"Sonuç, BM'nin kararlılığı"

PARİS (İHA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi GKRY Hükümet Sözcüsü Mihails Papapetru, Annan - Denktaş ve Klerides arasındaki toplantıdan en önemli sonucun BM'nin kararlılığı olduğunu söyledi.

GKRY Hükümet Sözcüsü Mihails Papapetru, Annan - Denktaş ve Klerides görüşmesi ile ilgili olarak CNN Türk televizyonuna bir açıklama yaptı. Zamanın daraldığını, çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulayan GKRY Hükümet Sözcüsü Mihails Papapetru, "İki taraf arasındaki görüş açıları da ortada. Genel Sekreter bu konuların ele alınmasını istedi. Bu doğrultuda iki lideri New York'a davet etti" dedi.

Reklam
Reklam

"Genel Sekreter Kıbrıs konusunda bir sınır mı çizdi?" şeklindeki bir soruya Papapetru, "Hayır bu şekilde sınır olarak yorumlanabilir mi bilmiyorum ama Genel Sekreter'in yaklaşımı hiçbir ilerleme kaydedilmediği yönünde görülüyor. BM tarafından bir takım öneriler öne sürülebilir. Çabalar sonuçsuz kalırsa, Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi'ne neden başarısız olduğunu anlatan bir rapor sunacaktır. Son aşamada, Genel Sekreter şu mesajı veriyor; sonuç için çözüm üretilmeli" yanıtını verdi.
Papapetru, "3-4 Ekim son aşama mı?" sorusuna ise "Bence bundan sonraki her gün bizi Aralık'a yaklaştırıyor. Olaylar daha da zorlaşıyor. Bu yüzden Genel Sekreter her günün çok iyi bir şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyor" dedi.

De Soto'nun ve Annan'ın rollerinin güçlendirildiğini ifade eden Papapetru, "Çok açık bir biçimde bunu söylemek mümkün. Bence her gün BM'nin bir az daha büyük bir kararlılıkla ortaya çıkacağını dikkate almak gerek" ifadelerini kullandı.

Klerides'in "Annan bir takım fikirler sundu" şeklindeki sözlerini de değerlendiren Papapetru, şu şekilde konuştu:

Reklam
Reklam

"Bugün masaya konulanlar bir öneri niteliğinde değil, bir görüş alışverişi niteliğindedir."

Bu toplantıdan çıkan en önemli sonucun BM'nin kararlılığı olduğunu söyleyen Papapedru, BM'nin bu süreci çok daha ciddi bir biçimde dikkate aldığını kaydetti.

Haziran ayında Genel Sekreter'in Kıbrıs'taki görüşmelerinden sonra hiçbir ilerleme kaydedilemediğini belirten Papapetru, "Her şey geri döndü. Sıfır noktasına döndü. Hiçbir alanda yakınlaşma olmadı. Ama bence bu ilerleme çabucak sağlanabilir eğer siyasi irade müzakere masasına taşınırsa bu olur" dedi.