Sorgun'da Mantar Festivali

Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kursu'nun sona ermesi nedeniyle Mantar Festivali gerçekleştirildi. 

Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kursu'nun sona ermesi nedeniyle Mantar Festivali gerçekleştirildi. Mantar Üretim İstasyonunda incelemelerde bulunan Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, mantar yetiştiriciliği kursuna katılan kadınların çok istekli olduğunu ifade ederek, Yozgat İş Kurumu Müdürlüğü, Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı ile irtibata geçerek kursun Çiğdemli beldesinde açılmasını sağladıklarını söyledi. Mantar festivalini ürettikleri mantarları tanıtmak için düzenledikleri belirten Kılıç, "Biraz sonra da kursiyerlerin yetiştirdikleri mantarlardan yaptıkları yemeklerini tadacağız. Çeşit çeşit mantar yemekleri yaptılar. Mantar yemeği yarışmasında bakalım kim dereceye girecek, onu da görmüş olacağız. Kadınlarımızın ekonomiye katılması noktasında böyle girişimleri destekliyoruz. Daha şimdiden Çiğdemli'den 7 kadının Yozgat'ta bir mantar çiftliğine gidip çalıştıklarını, aile bütçelerine katkıda bulunduklarını duyduk. Hedefimiz Çiğdemli'de, Sorgun'da büyük çiftliklerin kurulmasıdır. Buradan pazarlama yapılmasıdır" diye konuştu. Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü de mantarın diğer ürünlere göre daha karlı bir ürün olduğuna işaret etti. Mantardan yılda 5-6 kez ürün alındığı anlatan Güçlü, "Böylece küçücük bir alanda buğdaydan elde ettiğiniz gelirden çok daha fazla gelir elde ediyorsunuz. Dolayısıyla insanların ekonomilerine katkı sağlayan önemli bir uğraş alanı. Başka bir avantajı da mantar üretiminde atıl alanları kullanıyorsunuz. 50 kişinin kursa katıldığını öğrendik, bu ciddi bir potansiyel. Eğer bu 50 kişi üretime başlarsa başta Yozgat olmak üzere çevre illere, daha sonra da daha geniş bir alana mantar satma imkanı yakalanacaktır." Ziraat Mühendisi Erkan Aydın da 50 kursiyerle birlikte küçük bir alanda üretim yaptıklarını, ilk tohumu dikmelerinin ardından 45. günde ilk hasadı yaptıklarını belirtti. Konuşmaların ardından kursiyere sertifikaları verildi. Programda, yemek yarışmasında Emine Nazlı, Mine Sungur, Melek Turhan ve Hatice Çevik'e çeyrek altın hediye edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: