SON DAKİKA | Rusya-Ukrayna savaşında son durum! Savaşın simgesi olmuştu... Hamile kadın ve bebeği hayatını kaybetti

Son dakika haberlerinin gelmeye devam ettiği Rusya-Ukrayna savaşı 19. gününde devam ediyor. Belarus'ta yerel halk, hastanelerin kamyonlar dolusu ölü Rus askeriyle dolu olduğunu söyledi. Ukrayna'da yakalanan 22 yaşındaki bir Rus askeri ise, Moskova'nın "ölüm mangalarının" eve dönmeye çalışan kaçakları öldürdüğünü iddia etti. Öte yandan Mariupol kentinde 9 Mart'ta Rus ordusu tarafından bombalanan doğum hastanesinden ağır yaralı olarak çıkarılan kadın ve karnındaki bebeği hayatını kaybetti.

Sıcak bölgeden gelen son dakika haberlerine göre Rusya'nın Ukrayna'daki işgal harekatı 19'uncu gününde devam ediyor. Geçici ateşkes kararları alınsa da, birçok kentte çatışmalar sürüyor. Rusya'nın Kiev'e doğru ilerleyişi sürerken, Rus birlikleri, bu sabah Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan 9 katlı bir apartmanı vurdu. Bombardıman sonucu çıkan yangında 3 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.

Reklam
Reklam

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika bölgede yaşanan tüm gelişmeler...

18:40

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, olağanüstü gerçekleştirilecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek.

17:30

GÖRÜŞMELERE ARA VERİLDİ

Ukrayna ile Rusya arasındaki diplomatik görüşmelere yarına kadar ara verildi.

Açıklamayı, Ukrayna'nın müzakere heyetinden Mykhailo Podolyak Twitter'dan yaptı.

Podolyak, "Müzakerelere yarına kadar teknik bir ara verildi. Bu (ara), alt çalışma gruplarında ilave çalışmalar yapmak ve münferit tanımlamaları netliğe kavuşturmak için verildi. Müzakereler devam ediyor" dedi.

17:00

RUSYA: UKRAYNA'NIN SALDIRISINDA 20 KİŞİ ÖLDÜ, 28 KİŞİ YARALANDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın, Donetsk kentine saldırısında 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, "Kiev yönetiminin kontrolü altındaki topraklardan, Donetsk kentine Toşçka-U (Nokta-U) taktik füzeyle saldırı yapıldı." dedi.

Saldırıda sivillerin hedef alındığına işaret eden Konaşenkov, "Donetsk'in merkezinde misket bombasının patlaması sonucu 20 sivil öldü, aralarında çocukların bulunduğu 28 sivil ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı." ifadesini kullandı.

Konaşenkov, bunun "savaş suçu" olduğunu savundu.

16:00

SAVAŞIN SİMGELERİNDENDİ! HAMİLE KADIN VE BEBEĞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna'nın Mariupol kentinde 9 Mart'ta Rus ordusu tarafından bombalanan doğum hastanesinden ağır yaralı olarak çıkarılan kadın ve karnındaki bebeği hayatını kaybetti.

Hastanede bebeğini dünyaya getirmek üzereyken Rus bombardımanında yaralanan ve moloz yığınları arasından sedyeyle ambulansa taşındığı görüntülerle dünya gündemine oturan hamile kadın ve bebeği yaşamını yitirdi.

Doktor Timur Marin, yaptığı açıklamada, kadının hastaneye getirildiğinde leğen kemiğinin ezildiğini ve kalçasında da çıkık olduğunu kaydetti.

Marin, bebeğin sezaryenle alındığını ancak yaşam belirtisi göstermediğini söyledi.

Bebeğini kaybettiğini anlayan annenin ağlayarak ve yüksek sesle "Şimdi beni öldürün!" dediği aktarıldı.

Yaralı kadına 30 dakikadan fazla süren müdahalenin sonuç vermediğini belirten Marin, "İkisi de hayatını kaybetti" ifadesini kullandı.

15:00

RUSYA VE UKRAYNA HEYETLERİ 4’ÜNCÜ KEZ BİR ARAYA GELDİ

Rusya ve Ukrayna heyetleri, bugün müzakerelerin 4’üncü turu için online olarak bir araya geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 19’uncu gününde heyetler bugün yeniden müzakere masasına oturdu. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak bugün online olarak gerçekleştirilen müzakerelerin dördüncü turuna ilişkin açıklama yaptı. Her iki tarafın da görüşlerini ifade ettiğini belirten Podolyak, “İletişim sağlanıyor ama çok zor. Anlaşmazlık siyasi sistemlerin çok farklı olmasından kaynaklanıyor” dedi.

Podolyak müzakerelere ilişkin sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, görüşmelerde heyetlerin ateşkesin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve Ukrayna’nın güvenlik garantilerine odaklanacağını söylemişti.

14:00

ÇİN, RUSYA'NIN UKRAYNA SAVAŞI İÇİN ASKERİ YARDIM İSTEDİĞİ İDDİASINI YALANLADI

Çin, Rusya'nın Ukrayna ile savaşta kullanmak üzere kendisinden askeri yardım talep ettiği iddiasını reddetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, yaptığı açıklamada, İngiliz Financial Times gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde yer alan iddialara ilişkin, "ABD, Ukrayna meselesinde Çin'i hedef alan dezenformasyon yayıyor. Bu, kötü niyetli." ifadelerini kullandı.

Ukrayna krizinde tüm tarafların itidalle hareket etmesi ve gerilimi yükseltmek yerine düşürmesi gerektiğini vurgulayan Sözcü Cao, "Gerilimi artıracak adımlar yerine diplomatik çözümleri teşvik etmeliyiz." dedi.

Financial Times'ın haberinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından Çin'den donanım ve diğer askeri yardım talebinde bulunduğu ileri sürülmüştü.

Gazete, Washington'ın Çin'den gelebilecek olası yardıma karşı müttefiklerini uyarmaya hazırlandığı iddiasını da aktarmıştı.

Haberde, Rusya'nın bazı silah ve mühimmatların temininde sıkıntı yaşadığı, bu yüzden Pekin'e talepte bulunduğu iddia edilmişti.

13:45

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ve Rusya görüşmelerindeki delegelerden Mykhailo Podolyak Rusya ile zorlu geçtiğini ancak devam ettiğini söyledi.

Podolyak Twitter üzerinden yaptığı açıklamada video konferans yoluyla gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin "Taraflar aktif olarak belirlenen noktaları ifade ediyor. Görüşmeler sürüyor ama zorlu geçiyor. Anlaşmazlığın nedeni yönetim biçimlerinin çok farklı olması" dedi.

13:40

LAVROV: UKRAYNA TOPRAKLARINDAN RUSYA’YA YÖNELİK HERHANGİ BİR TEHDİDİN OLMAMASI GEREKİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesine yönelik Ukrayna topraklarından herhangi bir tehdidin olmaması gerektiğini söyledi.

Lavrov ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, başkent Moskova'da görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı Al Sani ile görüşmede ele aldıklarını belirten Lavrov, Katar'ın, Rusya ve Ukrayna'nın güvenliği dahil ortak Avrupa güvenliği ile ilgili konularda anlaşmaya varılması isteğine değer verdiklerini dile getirdi.

Lavrov, "Ukrayna topraklarından Rusya’ya yönelik herhangi bir tehdidin olmaması gerekiyor." ifadesini kullandı.

13:35

UKRAYNA: MARİUPOL'DA 2 BİN 500'DEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 2 bin 500'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Arestoviç, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Mariupol'da gerginliğin sürdüğünü, Ukrayna ordusunun Rusların saldırılarını engellediğini söyledi.

Şehri ele geçiremeyen Rus güçlerinin sivil yapıları hedef aldığını vurgulayan Arestoviç, "Ruslar şehri yeryüzünden silmek istiyor. Yerel yöneticilerin resmi rakamlarına göre 2 bin 500'den fazla sivil hayatını kaybetti." dedi.

13:00

'KAMYONLAR DOLUSU ÖLÜ RUS ASKERİ...'

Belarus'ta yerel halk, hastanelerin Ukrayna'daki kanlı savaştan geriye kalan kamyonlar dolusu ölü Rus askeriyle dolu olduğunu söyledi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre doktorlar, gizlilik anlaşmaları imzalamaya zorlanıyorlar ve insanlara neler olduğunu anlatırlarsa işlerini kaybetmekle tehdit ediliyorlar.

Bir vatandaş “Ceset sayısı inanılmaz derecede fazlaydı. Mozyr istasyonundaki insanlar, trene bindirilen cesetlerin sayısı karşısında şok oldular” dedi.

Rus askerleri arasında moralin düşük olduğu ve çatışmanın yakın zamanda sona ereceğine dair hiçbir belirti olmadığı söylendi. Zayiatın ise artmaya devam ettiği belirtildi.

12:30

'ÖLÜM MANGALARI KAÇAKLARI ÖLDÜRÜYOR'

Ukrayna'da yakalanan 22 yaşındaki bir Rus askeri, Moskova'nın "ölüm mangalarının" eve dönmeye çalışan kaçakları öldürdüğünü iddia etti.

Genç asker, barışı korumaya değil savaşmaya gittiklerini daha içeri girerken anladıklarını söyledi. Saldırıların "nüfusun yoğun olduğu noktalarda" olmasına rağmen askerlere bu bölgelerde sivil kalmadığının söylendiğini ve katılmak isteseler de istemeseler de askeri harekâta katılmak durumunda kaldıklarını da ifadelerine ekledi.

Ordunun askerlere yalan söylediğini iddia eden ve büyük olasılıkla eve dönemeyeceklerini de sözlerine ekleyen asker,
"Eve kaçmaya çalışan insanları öldüren bir ekip gerçekten var" dedi.

Yakalanan asker ayrıca, askerlerin telefonlarına el konulduğunu, bu nedenle savaşın uluslararası haber kapsamına erişemediklerini söyledi. "Geri dönersek bizi öldüreceklerini söylediler. Gerçekten yapabileceğimiz tek şey teslim olmaktı." dedi.

12:00

UKRAYNA: RUSYA, 12 BİNDEN FAZLA ASKERİNİ KAYBETTİ

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın saldırıların başlangıcından bu yana kaybettiği askeri personel ve teknik araç kayıplarını açıklayarak, “Rusya, 12 binden fazla askerini kaybetti” dedi.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları 19 gündür aralıksız devam ederken iki ülke tarafından da kayıplar verildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın kayıplarına ilişkin yeni bir açıklama yayınladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Rusya, Ukrayna’da 12 binden fazla askeri personel, bin 249 adet zırhlı askeri araç, 617 askeri nakil aracı, 77 uçak, 150 topçu sistemi, 60 yakıt tankeri, 90 helikopter, 34 hava savunma sistemi, 8 İnsansız Hava Aracı, 389 tank, 64 çok namlulu roketatar ve 3 gemi kaybetti” denildi.

11:30

RUSYA, UKRAYNA'NIN 3 BİN 920 ASKERİ ALTYAPI TESİSİNİ İMHA ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da toplam 3 bin 920 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Ukrayna'da imha edilen silahlar konusunda bilgi paylaşan Konaşenkov, şunları kaydetti:

"Ukrayna'da toplam 3 bin 920 askeri altyapı tesisi imha edildi. 143 insansız hava aracı (İHA), 1267 tank ve çeşitli zırhlı araç, 124 çok namlulu roketatar, 457 obüs ve havan topu, 1028 özel askeri araç yok edildi."

11:00

KUŞATMA ALTINDAKİ KİEV’DE TAHLİYELER DEVAM EDİYOR

Rus birliklerinin ilerleyişini sürdürdüğü başkent Kiev’de kadın ve çocukların tahliyeleri sürüyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, kurtarma ekipleri, kolluk kuvvetleri, doktorlar ve Ukrayna Kızılhaç Derneği gönüllülerinin Brovary bölgesindeki vatandaşları tahliye ettiklerini duyurdu. Bölgede savaştan etkilenenler için psikolojik destek ve gıda yardımı da yapıldığı belirtildi.

10:00

RUS BİRLİKLERİ KİEV’DE BİR APARTMANI VURDU

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 05.10 sıralarında Rus birliklerince atılan havan topu, başkent Kiev’in kuzeyindeki Obolosnkyi bölgesindeki 9 katlı bir apartmana isabet etti.

Apartmanda çıkan yangında 3 kişi yaşamını yitirirken, 12 kişi de yaralandı. Acil servis, yangının 2 saat sonra kontrol altına alındığını duyurdu.

Görüntülerde, Ukrayna vatandaşlarının yangın merdivenleriyle kurtarıldığı anlar yer aldı.