Soru eklerinin yazılışı - Soru ekleri nasıl yazılır?

Türkçede farklı görevleri bulunan ekler vardır. Bunlardan bir tanesi de soru ekleridir. Soru eklerinin doğru yazılışı zaman zaman karıştırılabilir. Soru ekleri nasıl yazılır? Mi soru ekinin yazımı nasıldır?

Dilimizde kullanılan bir tane soru eki bulunur. Bu soru eki Türkçede 'mi' olarak bilinir. Mi soru eki cümle içerisinde kendinden önce gelen kelimenin ses uyumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu durum mi soru ekini mı, mu ya da mü olarak değiştirebilir.

Soru ekleri nasıl yazılır?

Türkçede eğer bir soru sorulmak isteniyorsa cümlenin içine mi eki getirilerek soru cümlesi oluşturulabilir. Dilimizde mi olarak kullanılan soru eki, kelimelere göre değişiklik gösterebilir. Mi soru ekinin mı, mu ya da mü olarak kullanılması, cümle içinde soru ekinden önce gelen kelimenin ses uyumuna göre seçilir.

Reklam
Reklam

Cümle içerisinde mi soru eki fiillere de isimlere de getirilse yine çekim eki olarak sayılır. Mi soru ekinin yazımı her zaman için ayrı olarak yazılır. Genel olarak cümlenin sonunda yer alan soru ekleri bazı durumlarda cümlenin ortasında da kullanılır.

Soru eki olan mi kelimesine bazen şahıs ekleri de getirilir. Şahıs ekleri getirilen soru ekleri misin, miyim ya da miyiz şeklini alır. Soru eklerinin yazılışı cümle içinde vurgulanmak istenen ögeye göre yer değişikliği gösterir.

Mi soru eki örnekleri

Soru eki olan mi kelimesinin yazılışı ve kullanılışı şu şekilde örneklerle gösterilebilir:

  • Dün okula gittin mi? Okula gittiği ya da gitmediğine dair cevapların alınabileceği basit bir soru cümlesidir.
  • Annen temizlik yaparken sen de yardım ettin mi? Yine yardım edilip edilmediğine dair cevapların alınabileceği basit bir soru cümlesi örneğidir.
    Cümleye göre değişiklik gösteren mi soru ekinin mı, mu, mü eklerine dönüşmesine örnek verecek olursak;
  • Kitaplıktaki kitabı okudun mu? Soru eki olan mi kendinden önce gelen kelimeden dolayı mu soru ekine dönüşür.
  • Ali'yi ofiste gördün mü? Yine soru eki olan mi kendinden önce gelen kelimden dolayı mü soru ekine dönüşmüştür.
Reklam
Reklam

Soru eki olan mi’nin yazımı

Soru eki olan mi’nin yazımı cümleye göre değişiklik gösterir. Her zaman ayrı olarak yazılan mi soru eki, bazen cümlenin ortasında bazen ise sonunda bulunur. Cümle ortasında kullanılan mi soru eki örnekleri;

  • Ayağını bilerek mi sıraya vuruyorsun? Soru eki cümle yapısına uygun olsun diye cümlenin ortasında kullanılmış.
  • Fatma sonradan mı eve uğradı? Yine aynı şekilde cümle yapısına uyumlu olması için soru eki cümlenin ortasında kullanılmış.
  • Benimle beraber sen mi geleceksin yoksa kardeşin mi? Bu cümlede ise soru eki cümle durumuna göre hem ortada hem de sonda kullanılmış.

Reklam
Reklam