Sorgusuz-sualsiz varlık getirilecek

ANKARA(ANKA)- Yurtdışındakiler başta olmak üzere kayıt dışında bulunan para, menkul değer ve taşınmazların kaynağı sorgulanmaksızın ve vergi incelemesine tabi tutulmaksızın Türkiye'de kayda girmesini öngören "Mevlana Yasası"ndan yararlanmak için başvurular Mart ayına kadar yapılacak.

Maliye Bakanlığı'nın 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin Genel Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı.

-SON TARİH 2 MART-
Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla gerçek veya tüzel kişilerce sahip olunan ve yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek ekonomiye kazandırılması ile taşınmazların kaydedilmesi kapsama girecek. Aynı zamanda yurt içinde bulunan ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların banka veya aracı kurumlardaki hesaba yatırılarak işletmelere sermaye olarak konulması, bazı yurt dışı kazançların gelir veya kurumlar vergisinden istisna edilmesi de kapsamda yer alacak.
Gerçek veya tüzel kişilerce 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla yurt dışında sahip olunan ve kapsama giren varlıklar, Kanunun yürürlüğe girdiği 22 Kasım 2008 tarihinden itibaren izleyen üçüncü ayın sonuna (2 Mart 2009 Pazartesi akşamına) kadar Yeni Türk Lirası değerleriyle; bankalara, vergi dairelerine beyan edilecek.

Reklam
Reklam

-YÜZDE 2 VERGİ ALINACAK-

Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden, vergi dairelerince yüzde 2 oranında vergi tarh edilecek. Bu şekilde hesaplanan vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek.
Banka veya aracı kurumların, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak Kanunun 3 üncü maddesinin dördüncü fıkra hükmü çerçevesinde, varlıkların bildirim değerleri üzerinden yüzde 2 oranında hesapladıkları vergiye ilişkin beyanı vermeleri gerekecek.
Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla yasal defter kayıtlarında işletmelerin özkaynakları arasında yer almayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, taşınmaz olarak beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden vergi dairelerince yüzde 5 oranında vergi tarh edilecek.
Bu düzenlemeler çerçevesinde ödenen vergilerin, hiçbir suretle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması ya da başka bir vergiden mahsup edilmesi mümkün olmayacak. İşletmeye kaydedilen varlıkların daha sonra elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gelirin veya kurum kazancının tespitinde gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek.

Reklam
Reklam

-VERGİ İNCELEMESİ YAPILMAYACAK-

Gerçek veya tüzel kişilerce, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla yurt dışında sahip olunan varlıklardan Kanun kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince Türkiye'de sahip olunan ve beyan edilerek yasal defter kayıtlarına intikal ettirilen varlıklar nedeniyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacak.