10 bin TL deprem yardımı başladı! Kısa çalışma ödeneği için Cumhurbaşkanlığı kararı bekleniyor! 4 bin liraya kadar...

Son dakika haberi... Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki depremin ardından konutları hasar gören vatandaşlar için AFAD tarafından açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce açıkladığı depremzedelere yönelik 10 bin TL tutarındaki hane başı destek ödemelerinin başladığı duyuruldu. Deprem yardımı başvuruları için herhangi bir şart bulunmazken, e-Devlet üzerinden kayıt olunabiliyor. Ayrıca 4 bin TL'ye yakın kısa çalışma ödeneği de sağlanacağı öğrenildi.

Son dakika haberi... Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremzede vatandaşlar için ilk etapta hane başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacağını duyurmuştu. AFAD'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Hasar tespit çalışmalarının sahada devam ettiği, çalışmalar sonuçlandıkça ödemelerin yapılacağı bildirilen AFAD açıklamasında; ödemelerin AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliği ile kesinleşmemiş hasar tespit verileri üzerinden alınan ikametgah verisi dikkate alınarak gerçekleştirildiği belirtildi. Ayrıca şu ana kadar 337 bin 933 hanede hasar tespitin tamamlanarak ödemelere başlandığı duyuruldu.

Reklam
Reklam

DEPREM YARDIMI BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIYOR?

Ödemeler için e-Devlet'ten başvuru şartı aranmadığı, destek ödemelerinin Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan yurttaşların doğrudan hesabına, hesabı bulunmayanların ise TC kimlik numaralarına yapılacağı kaydedildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İÇİN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI BEKLENİYOR

Depremden etkilenen 10 ilde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulanacak. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı yayımlanacak. Buna göre, deprem bölgelerinde olağanüstü hal veya mücbir sebep ilan edildiği için işini yapamayacak firmalar, çalışanları için kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılabilecek. Kısa çalışma ödeneği mevcut durumda 3 ay süreyle yapılabiliyor. Ancak bu durum Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yeniden düzenlenebilir.

4 BİN LİRAYA KADAR DESTEK

Kısa çalışma ödeneği sigortalının son 12 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanan günlük brüt kazancın yüzde 60'ı kadar ödeniyor. Brüt asgari ücret üzerinden ödenecek aylık kısa çalışma ödeneği yaklaşık 4 bin lira. Deprem bölgesindeki illerde nakdi ücret desteği de verilecek. Afet nedeniyle ücretsiz izne çıkarılma ya da işsiz kalınan dönem için İşsizlik Sigortası Fonu ve İŞKUR tarafından ödeme yapılacak. Nakdi ücret desteği, bir ay içerisinde en fazla 30 gün olmak üzere işçinin kendisine ödeniyor. Nakdi ücret desteği pandemi döneminde de gündeme gelmişti. O dönemde ücretsiz izne çıkarılan işçilere 1.500 TL veriliyordu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: