Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yağış yetersizliğinden dolayı verim düşerken, çiftçinin umudu olan Nisan yağmurları yağmayınca tarlaların büyük bir kısmı kurudu. Birçok çiftçi sulama göletlerinin olmaması ve yağış düşmemesi nedeniyle, tarlalarda kuruyan ekinlerini ateşe verirken, Silvan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan, Silvan Barajı'nın çiftçinin umudu olduğunu belirtti.
Türkiye'nin en bereketli topraklarının bulunduğu Fırat- Dicle havzası son yılların en büyük kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Yağışların yüzde 50 oranında azaldığı Diyarbakır'da ekilen yüz binlerce hektar buğday, arpa ve mercimek aşırı sıcaklık nedeniyle tarlada kurudu. Mart ve Nisan ayında beklenen yağışların düşmemesi çiftçileri kara kara düşündürüyor. Bölgede birçok çiftçi tarlalarda kuruyan ekinlerini ateşe verirken Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde uzun yıllardan bu yana çiftçilik yapan Abdulsamet Kırmaz, "Bölgede sulama göletlerinin olmamasından ekinlerimizi sulama şansımız yok. Bugün Silvan Barajı faaliyette olmuş olsaydı barajın kanallarından gelen suyla ekinlerimizi sulayabilirdik. Tarlalara ektiğimiz ekinlerimizin hepsi kurudu. Bölgemizde tütün ekiciliği bitmiş, eğer hububat ekiciliği de biterse ne yapacağız. İşsizler ordusuna yüz binlerce kişi daha katılacak. Bunları yetkililerin düşünmesi lazım" diye konuştu.
Silvan Ziraat Oda Başkanı Ahmet Çapan ise, "Biz çiftçi olarak ne yapacağımızı şaşırdık. Bölgemizde sulama göletleri yok denecek kadar azdır. Her yıl yağan Nisan yağmurları çiftçilerin yüzünü güldürürken, bu yıl Nisan yağmurlarının da yağmaması nedeniyle çiftçilerimiz mağdur duruma düşmüşlerdir. İlçemizde de kuraklık ger geçen gün daha da büyüyor. Kuraklık yüzünden tarlalar yanmaya başladı. Çiftçi perişan durumda, mazot, gübre, zirai aletleri borç etmiş, tarlalardaki ekinler de kuruyunca sefaletle karşı karşıyadır. Biz çiftçiler için, Silvan Barajı'nın büyük bir önemi vardır. Bugün baraj olmuş olsaydı ekinlerimiz kurumazdı. Hükümet tarafında başlatılan Silvan Barajı projesinin bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Bölgemizde 880 bin dönüm arazide ekinler var. Bu ekinlerin çoğu kurumuş durumdadır. Hükümetin bölge çiftçisini mağdur etmeyeceğinden eminiz. Ancak, hükümet bu konuda bir an önce çalışmalar başlatmalıdır" dedi.
İHA