Sönmez:Enflasyon ve cari açık, 2011’de başarı yakalayamadığımız iki alan

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, aralık ayında enflasyonun, beklentilerin bir...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, aralık ayında enflasyonun, beklentilerin bir miktar üstünde geldiğini söyledi. Yıllık fiyat artışının TÜFE’de yüzde 10.45, ÜFE’de ise yüzde 13.3 olarak gerçekleştiğini belirten Celal Sönmez, "TÜFE’de son üç yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, yüzde 5,5 olan hedefi de ikiye katladı. Enflasyon, cari açıkla birlikte 2011’de başarı yakalayamadığımız iki alandan biri oldu." dedi.
Aralık ayında enflasyonun artmasındaki ana unsurun mevsim normallerinin üzerinde giden gıda fiyatları olduğunun altını çizen Sönmez, gıda fiyatlarının son 7 yılın Aralık ayında ortalama yüzde 0.2 arttığını, bu sene ise yüzde 2 yükseldiğini açıkladı. Sönmez, "Baz etkisinin de katkısıyla toplam yıllık gıda enflasyonu, yüzde 12.4 ile Merkez Bankası’nın öngörülerinin çok üzerinde gerçekleşti. Baktığımız zaman yüzde 10.4’lük enflasyonun 3.3 puanının gıdadan geldiğini görüyoruz ki bu oran gerçekten yüksek." diye konuştu.
Gıda dışı kalemlerde enflasyonist baskının azaldığını ifade eden Celal Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çekirdek enflasyon olarak takip edilen I endeksinde yıllık enflasyon yüzde 8.2’den 8.1’e geriledi. Merkez Bankası’nın enflasyon trendini izlemek için kullandığı mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyonun üç aylık ortalaması da yıllıklandırılmış olarak Aralık’ta yüzde 7.7 ile son beş ayın en düşük seviyesine indi. Türk Lirası’ndaki değer kaybı devam etmezse, Merkez Bankası’nın da bahsettiği gibi çekirdek enflasyonda yavaşlama önümüzdeki dönemde sürebilir. Ama yılın ilk üç çeyreğini yüzde 8 ve üzeri bir enflasyonla geçireceğimiz anlaşılıyor. Parasal sıkılaştırma devam eder ve lirada daha fazla değer kaybı yaşanmazsa enflasyon 2012’nin son çeyreğinde yüzde 7’nin altına inebilir. Herkesin hesabını bu gerçekler doğrultusunda yapmasında yarar var.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz