Son dakika: İran'dan İsrail'e füze saldırısı! Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çaldı! Netanyahu'dan açıklama: 'Bize kim saldırırsa biz de ona saldıracağız'

Son dakika haberi: İran, İsrail'e çok sayıda füzeyle misilleme saldırısı düzenledi. Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çaldı. İsrail, İran'ın 180 füze fırlattığını açıkladı. Demir Kubbe hava savunma sistemi devreye girerken, İsrailliler sığınaklara sığındı. İran'dan yapılan açıklamada "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir" ifadeleri kullanıldı. İsrail Başbakanı Netanyahu "Bize kim saldırırsa biz de ona saldıracağız" açıklamasını yaptı.

İran, akşam saatlerinde İsrail'e füze saldırısı düzenledi. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e füze saldırısı düzenlendiği bildirildi.

01.05

Reklam
Reklam

FÜZENİN DÜŞÜŞ ANI KAMERADA

İran’ın İsrail’e fırlattığı füzelerden birinin düştüğü an araç kamerasına yakalandı. Görüntülerde, füze saldırısı sırasında seyir halinde olan bir aracın yakınına füze düşüyor.

00.55

BMGK BUGÜN TOPLANACAK!

BMGK bugün 17.00'da acil toplanacak. Konseyde İsrail ve Lübnan'daki gelişmeler ele alınacak.

00.35

OPERASYONUN ADI: 'GERÇEK VAAD 2'

İran Devrim Muhafızları Ordusu yayınladığı ikinci bildiride, İsrail’e yönelik füze saldırısına dair operasyona "Gerçek Vaad 2" adının verildiğini aktardı. Söz konusu operasyonda Siyonist rejime ait bazı hava ve radar üsleri ile direniş liderlerine yönelik saldırılarda kullanılan üslerin başarılı bir şekilde vurulduğu belirtilen bildiride, “İsrail tarafından yoğun hava savunma sistemleriyle korunan bu bölgeler yüzde 90 başarı oranıyla hedef alındı” ifadeleri kullanıldı.

00.05

NETANYAHU: İRAN BEDELİNİ ÖDEYECEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın füze saldırısıyla "hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini" savundu. Netanyahu, İran'ın füze saldırısı sonrası sosyal medya hesabından görüntülü bir mesaj yayımladı.

İran'ın füze saldırısının "başarısız olduğunu" savunan Netanyahu, atılan füzelerin engellenmesine verdiği destekten dolayı ABD'ye teşekkür etti. Netanyahu İran'ın füze saldırısıyla "büyük bir hata yaptığını" ve Tahran'ın bunun "bedelini ödeyeceğini" ileri sürdü.

İran'a karşılık verecekleri mesajını dile getiren Netanyahu, "Bize kim saldırırsa biz de ona saldıracağız." ifadesini kullandı.

23.40

HAMANEY: DAHA ACI VERİCİ OLACAK

İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’den ilk açıklama geldi. Hamaney sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Allah’ın izniyle, direniş cephesinin darbeleri, Siyonist rejimin yıpranmış ve çürümekte olan cesedi üzerinde daha güçlü ve acı verici olacaktır" ifadelerini kullandı.

23.20

BIDEN'DAN İSRAİL'E DESTEK TALİMATI

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarının ABD'nin de aktif desteğiyle "etkisiz" kılındığını belirterek, "Şüphesiz ki ABD, İsrail'i tam olarak desteklemektedir." dedi. Biden, "küstahça" olarak tanımladığı İran saldırılarının ABD'nin aktif desteğiyle "etkisiz" kılındığını belirterek, İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu birkaç kez vurguladı. Biden, "Şüphesiz ki ABD, İsrail'i tam olarak desteklemektedir." diye konuştu. ABD ordusuna İsrail'in savunmasına aktif destek sağlaması konusunda talimat verdiğini dile getiren Biden, bu desteklerinin süreceğini ifade etti.

22.55

"İLK KEZ HİPERSONİK FÜZELER KULLANDIK"

İran, İsrail'e düzenlenen füze saldırısında ilk kez hipersonik Fettah-1 füzelerinin kullanıldığını duyurdu. İran devlet televizyonunun haberine göre, İsrail'e düzenlenen füze saldırısında sahip oldukları yüksek hız sayesinde hava savunma kalkanlarını aşabilen hipersonik sınıfı Fettah-1 füzeleri kullanıldı.

Haberde, "Devrim Muhafızları Ordusu, ilk kez Fettah hipersonik füzelerle, radar ve Arrow 2 ve 3 füzelerini yönlendiren füze savunma kalkanını yok etti." ifadelerine yer verildi.

22.18

"180 BALİSTİK FÜZE FIRLATILDI"

İsrail ordusu, İran’ın İsrail’e 180 balistik füze fırlattığını açıklayarak, füzelerinin büyük bir kısmının” hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini aktardı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail Hava Kuvvetlerinin “tam kapasiteyle çalışmaya devam ettiğini ve geçen yıl olduğu gibi bu gece de Orta Doğu'da güçlü bir şekilde vurmaya devam edeceğini” söyledi.

22.10

İRAN'DA TÜM UÇUŞLAR İPTAL

İran Sivil Havacılık Örgütü, tüm uçuşların yarın yerel saatle 10.00’a kadar iptal edildiğini duyurdu.

21.30

"KARŞILIK VERECEĞİZ"

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın füze saldırısının "bir bedeli olacağını" ve buna karşılık vereceklerini belirtti.

İran'ın saldırıları nedeniyle hem savunma hem de saldırı pozisyonunda "alarm" durumunda olduklarını söyleyen Hagari, "Bu (füzelerin) ateşin sonuçları olacak. Planlarımız var, seçtiğimiz yer ve zamanda harekete geçeceğiz." ifadesini kullandı. Hagari, "İran'a yönelik saldırının yakın bir gelecekte mi yapılacağı" yönündeki soruya "en üst düzeyde hazırlıklı oldukları" cevabını verdi.

21.10

"DAHA YIKICI BİR KARŞILIK GELİR"

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in ulusal güvenlik ihlallerine cevap verildiğini belirterek, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." açıklamasında bulundu.

20.55

FÜZE SALDIRISI SONA ERDİ

İsrail ordusu, İran'ın füze saldırısının son bulmasının ardından halkın sığınak ve güvenli bölgelerden çıkabileceğini bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, gerçekleştirilen durum değerlendirmesinin ardından "ülke genelinde halkın sığınak ve korunaklı yerlerden çıkmasına izin verildiği" belirtildi.

20.40

HAVA SAHALARINI KAPATTILAR

İran’ın düzenlediği füze saldırısının ardından İsrail, Ürdün ve Irak hava sahasını kapattı.

20.20

DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e düzenlenen füze saldırısını doğrulayarak, “Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan'ın intikamı için işgal topraklarının kalbini hedef aldık. Siyonist rejim İran'ın saldırılarına karşılık verirse daha ağır saldırılar ile karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

19.50

"SIĞINAKLARDA KALIN" ÇAĞRISI

İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı. Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da, İsrail’e füze saldırısı başlattığını duyurdu.

19.40

İRAN'DAN FÜZELER ATEŞLENDİ

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi. Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

18.20

İSRAİL KABİNESİ ACİL TOPLANDI

İsrail Güvenlik Kabinesinin ABD'li üst düzey bir yetkilinin "İran'ın İsrail'e saldırı hazırlığında olduğu" yönündeki açıklamasının ardından "acil toplantı" kararı aldığı bildirildi.

İsrail basınında yer alan haberde, Güvenlik Kabinesi toplantısının yerel saatle 19.30'da yapılacağı belirtildi.

Acil toplantının İran'ın İsrail'e saldırı hazırlığında olduğu yönündeki haberlerin ardından gelmesi dikkati çekti.

17.50

ABD SALDIRIYI ÖNCEDEN DUYURDU

ABD'li üst düzey bir yetkili, "ABD, İran'ın yakın zamanda İsrail'e yönelik bir balistik füze saldırısı yapmaya hazırlandığı şeklinde işaretlere sahip." ifadesini kullandı. Aynı yetkili, saldırının İsrail için ağır sonuçlar doğuracağını da belirtti.Bu içerik Metin Yamaner tarafından yayına alınmıştır

Anahtar Kelimeler: