ADANA (İHA) - Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, yıllardır yaşanan ekonomik ve siyasi alandaki istikrarsızlığın, 3 Kasım seçimleriyle olumlu bir havaya dönüştüğünü belirterek, "2002 yılı, bu anlamda önemli bir başlangıç oldu. 2002 yılını, Türkiye'nin önündeki sorunların çözümü için milat olarak görmek istiyoruz" dedi.
ATO Başkanı Şaban Baş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 2002 yılını, yeni bir siyasal kadronun Meclis'te her yasayı çıkarabilecek çoğunlukta iktidar olduğu iyimserlik havası içinde bitirdiğine dikkat çekti. Başkan Baş, "Türkiye, borcu dindirme kabusundan geçici de olsa kurtulmuştur. Türkiye enflasyonu yüzde 80'lerden yüzde 30'lara, faizleri yüzde 55'lere kadar indirebilmiştir. Türkiye, 2002'yi yüzde 6 büyüme ile bitirirken, rezervleri 27 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye ilk kez ihracatını 35 milyar dolara kadar yükseltmiş ve 3 yıl içinde 50 milyar dolara yükselebileceğine dair realist umutlar verebilmiştir. Bununla birlikte tüm pozitif gelişmelere ve istikrarın ilk belirtilerine rağmen ekonomi hala kırılgan yapıdadır. 'Ekonomiye düzeldi' diyebilmek, desteği olmayan bir iyimserliktir" diye konuştu.
2002 yılı itibariyle bitmesi öngörülen Adana metrosunun, sadece yüzde 60'ının tamamlanabildiğini, geri kalan kısmının ise, belirsizlik içine girdiğini kaydeden Baş, "Adana, seçimler sonrası bir bakana maalesef sahip olamamıştır. Milletvekillerimizin birbirleri ile dayanışma içine girerek sorunların üstesinden geleceğine, yarım kalmış yatırımları tamamlayacaklarına, en azından bu amaçla gayret göstereceklerine inanıyor ve başarılarını kamuoyuna açıklamak üzere kendilerini izliyoruz" dedi.
Baş, 2003 yılına Irak'ta yaşanacak muhtemel savaşın damgasını vurmasından endişe ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye, 12 yıl öncesinde Körfez Krizi'ni yaşadı ve bu krizin ölçülebilir faturası 44.6 milyar dolar oldu. Körfez Krizi'nin dolaylı dolaysız Türkiye'ye maliyeti 100 milyar doları aşmıştır. Komşu ülke Irak ile dış ticaretimiz 6 milyar dolara, ihracatımız 3 milyar dolara yükselmişken, birden 100 milyon dolara düştü ve bu 12 yıl sürdü. Bugün zorla yeniden 1 milyar doları bulmuşken yeni bir operasyon tehlikesi ile karşı karşıyayız. 2003 yılı, AB sürecine hazırlanmak ve kriterlerimizi düzeltmek için ev ödevimizi hazırlama yılı olacaktır. 2003'e girerken Adana'da yeniden iş dünyasının hareketlenmesini umuyoruz. 2003 yılı, 8'inci 5 Yıllık Kalkınma Planı içine alınan Doğu Akdeniz Bölgesel Kalkınma Planı'na başlamak üzere hamle yapılması ve bu planın yapımına başlanması gereken bir yıldır. Adana'nın lider bir metropol kent oluşturduğu bu plan yapılırsa, planda öngörülen tüm projeler DPT'nin kabulü ile birlikte 'kamunun taahhüdü' haline dönüşecek ve Adana Bölgesel Kalkınma için bir 'milat' dönemine başlayacaktır."