Sonbahar ekinoksu 2017 için Google'dan farklı doodle! Peki sonbahar ekinoksu ne anlama geliyor?

Sonbahar ekinoksu 2017 için arama motoru Google özel bir doodle hazırladı. Ağaçların yapraklarını dökmeye başladığı ve havaların serinlemeye başladığı yaşadığımız gündönümü sonbahar ekinoksu oluyor. Ekinoks, gün - gece eşitliği olarak adlandırılır ve ilkbahar ile sonbahar ekinoksu olmak üzere iki kez yaşanır. Peki sonbahar ekinoksu ile neler değişir? Neler yaşanır? İşte sonbahar ekinoksu ile detaylı bilgiler...

Google, Sonbahar ekinoksu 2017 için hazırladığı doodle ile kullancılarına güzel bir süpriz yaptı. Bu sabah, google'dan arama yapmak isteyenler bugün sonbahar ekinoksu olduğunu neşeli bir doodle ile öğrendiler. Google, mevsimin renklerinin baskın olduğu ve kaşkol takmış bir fare ile sonabar ekinoksu 2017 doodle'ı hazırladı. Peki sonbahar ekinoksu ne anlama geliyor? Sonbahar ekinoksu ile neler yaşanır?

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks (gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği veya ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır - İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu.

Reklam
Reklam

22 EYLÜL SONBAHAR EKİNOKSU İLE NELER DEĞİŞİR?

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Reklam
Reklam

Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.

Anahtar Kelimeler: