Son dakika haberi: Milyonların heyecanla beklediği Togg'un üretileceği fabrika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunun yanı sıra Togg'un banttan inmesinin de heyecanı yaşandı. Erdoğan ilk aracın siparişini verdiğini açıkladı. Togg'la ilgili en çok merak edilen konuların başında gelen ön siparişe de değinen Erdoğan, yerli otomobilin fiyatı için de tarih verdi.
Erdoğan'ın törende yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:
"Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun. Bu anlamlı günde milletçe tek yürek olduğumuz böylesi tarihi bir açılışta buluşmamızı nasip eden Rabbime sonsuz hamd ediyorum.
Togg ülkemizin güçlü yarınları için ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşmesine şahitlik ediyoruz. Bunun için Togg, Türkiye'nin ortak gururudur diyoruz. Ülkemizin dört bir yanından Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un başarısı için destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum. 'Bu bir memleket meselesidir.' diyerek, bugünkü heyecanımıza ortak olan siyasi parti genel başkanlarına, milletvekillerine ve devletimizin her kademesinden arkadaşlarımıza, elbette en başta da aziz vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.
Biliyorsunuz, dün Ankara'da Cumhuriyetimizin yeni asrına damga vuracak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun müjdesini milletimizle paylaştık. Türkiye Yüzyılı'nın ilk fotoğrafı da işte burada hizmete açtığımız tesistir, önünde durduğumuz araçtır. Biz bu ürüne otomobil diyoruz. Ama üreticileri Togg'u akıllı cihaz olarak tarif ediyor. Togg Gemlik Kampüsü'nün ve banttan indirdiğimiz akıllı cihazların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürmüş, feleğin çemberinden geçerek devletini kurmuş bir milletiz.
Kimi sinsice, kimi hoyratça yürütülen yıkımlarla insanımızın öz güvenini öyle bir kırdılar ki on yıllar boyunca üzerimize giydirilen deli gömleği misali içine sıkıştırıldığımız cendereden kurtulamadık. Ülkemizin son 20 yılı bize biçilen bu gömleği yırtmanın, özümüzdeki cevheri gömüldüğü yerden çıkarmanın mücadelesiyle geçti. Binlerce yıllık kadim bir devlet geleneğinin, 6 asır boyunca dünyayı yönetmiş bir cihan devletinin mirasçısı olarak bize yakışan da buydu. Bize küçük düşünmek asla yakışmaz. Bizim hedefimiz büyüktür, vizyonumuz geniştir, inancımız tamdır. Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu ise kendi kendine yetmekten geçiyor. Bunun için her fırsatta milli diyoruz, yerli diyoruz.
Atak ve Gökbey helikopterlerimizi, Anadolu savaş gemimizi, Hürkuş uçağımızı, İHA'larımızı, Tayfun füzemizi görüp de göğsü kabarmayan var mı? İşte Tayfun füzeleri atılmaya başladı. Yunan ne yapmaya başladı? Hemen televizyon yayınlarında, gazetelerinde, Tayfun onların gündemine girdi. Daha durun bakalım, daha bunun arkası gelecek. Şimdi Togg Avrupa'nın yollarına bütün bu modelleriyle girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler? 'Çılgın Türkler geliyor' diyecekler. Yarın değil, hemen şimdi diyerek yolumuza devam edeceğiz.
Tabi bugünlere öyle kolay gelmedik. Altyapımızdaki asırlık ihmalleri gidermek için gece-gündüz çalıştık. Bilime, teknolojiye, araştırmaya, geliştirmeye öncelik tanıdık. Sanayimizi, tarımımızı, ihracatımızı geliştirdik. Ülkemizde 20 yılda adeta sıfırdan bir yenilikçilik ekosistemi kurduk. Teknopark sayımızı 2'den 96'ya, organize sanayi bölgelerimizin sayısını 192'den 344'e, buralardaki istihdamı 415 binden 2,5 milyona çıkardık. Siz, 'Fabrika kurulmuyor' diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Bugün Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa bulmak için birbiriyle yarışıyor.
Dünyada nereye giderseniz gidin Türk markalarıyla karşılacaksanız. İnşallah Togg da önümüzdeki dönemde prestijli bir Türk markası olarak dünyanın birçok ülkesinde yolları süsleyecek. Artık milli bir otomobil markası çıkarmanın vaktidir dediğimizde milletimiz de yanımızda yer aldı. Ülkenin Cumhurbaşkanı olarak, ta Başbakanlığım döneminde hep babayiğitlere davet çıkardım. Çünkü biliyordum ki bu ülkede evelallah bu işi üstlenecek babayiğitler var. Sonunda oldu. Her çabamız gibi buna da dudak bükenler yok muydu? Vardı. Hatta daha da ileri gidip 'Yerli otomobil üretmek intihardır.' diyenleri gördüm. Ancak biz kararımızdan taviz vermeyerek bu projeyi hayata geçirecek babayiğitleri aramayı sürdürdük. Sağ olsunlar, ülkemizin önde gelen sanayi şirketleri bir araya gelerek, tüm birikim ve tecrübeleriyle yerli otomobil projemizi başlattılar. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu öylesine tuttu ki baş harflerinden oluşan Togg, markanın da ismi olarak gönüllerdeki yerini aldı.
Hatırlarsanız, bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında 'Hani bunun fabrikası nerede?' diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. Burada, işte buyurun fabrika burada. Buradan, en başından beri projeyi boğmaya, değersizleştirmeye çalışanlara soruyorum; 'Fabrika nerede?' diyordunuz. Fabrika işte burada, Bursa Gemlik'te. Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen Togg Gemlik Tesisi, onu da söyleyelim öğrensinler, 1,2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip bir eser olarak işte burada. Şimdi biraz daha açalım; bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var, tasarım merkezi var, prototip geliştirme ve test merkezi var, strateji ve yönetim merkezi var. Biraz önce bizzat tecrübe ettiğim test pisti de var. Oradan geldim. Velhasıl burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Ayrıca burası çevreye duyarlı, yeşil bir tesis, çevreci.
Togg Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında, burada her yıl 175 bin araç üretilirken, 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. Burada 2030'a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız. Buna rağmen hala Togg'a kulp takmaya çalışanlar elbette çıkıyor. Ama bunların hem bir marka oluşturma vizyonundan hem de küresel rekabetin nasıl işlediğinden habersiz cühela takımı olduğunu da iyi biliyoruz. Asırlık otomobil firmalarının pek çok parçasının Türkiye'de üretildiğini bilmeyenlere bunları anlatmak beyhude bir çabadır.
Biz sorumluluğumuzun ifası olarak üzerimize düşenleri yapıyor, gerisini milletimize bırakıyoruz. Milletimiz kimi takdir edeceğini gayet iyi bilir. Hala yapamazsınız, üretemezsiniz diyenler varsa şu otomobillere iyi baksınlar. Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler, devrin otomobilinde başarılı olamadılar, olamayacaklar. Şimdi ne diyorlar? Bunu kim alacak? Satamazsınız. Şimdi bunu söylüyorlar. İnşallah bunun cevabını da başta şahsım olmak üzere milletim verecek. Togg'un onaylı ilk seri üretim aracını satın alma siparişimi buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Üretim bandını gezerken farklı renklerdeki otomobilleri gördüm. Maşallah, her biri ayrı güzel. Tabii alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım, istişare edeceğiz, kararı ondan sonra vereceğiz. Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine, vatandaşımızın Togg'u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum. Madem bu araca 'Türkiye'nin otomobili' diyoruz, öyleyse hep birlikte bunun gereğini yapalım.
Elektrikli otomobiller tüm dünya gibi bizim de yeni tanıştığımız teknolojilerden biri. Aracı kullanırken gürültü yok, ses yok. Gayet sakin, sükunetle yola devam ediyoruz. Hızsa o da var. Bu kadar huzur içinde araç kullanmak inanıyorum ki tüm alıcıları rahatlatacaktır. Kısa zaman içerisinde de batarya ve şarj istasyonları konusuna açıklık getireceğiz. Togg lityum-iyon bataryaların ülkemizde üretimi noktasında dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştık. Hemen Togg tesisinin yanındaki 609 bin metrekarelik arazide inşa edilecek batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Savunma Bakanı'mız tabii buna hazır olursa işi bir an önce bitiririz. Tamam, asker selamını verdi. Mesele bitmiştir. Elektrikli araç yatırımları konusunda global firmaların ülkemize yoğun bir ilgisi var. Şarj altyapısının yaygınlaştırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle 81 ilin tamamında 1500'ün üzerinde hızlı şarj ünitesi kuracak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede 54 şirkete elektrikli araç şarj istasyonu işletme lisansı verdik. Togg da kendi markası Trugo'yla 81 ilimizdeki 600'den fazla noktada 1000 adet hızlı şarj cihazını hizmete sunuyor.
Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. Togg Avrupa yollarının da tozunu attıracağı için o pazarlarda aranan teknik, yeterlilik belgesine sahip olacak. Dolayısıyla Togg'u inşallah 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz. Diğer bir konu da vatandaşlarımızın Togg'a nasıl sahip olabileceğidir. Yeni nesil bir girişim olan Togg, aracısız bir şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. Tıpkı diğer yeni nesil araç üreticileri gibi Togg'da satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirerek çözmeye karar verdik. Vatandaşlarımız Togg siparişlerini şubatta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler. Ön satış ve sipariş şartları vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacaktır. En çok merak edilen konulardan biri de aracın fiyatı ne olacak? Togg'un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde tespit edileceğine babayiğitlerle beraber karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak bir ürünün fiyatının bugünden ilanı zaten hem doğru hem de mümkün değildir. Sanıyorum ön satışın başlayacağı şubat ayında Togg'un fiyatı da açıklanacaktır. Hiç telaşa gerek yok.
Togg Gemlik Tesisi'nin tekrar ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin gerçeğe dönüşmesinde emeği olan herkese bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum. Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin Togg... Kalın sağlıcakla."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu kırmızısı rengindeki ilk yerli otomobili banttan bizzat indirdi. İşte o andan görüntüler:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından Togg ile ilgili paylaşımda bulundu. Erdoğan paylaşımında "Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin Togg" ifadelerini kullandı.
Togg CEO'su Gürcan Karakaş, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Herşeyden önce biz yola çıktığımızda otomobilden fazlası için yola çıktık. Hedefimiz kendi değerlerimizle özümüzle bir ürün yapmaktı. Hedeflerimizin 3 farklı boyutu var. Akıllı cihazda beyaz sayfanın üzerinde kara kalem bir çizimle başladık. 3 boyutlu bir modelleme yaparak 2019 yılında sizlere sunduk. Yolculuğumuz aynı anda artarak katlanarak gittik. 2021'de geliştirdiğimiz ürünleri denemeye başladık. Oyunun kuralları neyi gerektiriyorsa bunları yaptık. Kış testlerini yaptık, çarpışma testlerimizi yaptık. Temmuz'da deneme üretimine başladık. Bir otomobilden ziyade bir tüketici elektriği mantığıyla tasarlıyoruz. Zamana karşı yarıştığımız için dünyanın en iyileriyle çalışarak araçlarımızı geliştirmeye başladık.
Dünyada ilk kez bir araç verileri okuyabiliyor. Gelişimin yapı taşlarına baktığımızda burası dümdüz bir alandı. Ve çalışmalara başladık. Teknolojinin izlerini şekillendirmeye devam edeceğiz. Togg tek bir şirketle sınırlı kalmayacak. Geçen sene Mayıs ayında Togg Europe'u kurduk.
Bizim yeni nesil araç üreticilerinin yaptığı gibi isteğimiz kullanıcıya direk temas etmek. Biz kısacası fiziksel teması dijital dünyanın imkanları ile birleştirerek kullanıcıya yakın olmak istiyoruz. Servis noktalarını yaparken de bu düşünce ile yola çıktık. Mobil servis çözümleri için herkese hizmet verebileceğiz. Artık hatchback yapmaktan vazgeçtik. Hedef kitlemizin beğenisini kazanacak cros cupeler yapacağız. İlk defa üzerinde çalıştığımız sedanı gösteriyoruz. Yeni nesil araçlar çerçevesinde tasarlanmış. Artık hatchback yapmaktan vazgeçtik. Hedef kitlemizin beğenisini kazanacak cros cupeler yapacağız. 2025'in ilk yarısında sedanımız geliyor."
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"2 yıl önce beraber temelini attığımız fabrikamızın açılışını gerçekleştirip seri üretim bandından ilk araçlarımızı indireceğiz. Çevre dostu akıllı aracımız yine çevre dostu akıllı bir tesisten yollara çıkacağız. Bu tesisimiz şimdiden Avrupa'daki köklü otomobil firmalarına ilham oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yılda güçlü bir Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. 20 yıldır sanayimizi, insan kaynağımızı geliştirmek için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanım siz bu milletin 60 yıllık hayalini gerçekleştirmek için babayiğitler arıyorum demiştiniz. O babayiğitler bu yatırımı gerçekleştirdiler. Bu iş öyle bir iş ki, onca başarımıza rağmen bir bakıma milletimizin özgüven projelerinden bir tanesi oldu. Bu projenin arkasında güçlü bir irade olmasaydı bu hayal asla gerçeğe dönüşmezdi."
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, törende şu ifadeleri kullandı:
"Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi hepimiz için çok özel bir gündür. Bizler bağımsızlığı tırnaklarıyla kazıyarak bugünlere ulaşan bir milletiz. Türk iş dünyası olarak bizler üreterek, ürettiklerimizi dünyaya satarak vatanımızı büyütmeye devam ettik, ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.
Bugün Türkiye'nin yüz yıllık hayaline dev bir adım atıyoruz. Cumhurbaşkanımızın destekleriyle yola çıktık. Kıymetli ortaklarımızla beraber namıdiğer babayiğitlerimizle zorlu bir yolculuğa başladık. Bugün milletimize verdiğimiz sözü tutabilmenin gururunu yaşıyoruz. İlk günden bu yana desteklerini esirgemeyen devletimizle gurur duyuyorum. Biz hiçbir zaman pes etmedik. Yatırım yapmaya, durmadan çalışmaya devam ettik. Bakın bugün buradayız. Mart ayında da yollarda Togg araçlarımızı kullanıyor olacağız. Dün üretemezsin diyenler bugün satamazsınız diyorlar."