de doğan Ali Cengiz Köseoğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Gazi Üniversitesinde yüksek lisans, İstanbul Üniversitesinde doktora yapan Köseoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesinde görev yaptı. Halen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Köseoğlu, iki kitap yazdı. Çok sayıda makalesi yayınlanan ve Yüksek Hakem Kurulu Üyesi olan Köseoğlu, evli ve iki çocuk babası.

Reklam
Reklam

Avukat Songül Yazar: Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 1975'te dünyaya gelen Avukat Songül Yazar, 1996'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Çeşitli yerlerde avukatlık yapan Yazar, evli ve iki çocuk annesi.

Anahtar Kelimeler: