Sönmez: Enflasyonda talep baskısı azaldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyonda talep baskısının azaldığını,...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyonda talep baskısının azaldığını, düşen kur etkisinin devreye girdiğini söyledi.

BTSO Başkanı Celal Sönmez, açıklamasında, hem TÜFE’de hem ÜFE’de kur geçişkenliğinin yüksek olduğu kalemlerde fiyatların gerilediğini belirtti. Sönmez, şunları kaydetti: "Şubat ayında tüketici fiyatları, beklendiği gibi yüzde 0.56 yükseldi ve yıllıkta yüzde 10.4’e geriledi. Üretici fiyatlarında ise artış beklentisinin aksine fiyatlar yüzde 0.1 azaldı. Böylece, yıllık ÜFE enflasyonu Ocak’taki yüzde 11.1’den Şubat’ta yüzde 9.1 ile sekiz ay aradan sonra tek haneye indi. Bu sürpriz gerilemede, tarım fiyatlarındaki yüzde 2’lik artışa rağmen Türk Lirası’ndaki değerlenmenin etkisiyle ana metal ve enerji üretimi fiyatlarındaki düşüş etkili oldu."

Reklam
Reklam

Şubat ayında ana metal üretici fiyatlarının yüzde 4.22, elektrik-gaz ve su üretici fiyatlarının yüzde 4.59 gerilediğini ifade eden Celal Sönmez, petrol fiyatlarındaki dirençli duruşa karşın gelen bu gerilemenin kur etkisinden kaynaklandığını vurguladı.
Ekonomideki nispi yavaşlamayla enflasyon üzerindeki talep baskısının azaldığının altını çizen Sönmez, "Şubat verilerine bakınca enflasyonda yılın sonuna doğru beklediğimiz düşüşün daha önce başlayabileceğine dair sinyaller alıyoruz. Çekirdek enflasyondaki gerileme de bu bekleyişi teyit ediyor." diye ifade etti.

Enflasyon verilerinin, TÜİK’in yıl başında yaptığı metodoloji değişikliği ile birlikte okunması gerektiğinin bir kez daha altını çizen Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış yüzde 2.8 ile son beş yıllık ortalama olan yüzde 4.6’nın oldukça altında kaldı. Özellikle Şubat ayında Türkiye genelinde sert geçen kış koşulları gözönüne alındığında, işlenmemiş gıdadaki fiyat artışının geçen yıllardan düşük kalmasının, yapılan metodoloji değişikliği ile açıklanabileceğini düşünüyoruz. Eğer öyleyse, Haziran ve Temmuz aylarındaki mevsimsel düşüşler de sınırlı kalacaktır. Buna dikkat etmek lazım.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz