Sondaj çalışmalarına Haziran'da başlanacak

TRABZON (İHA) - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve British Petroleum (BP) Petrol Arama Ortak Girişimi tarafından Doğu Karadeniz'de sürdürülen petrol arama faaliyetlerinde Haziran ayında sondaj çalışmalarına başlanacağı belirtilerek, yapılacak çalışmalar neticesinde petrolün bulunması durumunda üretime başlanmasının 8 ila 10 yılı bulabileceği ifade edildi.

TPAO ve BP Petrol Arama Ortak Girişimi tarafından Doğu Karadeniz'de sürdürülen petrol arama çalışmaları kapsamında hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED), Trabzon'da basına tanıtıldı. Zorlu Grand Otel'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Trabzon, Rize ve Artvin'den basın mensuplarının yanı sıra BP Dış İlişkiler Müdürü Tengiz Mustafaev, BP Süpervizörü Yasemin Gümüşlüoğlu, TPAO İş Güvenliği ve Çevre Koruma Daire Başkanlığı'ndan çevre mühendisi Doğa Atay ile BP Türkiye İletişim Müdürü Berna Kürekçi katıldı.

Reklam
Reklam

BP Türkiye İletişim Müdürü Berna Kürekçi'nin sunumunu yaptığı toplantıda konuşan BP Dış İlişkiler Müdürü Tengiz Mustafaev, proje aşamasında böyle bir raporun hazırlanmasının bir zorunluluk olmadığını; ancak BP olarak böyle bir rapor hazırlamayı kendilerine bir görev olarak gördüklerini söyledi. ÇED raporu yardımıyla sondaj çalışmalarına başlanılmadan önce çevrenin durumunu gözler önüne sermeyi planladıklarını kaydeden Mustafaev, "Rapor nihai haline geldikten sonra yapılacak petrol arama çalışmalarının çevre üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini göreceğiz. Daha sonra muhtemel etkileri asgariye indirmek için neler yapılması gerektiğini ortaya koyacağız. Bu çalışmalarımızda mümkün olduğunca objektif olabilmek için de 3. tarafların görüşlerine başvuracağız" dedi. Raporun hazırlanmasına Mart ayının ortalarından itibaren başlandığını dile getiren Mustafaev, "Nisan ayı içinde ilgili tarafların görüşlerine başvurarak gerekli bilgileri toplamayı ve raporu sonlandırmayı planlıyoruz. Mayıs ayında da ÇED raporunun nihai halini ortaya koymayı düşünüyoruz. Bütün bu işlemler Haziran ayında sondaj çalışmalarına başlanmadan önce bitirilecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"PETROL BULUNMASI HALİNDE EN ERKEN 8-10 YIL İÇİNDE ÜRETİME BAŞLANACAKTIR" Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tengiz Mustafaev, BP'nin petrol arama çalışmalarını yürütecek derecede teknoloji ve ekipmana sahip dünyadaki sayılı birkaç firmadan biri olduğunu ifade ederek, Doğu Karadeniz'de yürütülecek çalışmalarda yeni ve en son teknolojileri kullanacaklarını ifade etti. Yapılacak çalışmalar neticesinde petrol bulunabilmesi ihtimalinin ne derecede olduğuyla ilgili bir soru üzerine Mustafaev, "Petrol arama faaliyetleri riskli işlerdir. Bu faaliyetler sonrasında kesinlikle petrolün bulunacağı diye bir şey söz konusu değildir; ancak yapılacak çalışma, Türkiye'de bu bölgede açılacak ilk kuyu olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Fakat bu tür çalışmalarda başarılı olma ihtimalimiz başarısız olma ihtimalimizden daha azdır. Petrol bulunması durumunda ise, bunun üretimine en erken 8-10 yıl içinde başlanabilecektir" şeklinde cevap verdi. Petrol arama çalışmalarının tamamen yasal bir süreç dahilinde sürdürüldüğünü söyleyen Mustafev, çalışmalar neticesinde petrolün bulunması durumunda ise daha kapsamlı bir 2. ÇED raporunun daha hazırlanacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Petrol arama çalışmalarının çevreye olabilecek muhtemel etkileri üzerinde konuşan BP Çevre Süpervizörü Yasemin Gümüşlüoğlu da sondaj çalışmalarının Trabzon'un 140, Hopa'nın 40 kilometre açığında yapılacağını kaydederek, "Karadeniz'de 150-200 metrenin altında canlı yaşamıyor. Kuyu açılması için önerilmekte olan sahalar da Karadeniz'de yaşayan balık türleri için birincil bir çoğalma ve beslenme bölgesini oluşturmamaktadır. Dolayısıyla arama çalışmalarının Karadeniz'in canlı yaşamına olumsuz bir etkisinin olacağını öngörmüyoruz, Karadeniz'in doğal yapısını bozacak hiçbir çalışma yapmayacağız" dedi.