TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş ) amacı; öğrencilerin başarılarını anlık performansa değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemek olan sınav sistemidir. Bundan önce kullanılmakta olan sınav sistemi SBS’ de öğrencilerin mazeret sınavına girmek gibi bir şansları yoktu. Fakat TEOG sınav sisteminde öğrenciler giremedikleri sınavların mazeret sınavlarına girebilmektedirler. TEOG’ da iki yazılısı olan derslerin birincisi yazılı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılmaktadır. Sınav soruları yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek niteliklerde hazırlanmıştır. Kurallara göre her soru 4 şık ve yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilere farklı alternatif sorular sorulmaktadır. Yerleştirme puanı, öğrencinin girdiği TEOG sınavlarının ağırlıklı ortalaması alınır. Sonrasında 5-6-7-8. sınıf yıl sonu not ortalamalarının ağırlıklı ortalaması alınır. 1. ve 2. TEOG sınavlarından alınan notun ortalaması %70 ve okul başarı puanının ortalaması %30 etki eder. Bu ortalamalar alındıktan sonra da öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkar.
Yerleştirme puanlarına göre yerleştirilip yerini değiştirmek isteyen veya açıkta kalan öğrenciler için “TEOG Nakil ” uygulaması oluşturulmuştur. Nakil için 3 kez yapılacak her başvuru döneminde öğrencilerin 3 okul tercih hakkı olacak. İsteyen bu 3 tercihini 3 nakil döneminde de kullanabilecek, ya da her dönemde farklı 3 okul tercih edebilecek. Geçtiğimiz dönemlerde öğrencilerin nakillerinde gittikleri okula son giren öğrencinin puanı dikkate alınmamaktaydı. Uygulama artık bu şekilde yürütülmemekte nakil yaparak kendisinden yüksek puanlı öğrencilerle aynı okula gidebiliyorken, öğrenciler artık nakil yapacakları okulların taban puanları dikkate alarak nakil yapacaklardır. Naklin gerçekleşmesi için nakil yapılacak okulda en az bir kontenjan boşluğu olması gerekmektedir. Eğer kontenjan boş ise e-okul başvuruyu kabul edecektir. Veli nakil olunacak okul ile iletişime geçerek nakil başvurusu ile ilgili bilgi alabilir. Okul yetkilisi başvurunun kabul edildiği veya kontenjanın dolu olduğundan dolayı başvurunun kabul edilmediğini veliye bildirir. Nakil işlemindeki en önemli noktalar; nakil gidilecek okulda en az bir kontenjan boşluk olması ve TEOG yerleştirme puanıdır. Aynı okula başvuran öğrenciler TEOG yerleştirme puanlarına göre sıralanıp, puan üstünlüğüne göre değerlendirme yapılır. Güzel Sanatlar Liseleri ve Spor Liseleri yetenek sınavları ile alım yaptıkları için bu liseler harici sınavla öğrenci alan her okula TEOG yerleştirme puanınıza göre nakil başvurusunda bulunabilirsiniz. Nakil yapmak istenen okullara nakil yapmak için önemli unsurlardan biri olan kontenjan boşluğu oluşması için başka bir okuldan başka bir okula nakil yapılması gerekmekte veya nakil olunacak okuldaki öğrencinin özel okula kayıt olunduğunda, açık öğretim lisesine kayıt olunduğunda da kontenjan boşalabilir. Puanı yüksek olan nitelikli liselerde kontenjan boşalması durumu zor görülmektedir.
TEOG 2. Nakil sonuçlarının açıklanmasının ardından geçtiğimiz günlerde 3. Nakil başvuruları da başladı. Devam eden TEOG 2. Nakil başvuru işlemlerinin de 5 Eylül’de açıklanması bekleniyor.