Sönmez rotayı yeni sektörlere çevirdi

Sönmez Holding Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Uludağ'da kendilerine ait Monte Baia Otel'de oğulları Ali Cem, Osman ve Cemil Sönmez ile birlikte holdingin faaliyetlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sönmez Holding'in, tekstilde üretimi yavaşlatma kararının ardından grup hakkında “küçülmeye gidiyor” yönünde yanlış bir algı oluştuğunu ifade eden Sönmez, tekstil alanında yavaşladıklarını, buna karşılık turizm, enerji, teknoloji perakendeciliği ve çimento sektörlerine yaptıkları yatırımlarla büyüdüklerini anlattı.

Reklam
Reklam

Sönmez Grubu olarak, tekstille ilgili küçülme düşüncelerinin bir yansıması olarak, “Ne yapabiliriz?” diye düşündüklerini, büyüme potansiyeli olan farklı sektörler bulduklarını, bunlardan birinin de turizm olduğunu vurguladı.

Turizmin, Türkiye'nin “bacasız sanayisi” olduğunu dile getiren Sönmez, “Biz de Sönmez Grubu olarak o sektörde bulunalım dedik. İlk yatırımımızı da Bodrum-Gündoğan'da yaptık. Burada, 5 yıl önce 550 yataklı tesisi tamamladık. İkinci yatırımımız da Uludağ'daki Monte Baia oldu” dedi.

“BAİA” OTEL ZİNCİRİ OLACAK

Sönmez, turizm yatırımlarının sürdüğünü, bu çerçevede 1 Haziran 2009 tarihinde bin 200 yatak kapasiteli Antalya'da Lara Baia'nın hizmete gireceğini bildirdi.

Baia'yı bir zincir haline getirmek istediklerini, bu çerçevede “şehir oteli” konseptindeki Bursa Baia'nın ise 1 Temmuz 2009'da açılacağını anlatan Sönmez, yine Bursa-Çekirge'deki sıcak su kaynaklarının bulunduğu bölgede “Termal Baia” adını verecekleri otelin inşaatına da 2009 yılı içinde başlamayı planladıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Sönmez, İstanbul, İzmir ve Ankara'da da otel yatırımına ilişkin projeleri olduğunu belirterek, “Benim düşüncem, yaşadığım sürece otel yatırımları sayısını 10'a çıkartmak. Ondan sonra oğullarım ne yapacaksa yapsınlar. Turizm, Türkiye'nin vazgeçilmez bir sektörü” dedi.

TEKNOLOJİ PERAKENDECİLİĞİNDE 10 MİLYON DOLAR CİRO

Turizmin dışında ikinci yatırımlarını da elektronik perakendeciliği sektörüne girerek yaptıklarını anımsatan Sönmez, bu çerçevede, Teknolojix ve Sönmez AGB isminde iki şirkete ortak olduklarını belirtti.

Sönmez, ortaklığa girdiklerinde küçük bir şirket olan bu iki şirketin, şu an 20 ilde 50 şubesinin bulunduğuna işaret ederek, bu şirketlerin başlangıçta toplam 14 milyon dolar cirolarının, 2008 yılı sonunda 100 milyon dolara yaklaştığını kaydetti.

Buradaki hedeflerini “Türkiye'nin her şehrinde olmak” olarak ifade eden Sönmez, “Konseptimiz Anadolu'dan İstanbul'a doğru gelmek.

Rakiplerimizden biri, övgüyle bahsetmek, saygıyla da kabul etmek gerekir, Teknosa. Bizim şirketlerimiz de bunun benzeri diyelim. Bu arada 2007 yılında, bu şirkete Hyundai'nin elektronik bölümü ve elektrikli ev aletleri bölümünün Türkiye distribütörlüğünü kattık” dedi.

Reklam
Reklam

ÇİMENTO VE ENERJİ YATIRIMLARI

Turizm ve elektronik sektörüyle birlikte enerjiyle ilgili üretim ve toptan pazarlama şirketlerinin de bulunduğunu anlatan Sönmez, Bilecik'te 1 milyon 300 bin ton kapasiteli 125 milyon dolarlık çimento fabrikası yatırımlarının devam ettiğini, burada Ekim 2009'da deneme üretimine geçeceklerini bildirdi.

Sönmez, enerji alanında ise Uşak'ta doğal gaz çevrim santrali kurup, faaliyete soktuklarını, Rize-İkizdere ve Ordu'da hidroelektrik santrali lisansıyla 90 milyon dolarlık ek bir yatırım yapacaklarını kaydederek, şu ana kadar enerjiye 80 milyon dolar yatırdıklarını belirtti.

“TEKSTİLİN PAYI YÜZDE 25”

Celal Sönmez, bir gazetecinin “Grubunuzu içerisinde tekstilin payı ne kadar?” sorusunu üzerine, şu bilgileri verdi: “10 yıl önce yüzde 90-95'ti. Grubumuz içinde 5 bin 400 çalışanımız vardı. 4 bin 800'ü tekstildeydi. Bugün tekstilin ciro payı yüzde 25 civarında. Ama yine de tekstile devam ediyoruz. Sönmez Filament'te üretimi durdurduk. ASF ve Pamuklu Sanayi fabrikalarımız ise üretimlerine devam ediyor. Umarım ki şirketimiz uzun yıllar faaliyetini sürdürür. Tekstil ayağını sürdürebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda toplamda 2 bin 100 çalışanımız var. Bunun 375'i tekstilde yer alıyor.”

Reklam
Reklam

Sönmez, 2008-2009 döneminde gerçekleştirecekleri yatırımların devreye girmesiyle 2010 yılı ciro hedeflerinin 600 milyon dolar olduğunu, 2 yıl içinde de yaklaşık bin kişilik daha istihdam yaratacaklarını sözlerine ekledi.