Son depremlerin haberleri Mynet.com'da

Son depremlerin nerelerde vuku bulduğu, nerelerde daha yeğin hissedildiğine dair bilgileri Mynet.com sizlerle anında paylaşıyor. Son depremler hakkında haberler Türkiye'nin ilk Türkçe portalında...

Türkiye'de ve dünyada her gün çok sayıda deprem meydana geliyor. Ancak yaşanan son depremlerin pek çoğu 3 ve altı şiddette olduğu için bizler tarafından hissedilmiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise son depremlerin tamamını takip ediyor ve verilerini tutuyor. Bu verilere göre olası deprem durumlarına yönelik önlemler alınıyor.

Bugün ülkemizde yine çok sayıda deprem meydana geldi. Bu depremlerin çoğunluğu ise ülkemizin batı bölgelerinde yaşandı ve büyüklükleri genellikle Richter ölçeğine göre 3'ün altında olduğu için hissedilmedi. Türkiye'de yaşanan depremleri aşağıda yer alan bağlantıdan öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

DEPREM

Depremler yer kabuğunda yaşanan beklenmedik hareketlerden dolayı açığa çıkan enerji sonucunda gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgalanmaların yeryüzüne yansımasıdır. Burada sismik aktivte ya da dalgalanma olarak belirtilen durum son depremlerin büyüklüğünü ifade etmektedir. Son depremlerin şiddeti sismograf ile ölçülür ve ölçülen depremler sismoloji bilim dalın tarafından incelenir. Deprem şiddeti Moment Magnitüd Ölçeği (Richter Ölçeği) ile belirlenir. Yaşanan depremlerin büyüklüğü 3'ün altında ise genellikle bu depremler hissedilmez. Diğer taraftan 7 ve üstü şiddetteki depremler ise yıkıcı etkiye sahip olabilirler. Depremin şiddetinde, meydana geldiği derinlik etkilidir. Bir deprem yer kabuğunun ne kadar derininde yaşanırsa şiddeti az, ne kadar yüzeye yakın olursa şiddeti o kadar fazla olur.

Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.

Reklam
Reklam

KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

1868 yılında kurulan Kandilli Rasathanesi, Türk bilim tarihi açısından önemli kurumlar arasında yer alır. 12 Nisan 1909 tarihinde yaşanan 31 Mart Ayaklanması sırasında tahrip edilen Kandiili Rasathanesi, Maçka'ya taşındı. 1911 yılında ise Fatih Gökmen tarafından şu anda da bulunduğu yer olan Kandilli'ye taşındı.

Kandiili Rasathanesi, 1982 yılında Boğaziçi Üniversitesi'ne devredildi. Daha sonra 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı yasayla kanunlaşan 41 sayılı kararnameyle; üniversite bünyesinde; Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) adını aldı. Enstitü kapsamında; deprem mühendisliği, jeodezi, jeofizik anabilim dalları ile astronomi, jeomanyetizma, meteoroloji laboratuvarları bulunmaktadır.