Son dakika: İsveç ve Finlandiya heyetleri ile Külliye'de yapılan NATO görüşmesi sona erdi

Son dakika haberi... İsveç ve Finlandiya heyetleri ile Külliye'de yapılan NATO toplantısı sona erdi. Önce ayrı ayrı yapılan, sonradan tüm heyetlerin bir araya geldiği görüşmeler 5 saat sürdü. Görüşmenin ardından konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin "Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla belli bir takvimde karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini çok net ifade ettik." dedi.

Son dakika: İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularıyla ilgili Türkiye’nin itirazı devam ederken iki ülkeden heyetler bugün Türkiye’ye geldi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişare toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti. İlk görüşme Finlandiya ile sonra da İsveç heyeti ile ikili görüşme yapıldı. İkili görüşmelerin ardından ise üçlü görüşmeye geçildiği öğrenildi.

Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ederken İsveç heyetinden İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström, Finlandiya heyetinden ise Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara görüşmelere başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmeler yaklaşık 5 saat sürdü.

Reklam
Reklam

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın şu ifadeleri kullandı:

"NATO'ya üye olacak başka ülkelerin de mevcut üye ülkelerin güvenlik kaygılarını ortadan kaldıracak, terör tehditlerini bertaraf edeceğini ilettik. NATO'nun 1952'den beri en önemli müttefiklerinden biri olmamız aşikardır. Türkiye, NATO'ya çok ciddi katkılar sunmuş ve bugüne kadar gelmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu, bir darbe girişimine teşebbüs eden bir örgüt olduğunun altını çizdik.

'ENDİŞELERİMİZİ PAYLAŞTIK'

Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla belli bir takvimde karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini çok net ifade ettik. İsveç ve Finlandiya'ya FETÖ'yle Avrupa'da da mücadelemizi sürdürdüğümüzü ilettik. Muhataplarımıza PKK ve YPG'nin farksız olduğunu anlattık. İsveç ve Finlandiya'dan iade taleplerimize olumlu dönüş almadık. Bu endişelerimizi de muhataplarımızla paylaştık. Türkiye'ye karşı her türlü savunma sanayiine yönelik yaptırımların da derhal kaldırılması gerektiğini ilettik. Terör örgütlerine karşı somut adım atılmasını istedik.

Reklam
Reklam

Önümüzdeki günlerde görüşmeler ve istişareler devam edecek. Henüz net bir tarih yok.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA, NATO LİDERLER ZİRVESİNE KATILACAK MI?

Bu alternatiflerin hepsi mümkün. Bize yapacakları dönüşe göre sürecin seyrini göreceğiz. NATO zirvesinden önce de görüşmelerimiz olabilir. Süreç çok akışkan ve dinamik.

SAVUNMA SANAYİİNE DÖNÜK YAPTIRIMLAR

Yaptırımların kaldırılmasına dair olumlu mesajlar aldık. Müttefiklerin birbirine ambargo uygulamasını doğru bulmuyoruz. Bu hareketler ittifakı zayıflatır."

SÜREÇ BAŞLADI

NATO'ya katılma süreci resmen başlayan İsveç ve Finlandiya'ya olumlu mesajlar gelmiş, sürecin kısa süreceği yönünde sinyal verilmişti. Türkiye'den ise iki ülkenin NATO'ya katılmasına tepki gösterilmişti.

ERDOĞAN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise özellikle İsveç'e sert tepki göstermiş, "terör yuvası" olarak nitelendirmişti. Erdoğan heyetlerin Türkiye'ye gelmesiyle ilgili ise "Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar" diyerek Türkiye'nin konumunu belirtmişti.

Anahtar Kelimeler: