Son pürüzler aşıldı

Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenecek Hükümetlerarası Konferansı’nda “Gıda güvenliği” başlığı, müzakereye açılacak.

Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinde son "pürüzlerin” AB Dönem Başkanı İspanya’nın yoğun çabalarıyla aşılması üzerine, “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslı, Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenecek Hükümetler arası Konferans’ta resmen açılacak.

Haziran ortasında TBMM’nin uzun bir süreden beri gündeminde "Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun onaylanması ile müzakere sürecindeki 35 başlıktan biri olan 12 no’lu “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslının müzakerelere açılması için AB tarafından belirlenen en önemli açılış kriteri (benchmark) yerine getirilmiş oldu.

Reklam
Reklam

Aynı başlığa ilişkin kriterler arasında da yer alan başka unsurlarda ortaya çıkan “ufak pürüzler”in de, İspanya Dönem Başkanlığı tarafından yapılan “yoğun çabalar” sonucunda giderildiği de öğrenildi.

Böylece, Türkiye ile AB arasındaki Hükümetler arası Konferansı, planlandığı gibi 30 Haziran’da Brüksel’de gerçekleşecek. Brüksel’deki toplantıda Türk tarafına, Türk Müzakere Heyeti Başkanı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlık edecek. Heyette Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da yer alacak.

AB heyetinde ise, Dönem Başkanı İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin de bulunacağı kesinleşti.

-TÜRKİYE’NİN “EV ÖDEVLERİ”NE İLİŞKİN “PÜRÜZLER” GİDERİLDİ

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” faslının açılması için ana açılış kriteri olan yasal düzenlemelerin TBMM’de onaylanmasının gecikmesi, Hükümetler arası Konferansı’nın İspanya Başkanlığının son günü olan 30 Haziran’a ertelenmesi neden olmuştu.

Reklam
Reklam

Bu arada, AB tarafından belirlenen açılış kriterleri arasında yerine getirilmeyen diğer bazı unsurların da bulunduğu, bu bağlamla Tarım Bakanlığı’nın yeniden düzenlenmesine ilişkin kararname ile bazı tarım ürünleri konusunda “pürüzler”in çıktığı ancak bunların, Türkiye'nin AB üyeliğine büyük destek veren İspanya’nın “yoğun çabaları” ile asıldığı belirtildi.

AB diplomatları, “Bu başlığın açılması için Türkiye tarafından yerine getirilmesi gereken bazı ev ödevlerine ilişkin bazı ufak sorunlar vardı. İspanyol hükümeti çok çaba harcadı ve açılması için bastırdı. Siyasi alanda bu gayret gösterilmezse, başlık açılamazdı. İspanya, konuyu Bakanlar düzeyine bile getirdi” diye konuştular.

-SONRAKİ SÜRECE İLİŞKİN BELİRSİZLİKLER

Söz konusu fasıldaki müzakerelerin başlamasıyla süreçteki 35 başlıktan açılanların sayısı, 13’e çıkacak. Ancak Türkiye’nin, limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokolü uygulamaması nedeniyle AB tarafından sekiz başlığın askıya alınması ve Fransa ve Rumların siyasi vetosu yüzünden müzakerelere açılabilecek başlık sayısı üçe inmiş olacak.

Reklam
Reklam

AB diplomatları, ondan sonra açılması en hazır başlığın, 8 no’lu “Rekabet Politikası” faslı olduğunu düşünüyorlar.

Geri kalan iki başlıktan 5 no’lu “Kamu Alımları”nda Türkiye’nin henüz “asgari kriterler”i yerine getirmediği belirtilirken 19 no’lu başlık olan “Sosyal Politika ve İstihdam” başlığının, hükümet açısından, bazı “zorlu” kriterleri içerdiği, bunların başında “memurlara grev hakkı”na ilişkin “benchmark” bulunduğuna dikkat çekiliyor.(ANKA)