Sönmez: Yüksek büyümenin istikrarı için ihracat odaklı üretime yönelmeliyiz

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının ilk çeyreğinde...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 gibi yüksek bir büyüme yakalayarak Çin’i bile geride bıraktığını belirtti.

Büyümenin dörtte üçünün iç tüketim kaynaklı olduğunun altını çizen Sönmez, "Bu tüketimin önemli bir kısmı borçlanmayla finanse ediliyor. İthalden alınan vergilerin payı yüzde 32. İhracatın büyümeye katkısı düşük. Ekonomimiz büyüyor ama büyümenin finansmanı, önemli ölçüde sıcak paraya bağımlı. Ürün portföyümüzü yüksek teknoloji ürünler ile değiştirmeli, pahada ağır teknolojik üretime geçmeliyiz. Potansiyelimiz çok büyük. İhracat odaklı yeni bir büyüme stratejisine bir an evvel geçmemiz şart." dedi.

Reklam
Reklam

İlk çeyrek büyüme rakamlarının açıklandığı gün, Ocak-Mayıs dış ticaret rakamlarının da deklare edildiğini vurgulayan Sönmez, ilk 5 ayda dış ticaret açığının 43.7 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye çıktığını, aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 55’e indiğini söyledi.

Celal Sönmez, "Biz, cari açığın finansman kalitesini tartışmayı değil; kendi kaynaklarımızla büyümeyi, ihracat odaklı üretimin teşvikini tartışmak istiyoruz. Bu nedenle bütün bu sorunların farkında olan ve geçen dönem önlem alma çalışmalarına başlayan hükümetin, yerli üretimin teşvikinden ihracat odaklanmasına, girdi tedarik stratejisinden ithalatın hızını kesmeye kadar önemli konularda bir an önce somut adımlar atacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz