Son dakika: Mansur Yavaş neden cumhurbaşkanı adayı olmadığını anlattı! 'Gençlerin kırgınlığını anlıyorum'

Son dakika haberi... Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı adaylığı konusu gündemden düşmeyen Yavaş, neden aday olmadığını anlattı. Yavaş, kendisi ve Ekrem İmamoğlu ile ilgili sunacağı alternatif planı da açıkladı ve "Sayın genel başkanlarla konuşacağım ama takdir masanın." ifadelerini kullandı.

Son dakika: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk'te yayınlanan ve Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına konuk oldu. Hatay Havalimanı'nın deprem sonrası onarılması günlerce konuşulmuştu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yavaş, "İGA bizim ismimizi silerek görseller yayınladı. Durduk yere polemik konusu oluyor. İGA'nın sanki biz yokmuş gibi davranması oradaki insanların emeğine yazık." dedi. Cumhurbaşkanı adaylığı konusuna da değinen Yavaş, gençlerin kırgınlığını anladığını dile getirdi. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Mansur Yavaş'ın gündeme ilişkin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Korumayla gezmek beni rahtsız etmiyor. Kimseye bir kötülük yapmadım ki korumayla gezeyim gibi bir mantığım var. Gençler bizi örnek alacaksa böyle alsın.

DEPREM SONRASI NE YAPTI?

İtfaiyeyi aradım, beni evden almaları için ekipleri aradım. Derhal belediyeye gittim. Sonra kriz masasını topladık. Saat 06.20'de itfaiye ekibimiz deprem bölgesine gitmek için hazırdı. AFAD'a haber gönderdim. Telefonda bize dönmemeye başladılar. Sonra ekipleri gönderdik. Arkalarından biz gittik gördük, gerçekten çok korkunç bir durum vardı. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş'ta tablo kötüydü. Elbistan da öyle. Daha sonra tekrar gittik. Vali beye sordum 'eşleştirilmiş şehir neresi' diye. İş makinesiyle Hatay, personel yönüyle Kahramanmaraş dedi. Hala bizim Hatay'da ekibimiz var. Kahramanmaraş'ta 15 gün kaldım. Her tarafı tekrar tekrar gezdik. Hatay'ın ikinci depreminde yine gittik. En son sayın genel başkanımızla Malatya üzerinden tekrar Kahramanmaraş'a geldik. Ertesi gün sayın Akşener'le çadırları gezdik.

Reklam
Reklam

Bölgede hala çadır yok. AFAD'ın çadırları hep yolların kenarında, çukurlara konmuş. En ufak bir yağışta hepsini sel basacak. Konteyner ihtiyacı çok fazla. Ben şunu gördüm. Evet deprem büyük. Bizim bunlardan ders çıkarmamız lazım.

'DEPREMDE EN TEMEL MESELE ORGANİZASYONDU'

Şu anda Kahramanmaraş, Elbistan ve Hatay'dayız. Adıyaman Gölbaşı'ndayız. Her yere yetişmeye çalışıyoruz. Hala çadır, barınma ihtiyacı var. Bazı yerlerde su sıkıntısı oluyor. Şanlıurfa'ya talep ettiler hemen gönderdik. Bugün küçük iş makinelerimiz var. Mini golf arabaları gibi. Bunlarla harfiyat temizleniyor. İstediler, gönderdik. Böyle olmalı. Seve seve gidiyoruz. Oradan bir can kaynağı kurtarmak bir gurur kaynağı. Elazığ'dan kurtardığımız depremzedeyle hala konuşuyorlar. Bu mutluluk veriyor insana. Gidiyoruz, Kahramanmaraş'a, bize teşekkür ediyorlar. Bütün Türkiye, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ayaktaydı. Hepsi bir şey yapmanın çaresini arıyorlardı. Dedim ki depremzedelere 'Bize teşekkür edecek bir şey yok. Allah korusun Ankara'da böyle bir şey olsa biliyoruz ki, siz bizim yanımızda olacaktınız.' Binlerce TIR gitti ama şehre giremiyor, ambulanslar çıkamıyor, iş makineleri geçemiyor. Kendi başına TIR'ı doldurmuş. Yolların kenarına bırakılmış. Bir taraf kıyafet beklerken, susuzluk çekerken orada israf oluyor.

Reklam
Reklam

HATAY HAVALİMANINDA NE OLDU?

Organizasyondan dolayı yapamadıkları için gecikti. Sadece biz değil, Etimesgut Belediyesi'nin de bir aracı var. Cumhurbaşkanı 'yalan söylüyorlar' dedi. İGA bizim ismimizi silerek bu görselleri yayınladı. Cumhurbaşkanına yalanı kim söylüyor Allah aşkına. Kim söylüyorsa cezalandırılması lazım. Bizim Twitter'da 'havaalanındaki molozlorı temizliyoruz' dedik. Bize 'siz kimsiniz ki havaalanı yapıyorsunuz' dendi. Biz orada betonları onarıyoruz. Bunun yapılmayacak bir durumu yok ki. Durduk yere polemik konusu oluyor bunlar. İGA'nın sanki biz yokmuş gibi davranması o insanların emeğine yazık. Sonra başka belediyeler de geldi. Gereksiz bir tartışmaydı.

'DEPREM KADAR EKONOMİK ZARAR DA OLABİLİR'

Deprem sonrası Ankara'ya 230 bin göç olduğu söylendi. Öğrenim nedeniyle çok geliyorlar. Deprem bölgesinde en fazla bizden talep edilen şey okuldu. Okul açılmazsa gitmek zorunda kalacaklarını söylediler. Okul ve iş yeri sorununun bir an evvel halledilmesi lazım. Fabrikanın yanına konteynerlerin konulup işçilerin güven içinde kalacakları yerin sağlanması lazım. Yoksa depremin verdiği zarar kadar ekonomik zarar da ayrıca ortaya çıkar.

Reklam
Reklam

DEPREM BÖLGESİNE NE KADAR KONUT LAZIM?

İlk önce onların rahat yaşayacağı prefabrik konutlar yapılması sonra da zemin etütlerinin yapılması lazım. Şu anda zemin sıvılaşması oldu, değerlerin yeniden alınması gerekir dedi konudan anlayan bir arkadaş. Dolayısıyla değerler de değişecektir. Acele etmemek lazım. İnsanların geçici konutlarda barınması, iş yerlerinin hayata geçmesinden sonra mantıklı düşünülmesi lazım. Acele acele seçime gidiyoruz '20 bin konut yaptı' vs. olacak gibi değil. Ben deprem bölgesinde en az 750 bin konut gerekir diye düşünüyorum.

MELİH GÖKÇEK'İN KENDİSİ İLE İLGİLİ TWEET'LERİ

Melih Gökçek'in elinden telefonu almak lazım. Tweet atmasını engellemek lazım. Ailesi, sevenleri elinden cep telefonunu alsın.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI KONUSU

Her şeyden evvel Türkiye'de aday olmanın yolları belli. Ben adayım demekle olmuyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığına ben baştan beri şunu söyledim. Bir ittifak var. Eğer böyle bir şey olursa bile ittifakla sen olacaksın derlerse ben bunu görev sayarım dedim. Ben böyle bir görev verilirse ancak aday olabileceğimi söyledim. Ben adayım derseniz bunu zaten hareketlerinizle belli edersiniz. Hiç televizyona çıkmadan, siyasi demeç vermeden böyle bir şeyin ortaya çıkması garip.

Reklam
Reklam

'GENÇLERİN KIRGINLIĞINI ANLIYORUM'

Gençler 'Biz seni veya Ekrem Bey'i istiyoruz, aday olun' diyor. Böyle bir siyaset yok. Altılı Masa derse tamam ama tek başına işin içerisine girmek macera oluyor. Bir de sandık güvenliği sorunu var. 2014 yılı seçiminin mağduruyum ben. Seçim kurulu benim dönemimde verdiği kararın aksini referandumda verdi. 'Mühürsüz tutanaklar geçerlidir' dedi. Mühürsüz oy pusulaları sayıldı. Gençler bir insanı durup dururken sevmiyor. Demek ki gençlerin bizim hareketlerimizden siyaset tarzımızdan hoşlarına giden bir şey var.

ALTILI MASA'DAKİ KRİZ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Daha önce de oldu. Bize uzaktan uzağa aday olmalı diyenler falan oldu. Sayın Özdağ da böyle açıklama yapmıştı. O anda diyecek bir şey bulamıyorsunuz. Teveccüh edilmeniz bir yana mensup olduğunuz bir yer var. 'Ben Altılı Masa'nın iradesi dışında bir şeye girmem' demiştim. Artık masada konuşulanlar nedeniyle böyle açıklama oldu. Ben ülkücüyüm. MHP'den aday olmuşum. CHP'den belediye başkanı olmuşum. Siyasi kimliğim bana ait. Sayın Akşener, Altılı Masa'dan çıkınca beni aradı. 'Mansur Başkan ben senin veya Ekrem Bey'in aday olması gerektiğini söyledim' dedi. Bunlar siyasette yaşanıyor. Zaman zaman böyle krizler oluyor. Millet İttifakı'nın belediye başkanı olarak asla onların kırılmasını istemem. Beraber hareket etmek isterim.

Reklam
Reklam

'BİZİM MAKAM MEVKİ DERDİMİZ YOK'

Sayın Akşener büyük teveccüh gösterdi. Biz devam etmesi gerektiğini düşünüyorduk. Sayın Akşener dedi ki, 'O zaman elinizi taşın altına sokacaksınız, uzlaşma bu şekilde gerçekleşir' dedi. Bizim makam mevki derdimiz yok. Ankara, İstanbul belediye başkanlıkları güzel makamlar. Sayın Akşener'in arzusu üzerine 'Sizin orada olmanız lazım, yönetimde etkili şekilde vatandaşla kurduğunuz bağın devam etmesi gerekir' dedik. Bu da uygun bulundu. Meral Hanım önerdi, sayın genel başkanımız da kabul etti. Son gün oldu, birkaç saate sıkıştı. Birkaç gün vaktimiz olsaydı şunu önerecektik, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak beni ve Ekrem İmamoğlu'nu ilan edin, sayın genel başkanlarımız milletvekili olsun ve partilerinin başında olsunlar diyecektik. Kendi gruplarının başında olmalarının daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu benim fikrim. Bunu sayın genel başkanlarla konuşacağım ama takdir masanın.

'ARTIK KORKU SİYASETİNİ BIRAKMAMIZ LAZIM'

Sayın genel başkanımız açıkladı. Önümüzdeki 10 yılın en büyük sorunu demografik sorun olacak. Hatay'da deprem olunca orası çok daha riskli hale geldi. Taksim'e gelirken trafik var, pencere açık, konuşmaları duyuyorsunuz, Türk vatandaşı yok maalesef. Bunun disipline edilmesi lazım, Suriye ile hükümetin ilişkiler kurarak, bunların gitmesi için uluslararası kurumlar da işin içine katılarak bir an evvel göndermesi gerekir. Eğer hükümet değişirse EYT'lilerin parasını bile ödeyemezler falan dendi. Sayaçları PKK'lılar okuyacak demişlerdi bizim seçimlerde. İşçiler işten çıkarılacak, kadınların başörtüsü açılacak dendi. 11 belediyenin hiçbirisinde böyle bir şey olmadı. Bırakın maaşları ödemeyi, eski dönemin borçlarını bile ödedik. Sayın Cumhurbaşkanı 'bunlar yönetemez' diyor. Devletin bir güvenlik politikası vardır. Milli menfaatlerimizi ilgilendiren konularda hükümet değişince hiçbir şey değişmez. Yeni gelen hükümet daha fazla şeyler yapmak istemek için çalışacak. Artık korku siyasetinin bırakılması lazım. Devlet kurumu kolay kurulmuş bir şey değil.

Reklam
Reklam

'GENÇLER BİZİ BİLE DÜZELTECEK'

Altılı Masa 2 bin 800 sayfalık mutabakat metni yayınladı. Mansur Yavaş'ın fikrinin önemi var mı? Dert Mansur Yavaş'ın siyasi geçmişi üzerinden. Bir liderin neyine bakılır? Devletin parasını çarçur ediyor mu, şeffaf mı, ayrımcılık yapıyor mu? Ben karşımda hiç kimseyi şunun seçmeni, bunun seçmeni olarak görmüyorum. Eşit hizmet veriyorum. Bugüne kadar bir tane şikayet gelmiş mi? Sana ne benim siyasi geçmişimden? Seni rahatsız eden bir hareketim var mı? Bir ayrımcılık yapıyor muyum? Vatandaş artık bunlara aldırmıyor. Bunlar çirkin siyaset. Bu anlayışı gençler toprağın altına gömecekler. Bu afette 3 bin genç saat 3'e 4'e kadar sırtında paket taşıdılar. Bu gençler çarpıklığı çok iyi biliyor. Bizi de onlar düzeltecekler, yanlış yapmamıza izin vermeyecekler. 3-5 maaşı, yanlış giden her şeyi sorgulayacaklar.

Anahtar Kelimeler: