Son dakika! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu'ndan önemli açıklamalar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu AKOM'da açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Deprem vergileri diye vergi yasaları çıktı. Bu ülkenin 80 milyon insanı gönüllü olarak gitti, vergilerini ödedi. Yaralar sarılacaktı. İstanbul başta olmak üzere deprem riskini yaşayan bütün bölgeler depreme dayanıklı hale gelecekti. Şu soruyu sormaktan kendimi alamıyorum. Ne oldu o deprem vergileri, nereye gitti o deprem vergileri?" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) ziyaret eden Kılıçdaroğlu, dün İstanbul'da meydana gelen depreme ilişkin yapılan çalışmalar ve afet yönetim süreciyle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan bilgi aldı.

Daha sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, konuşmasına İstanbullulara geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı.

Depremde can kaybının olmamasının en büyük sevinç olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Sayın Başkan (Ekrem İmamoğlu) doğal olarak kendisi ve arkadaşlarıyla önlerinde duran riski aşmak için elinden gelen çabayı göstereceğini ifade etmiştir. Bu da onun en doğal hakkıdır, yasal hakkıdır, görevidir ve bunu yapacaktır arkadaşlarıyla beraber." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"DEPREM VERGİLERİ NEREYE GİTTİ"

Kemal Kılıçdaroğlu, 1999 Marmara Depremi'ne değinerek, söyle devam etti:

"20 bine yakın yurttaşımız hayatını kaybetti. 30 bini aşkın yaralımız vardı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit kara yoluyla İstanbul'a ulaşamadı. Büyük bir acıydı. Türkiye seferber oldu. Dünyadan pek çok yardımlar geldi. Yaralarımızı sarmaya çalıştık. Deprem vergileri diye vergi yasaları çıktı. Bu ülkenin 80 milyon insanı gönüllü olarak gitti, vergilerini ödedi. Yaralar sarılacaktı. İstanbul başta olmak üzere deprem riskini yaşayan bütün bölgeler depreme dayanıklı hale gelecekti. Şu soruyu sormaktan kendimi alamıyorum. Ne oldu o deprem vergileri, nereye gitti o deprem vergileri? Devleti yöneten insanların geleceği görmesi lazım. Devleti yöneten insanların 16 milyon kişinin risk altında yaşadığı bir İstanbul'u riskten nasıl kurtarırız hesaplarını yapmaları lazım."

"NEDEN BU KADAR UZUN SÜRE BEKLENDİ"

Depremin ardından 20 yıl geçtiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "20 yıldır şimdi biz hala başladığımız noktadayız. Ben bunu sormak zorundayım. Kimin için? Risk altındaki 16 milyon İstanbullunun hakkını savunmak için sormak zorundayım. 17 yıldır ülkeyi yönetenlerin bunun hesabını vermesi lazım. Nereye gitti bu paralar? Yaşadığımız dram nedir? Biz elbetteki süreci baltalamak, merkezi hükümet yatırım yapacak onları engellemek, böyle bir düşünce elbette olamaz. İş birliği içinde bu bataktan İstanbul'u kurtarmak zorundayız. Şundan yüzde yüz eminim. İstanbul'daki bütün belediye başkanlarımız sadece CHP'li değil, diğer partiye mensup belediye başkanlarımız da el birliğiyle elbette çalışacaklardır. Riski aşmak için elbette mücadele edeceklerdir, seferber olacaklardır ama temel soru şu, 1999-2019 neden bu kadar uzun süre beklendi?" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ecevit döneminde İstanbul'daki büyük ve geniş toplanma alanlarının 470 olarak belirlendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O depremde hayatını kaybeden 20 bin insanın ahı bir tarafta, kalkıyorsunuz bunların büyük bir kısmını 400'e yakınını imara açıyorsunuz. Ben bu soruyu sormayayım mı? 'Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır?' demeyeyim mi? Bunları şimdi sormasak ne zaman soracağız? Yazık günah değil mi bu ülkeye? Her deprem sonrası yaşanan kayıplar milli servet kaybı değil midir? Batı'nın ya da uygar dünyanın devlet adamlarıyla bizim siyasi parti başkanları arasında ya da yöneticileri arasında temel bir fark vardır. Onlar riski önceden görür, bütün önlemleri alır, risk gerçekleştiği zaman insanlar hayatlarını kaybetmez. İster maden ocağında ister deprem bölgesinde. Bunu yaparlar. Bizim gibi geleceği görmeyen ve onun hesabını yapamayan yöneticiler ise risk gerçekleşir, insanlar hayatını kaybeder, ondan sonra önlem almaya başlarlar. Bir süre sonra toplum unutur ve önlem aldıkları süreci orada keseler. Başka bir sürecin içine Türkiye tekrar gider. Yazıktır. Bunun olmaması lazım. Sağlıklı bir koordinasyon ve iş birliği olması lazım. Geçmişten ders çıkarmamız lazım."

Reklam
Reklam

"DEPREMDE ÖLENLERİN PARTİSİ OLMAZ"

İstanbul'daki yeni yönetimin deprem riskini tümüyle ortadan kaldırmak için ellerinden gelen her türlü çabayı harcamak istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, bu ekibe destek olunmasını talep etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Depremde ölenlerin partisi olmaz. Ölenler insan. Bizim insanlarımız, çocuklarımız, kadınlarımız, yaşlılarımız, gençlerimiz. Dolayısıyla el birliğiyle bu riskin bir şekilde aşılması lazım ama bütün bunları yaparken geçmişte yapılanların da bir şekliyle ne olduğunu sorgulamamız lazım. Gelecek yöneticilerin de bundan ders çıkarması, aynı hataları tekrar etmemesi lazım." ifadelerini kullandı.

"SEFERBERLİK BAŞLATTIK"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da 1999'daki Gölcük depreminin 20. yılında yaşanan bu depremin İstanbul'a önemli bir ikaz olduğunu belirtti.

İstanbul'da 2859 adet deprem toplanma alanı olduğundan bahsedildiğini söyleyen İmamoğlu, bu alanların bir çoğu deprem toplanma alanı tanımına uymadığını belirtti.

"Deprem toplanma alanlarının bir tanımı, ölçeği gibi alt yapısı olmalıdır. İstanbul'da deprem toplanma alanları konusunda karnemiz zayıf. Bu konuyu hep birlikte çalışacağız" diyen İmamoğlu, tüm siyasi partileri seferberliğe çağırdı.

Reklam
Reklam

"BU SORUNUN SİYASİ PARTİSİ OLMAZ"

"Biz kafamızı kuma gömecek durumda değiliz" ifadelerini kullanan İmamoğlu şunları söyledi:

"Bu sorunun siyasi partisi olmaz. Gerçeklerle yüzleşeceğiz, yüzleşirken çözümler üreteceğiz. Bu sırada hasar tespit edilen binalarla ilgili süreç devam ediyor. Şüphesi olan vatandaşlarımıza yönelik hizmetler gerçekleşiyor. İBB'nin teknik koşulları bir çok konuda iyi seviyede. Bir günde 360 bin kişiye yemek imkanı sağlayacak bir lojistik merkezi vardır. İstanbul'un yapılaşma ve deprem toplanma alanı sorununu aşmak için bir seferberliği başlatmış durumdayız. Deprem milli meseledir, siyasi partisi, görüşü olmaz. İstanbul'un yaşayacağı bir afet krizinden sonraki motivasyon bozukluğunun ülkemize bedeli ağır olur. Bu seferberlikte her siyasi partinin süreci gündemde tutması gerekmektedir. Yasal düzenlenmeler gerekiyorsa yapılması gerekmektedir."

Toplantıda, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da yer aldı.

(AA)

Anahtar Kelimeler: