Son seçim anketi

2014 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesi partiler hazırlıklarını hız verirken, anket şirketleri de sandığın fotoğrafını çekmeye başladı

2014 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesi partiler hazırlıklarını hız verirken, anket şirketleri de sandığın fotoğrafını çekmeye başladı. Akşam'a konuşan ANAR Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu, gündemin anketlere yansımalarını değerlendirdi:


DENGELER AYNEN KORUNUYOR

Yaptığımız araştırmalarda gördüğümüz şey, siyasi dengelerin aynen korunduğu yönünde. Yüzde 1'lik eksi ve artı yanılma payını da bırakarak söylüyorum, AK Parti yüzde 51 oranında görünüyor. CHP'nin oy oranında da bir değişiklik görünmüyor, yüzde 24-25 seviyesinde. MHP yüzde 13-14 bandında görünürken, BDP'nin oy oranı yüzde 7'de duruyor. Bu rakamlar, son genel seçimlerin (2011) neredeyse fotokopisi gibi.

Reklam
Reklam

4 SEÇMENİN 3'Ü ŞEHİRDE

Birincisi; adaylar metropol etkisiyle kıyaslandığında birincil değil, ikincil öneme sahip. İkinci öne çıkacak detay; artık Türkiye'de seçmenin yüzde 75'i büyükşehir sınırları içinde yaşıyor. Bu da, metropol etkisinden dolayı, önceki seçimlerdeki seçmen potansiyelinden farklı bir profil ortaya koyacak.


ÇÖZÜM SÜRECİ OYLARI OYNATTI

Çözüm süreci ilk açıklandığında seçmen bir reaksiyon verdi. Ancak sıcaklığı geçince, çoğunluk ait olduğu partiye döndü. Bazı bölgelerde çözüm süreci nedeniyle oylarda oynamalar da yaşandı. Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da AK Parti'nin oranları yükseldi.


BÜYÜKŞEHİR YASASI ETKİLER

Antalya, Eskişehir gibi illerde CHP'nin adayları kişisel nitelikleriyle güçlü birer figürdü. Ancak, Büyükşehir Yasası'nın çıkması ve kırsaldaki seçmenin de büyükşehir için oy kullanacak olması, onların avantajlarını azalttı.