Son dakika haberi: Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle oluşan gıda krizi tüm dünyayı tedirgin eden ve atılacak adımların merakla takip edildiği gelişmelerden bir tanesiydi. Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye'nin çözüm arayışları sonuç vermiş ve İstanbul'da Rusya, Türkiye, Ukrayna ve BM heyetleri arasında dörtlü tahıl koridoru zirvesi yapılması planlanmıştı. Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki Kalender Kasrı’nda gerçekleştirilen ve yaklaşık 1,5 saat süren dörtlü toplantı, MSB'den 17.30'da yapılan açıklamaya göre sona erdi. Toplantı sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise yaptığı açıklamada Rusya’nın taraflara bazı teklifler sunduğunu söyledi. İşte detaylar...
Bakan Akar, İstanbul'da gerçekleştirilen "Dörtlü Toplantı"ya ilişkin soruyu yanıtladı. Tüm dünyayı etkileyen tahıl krizinin çözümüne yönelik Rusya ve Ukrayna ile yapılan görüşmelerde diğer konuların yanı sıra Ukrayna limanlarındaki tahıl ve diğer gıda maddelerinin tahliyesi üzerinde de durulduğunu ifade eden Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmelerinde bu konuları gündeme getirdiğini ve bunun önemini ifade ettiğini hatırlattı.
Yapılan bu görüşmeler doğrultusunda ilgili bakanlık ve kurumların da birçok ikili toplantı gerçekleştirdiğini vurgulayan Akar, şunları söyledi:
"Bu çerçevede bugün de Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Kalender Kasrı'nda Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında bir toplantı yapıldı. Gıda krizinin çözümüne katkı sağlamak maksadıyla atılmış önemli bir adım olan bugünkü toplantıda, tahıl ve diğer gıda yüklü gemilerin emniyetli bir şekilde deniz yoluyla intikal ettirilmesine ilişkin tüm detaylar üzerinde çalışılmıştır.
Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır. Sonuç olarak, temel prensipler üzerindeki mutabakatın bizim için de anlamı var. Bu problemin çözülmesi konusunda tarafların istekli olduğunu görüyoruz. Bunu BM ile koordineli şekilde yürütmek suretiyle bir sonuca varmaya çalışacağız. Bu manada önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye'de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak."
Türkiye'nin, bugüne kadar bölge ve dünya barışına sağladığı katkıların yanı sıra insani bir sorun olan gıda krizinin çözümü için de üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirten Akar, tahıl ve gıda maddelerinin tahliyesi konusunda katkılarından dolayı Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetlerine de teşekkür etti.
Rusya, Türkiye ve Ukrayna’nın askeri temsilcilerinin katıldığı toplantı sonrası Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov kısa bir açıklama yayınladı. Konaşenkov taraflar ile yapılan toplantıda Rusya’nın bazı öneriler sunduğunu aktararak, "Rusya Savunma Bakanlığı temsilciler İstanbul’da, Türkiye, BM ve Ukrayna temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda yer aldı. Rus heyeti bu sorunun erken ve pratik çözümüne yönelik bir teklif hazırladı ve değerlendirmeye sundu" dedi.
New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türk hükümetinin Rusya ile Ukrayna krizi arasında Karadeniz'den tahıl nakliyatı konulu İstanbul toplantısını düzenlemek için gösterdiği "seçkin çabalardan duyduğu memnuniyeti" dile getirdi.
Genel Sekreter Guterres, şunları söyledi:
"Bugün İstanbul'da, Ukrayna gıda ürünlerinin Karadeniz üzerinden güvenli şekilde ihraç edilmesini sağlamak için kararlı bir adıma tanık olduk. Türkiye hükümetine bu görüşmeleri gerçekleştirmek için gösterdiği olağanüstü çabalar ve ilerlemedeki önemli rolü için teşekkür ediyorum. Bugün, insanların acılarını dindirmek, dünyadaki açlığı hafifletmek, gelişmekte olan ülkeleri desteklemek ve bir miktar istikrar sağlamak için bir umut ışığımız var. Bu, kapsamlı bir anlaşma yolunda önemli ve temel bir adım."
Rus ve Ukraynalı yetkililere "yapıcı katılımları için" teşekkürlerini ileten Guterres, "Bugün İstanbul'dan gelen umut, bize diyaloğun önemini gösteriyor. Bu umut ışığından ilham alarak barış için çok ihtiyaç duyulan, müzakere edilmiş bir çözüme giden yolu aydınlatmaya yardımcı olalım." ifadesini kullandı. (AA/DHA/İHA)