Son dakika: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz günlerde milyonlarca SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensuplarını ilgilendiren bir haberi paylaştı. Buna göre SGK kaplıca tedavilerini de Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına aldı. Böylece emekli, dar gelirli ve hastaların kaplıca parasını devlet ödüyor.
SGK gerekli şartları sağlayan kişilerin kaplıca tedavisinin yanı sıra yol, refakatçi ve gündelik masraflarını da karşılıyor. Gündelik ücret olarak bu yıl için il dahilindeki sevklerde (ilçe-merkez arası) 23 lira, şehirlerarası sevklerde ise 46 lira verilirken, kaplıcaya gidilebilmesi için yol parası desteği de sağlanıyor. Biletlerin SGK’ya ibrazı gerekiyor.
Kaplıca tedavileri için resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekiyor. Sağlık raporunda tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin yer alması zorunlu. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde tedaviye başlanamaması halinde hastadan yeniden sağlık kurulu raporu alınması isteniyor.
30 seans sınırı olmayan tanılar genellikle fizik tedavinin sürekli olarak devam etmesi gereken ve ağır olarak nitelendirilebilecek hastalıklar. Örneğin parkinson, myokard enfartüsü, kronik pulmoner yetmezlik gibi hastalıklarda SGK'nın karşıladığı fizik tedavi sayısı 30'un üzerinde olabiliyor. Sigortalıların konuyla ilgili sağlık raporunu aldıktan sonra 15 gün içerisinde tedaviye başlamaları gerekiyor. Bu sürenin geçirilmesi halinde yeniden rapor alınması gerekmektedir. Tedaviye başlanıldıktan sonra ara verilmesi ve bu aranın 5 işgününden fazla olması halinde SGK masrafların karşılanması için yeniden rapor düzenlenmesini şart koşuyor.
SGK Emeklilere Kaplıca Tedavisinden Nasıl Yararlanılır? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli vatandaşlarımıza kaplıca tedavisi desteği sunuyor. Bu destekten yararlanabilmek için bazı gereklilikleri yerine getirmek gerekiyor.
Termal kaynak zenginliği açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise 7’nci ülke özelliğine sahip olan Türkiye’de 1100 termal kaynağı, 311 ruhsatlı kaplıca tesisi ve 500 termal su imkanı bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’nca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edenlerin ücretini devlet karşılıyor.
Bakanlığın işletme izni verdiği 311 tesisin bulunduğu iller şöyle: Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Tunceli, Uşak, Yalova ve Yozgat.