"Sorumluluk Rum tarafının"

LEFKOŞA (İHA) - Başbakan Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk tarafının, yarın yapılacak referandumdan "evet" çıkması ve çözüm yönünde bir sonuca varılması yönünde elinden gelen çabayı ortaya koyduğunu; bundan sonuç alınamaması durumunda bunun sorumlusunun Türk tarafı değil Rum tarafı olacağını söyledi.

Talat, çözüm için iki "evet"e ihtiyaç olduğunu, dolayısıyla Rum tarafından da "evet" beklendiğini hatırlatarak; "hayır" çıkması durumunda bunun sorumlusunun Rum tarafı olacağını vurguladı. Talat, "Rum tarafının 'hayır'diyerek Avrupa Birliği'ne girmesi ve Kıbrıs Türkü'nün izole edilmişliğinin devamı bir ironidir. Uluslararası topluluk bunu ciddi olarak düşünmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Talat, bu sabah Başbakanlık Şeref Salonu'nda, referandumu izlemek üzere Ada'da bulunan ve aralarında Japonya, İsveç, Yunanistan ve İngiltere'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden basın mensuplarına yönelik toplantı düzenledi.

Bazı TV kanallarının canlı yayımladığı basın toplantısında Talat, bir soru üzerine, yarın yapılacak referandumda Rum tarafından "evet" çıkacağından ümitli olduğunu söyledi.

Başbakan Mehmet Ali Talat, Ada'da tarihi günlerin yaşandığını ve yarın yapılacak referandumda son sözün söyleneceğini belirtti. Kıbrıs Rum tarafının kararsız davrandığını ancak çözüm için iki "evet"e ihtiyaç olduğunu yineleyen Talat, Kıbrıs Türk tarafından yüksek oranda "evet"çıkacağını ve Rum tarafından da "evet" beklediklerini kaydetti.
Türk tarafından çıkacak bu yönde bir sonucun Kıbrıs Türk tarafının çözüm ve birleşme yönündeki kararlılığının göstergesi olacağını ifade eden Talat, "Yeni bir Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti kurmaya hazır olduğumuzu göstereceğiz" diye konuştu.
Talat, bu yöndeki açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demokrat Parti'deki gelişmelerin hükümeti etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soruya karşılık Talat, şu anda bir sorun bulunmadığını, referandumdan sonrası için ise şimdiden birşey söyleyemeyeceğini; bu konuda bekleyip görmek gerektiğini belirtti.
"Referandumda Rum tarafından 'hayır'çıkması durumunda 2. bir referandum gündeme gelecek mi?" sorusu üzerine, buna uluslararası topluluğun da net yanıt veremediğini belirten Talat, Kıbrıs Türkü'nün çözüm yönünde bir sonuç için çalıştığını ve elinden gelen çabayı ortaya koyduğunu anlattı. Talat, "Olumlu sonuç alınamazsa, bunun sorumlusu biz olmayacağız" şeklinde konuştu.
Rum tarafından "hayır"çıkması halinde bundan Rum tarafı ile uluslararası topluluğun sorumlu olacağına dikkat çeken Başbakan Talat, hiçbir tarafın "hayır" deyip diğer tarafı cezalandırmaya hakkı olmadığını söyledi.
Talat, "Rum tarafının 'hayır'diyerek Avrupa Birliği'ne girmesi ve Kıbrıs Türkü'nün izole edilmişliğinin devamı bir ironidir. Uluslararası topluluk bunu ciddi olarak düşünmelidir" ifadelerini kullandı.
Talat, referandum sonrası ortaya çıkabilecek olumsuz bir tablo karşısında yeni bir planın söz konusu olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, bu konuyu ciddi olarak ele aldıklarını, planı ciddi şekilde değerlendirdiklerini ifade ederek, "Bu bir oyun değil, oyun oynamıyoruz. Ciddi bir konudur ve yeni baştan başlanması adil değildir" dedi.
Başbakan Talat, Rum tarafında iktidarda bulunan AKEL'in "hayır" yönündeki çıkışının kendisini hayal kırıklığına uğratıp uğratmadığına ilişkin soruya karşılık, "Evet, kesinlikle. Bu benim için gerçekten hayal kırıklığı oldu" yanıtını verdi.
Talat, AKEL'in daha fazla garantiler istemesinin ise gerçek neden olmadığı görüşünü dile getirerek, bunu "bahane"olarak değerlendirdi ve Kıbrıs Türk tarafının istenilen garantileri zaten ortaya koyduğunu, dolayısıyla ek garantiye ihtiyaç olmadığını bildirdi.
Talat, aynı konudaki bir başka soruya karşılık ise AKEL'in bu tutumunun adil olmadığını vurguladı. Talat, "Çözümü ve birleşmeyi AKEL nasıl garanti edecek?" diye sordu.
Talat, BM Güvenlik Konseyi'nin son tavrıyla ilgili bir soru üzerine, bunun Rum tarafının tutumu üzerine öne alınmış bir girişim olduğunu ve çözüm aşamasında yeniden gündeme geleceğini yineledi. Talat, bunun Kıbrıs Türk tarafı açısından önemi bulunmadığını söyledi.
Türk tarafının ambargolardan ve izolasyondan kurtulmak istediğini de belirten Talat, bu ve benzer konularda uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.
Talat, son olarak, "Herşeye rağmen Rum tarafından evet çıkacağından umutlu musunuz?" sorusuna, "Hala daha umutluyum" cevabını verdi.

Reklam
Reklam