Soruşturma genişliyor

ANKARA (İHA) - Fethullah Gülen hakkında 'yasadışı örgüt kurarak bu örgüt adına faaliyette bulunmak' iddiasıyla Terörle Mücadele Yasası uyarınca 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan davaya devam edildi. Davada soruşturma genişliyor.

Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın bugünkü duruşmasına tedavisi için ABD'de bulunduğu gerekçesiyle sanık Fethullah Gülen katılmadı. Duruşmada, avukatları hazır bulundu. Gülen'in avukatları dilekçe vererek soruşturmanın genişletilmesi taleplerini mahkemeye ilettiler. Avukatlar, müvekilleri hakkında Adana ve İzmir Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ndeki soruşturma dosyalarının getirtilmesini talep ettiler. Avukatlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün müvekkilleri hakkında hazırladığı raporların istihbarata dayalı olduğunu belirterek, aleyhte delil sayılamayacağını söylediler. İddianamede müvekkillerine ait olduğu belirtilen şirketlerin gerçek sahiplerinin belgelendirilmesini isteyen sanık avukatları, yine Gülen cemaatine bağlı olduğu ileri sürülen okul ve dershanelerle ilgili yapılan teftişlerin raporlarının da mahkemeye sunulmasını istediler. Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Başkanı Gülseven Yaşer ve 68'liler Vakfı Başkanı Haşmet Atahan hakkında İstanbul DGM'de başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince bu vakıfta yapılan aramalarda ele geçirilen ve müvekkilleri ile bağlantılı olduğu tesbit edilen delillerin de istenmesini talep eden avukatlar, Gülen hakkında gerçek dışı belgeler hazırlandığını ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, DGM Cumhuriyet Savcı Nuh Mete Yüksel'in, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlandığı belirtilen 'Terörizm, PKK, DHKP-C ve İrticai Terör Örgütlerinin Avrupa'daki Faaliyetleri' başlıklı kitabın mahkemeye sunduğunu bildirdi. Bunun üzerine söz alan sanık avukatları, söz konusu kitabın Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlandığına ilişkin kesin bir bilgi olmadığını, kitabın normal baskı olmadığını, bilgisayar çıktılarından ibaret olduğunu, kitabın yazımında kullanılan üslubun da Genelkurmay Başkanlığı'nın üslubuna uygun olmadığını ifade ettiler. Kitabı inceleyeceklerini belirten sanık avukatları, bir sonraki duruşmada kitabın kim ya da kimler tarafından hazırlandığını tespit edeceklerini bildirdiler. Sanık avukatları kitabın hukuki delil değeri taşımayacağını belirttiler.

Savcı Nuh Mete Yüksel, ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer ve 68'liler Vakfı Başkanı Haşmet Atahan ile ilgili İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın takipsizlik kararı ile sonuçlandırıldığını bildirdi. Bu nedenle, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin ÇEV'de yaptıkları incelemeler sonucunda elde ettikleri belgelerin mahkemeye getirtilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep eden Savcı Yüksel, Gülseven Yaşer ve Haşmat Atahan'ın tanık sıfatıyla bir sonraki duruşmada dinlenmesini istedi. Yüksel, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen emniyette Gülen yapılanması konulu soruşturmanın uzun süredir devam etmesi nedeniyle, soruşturmanın hangi aşamada olduğunun bildirilmesini de talep etti.

Reklam
Reklam

Duruşma sonunda Mahkeme, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nda Gülseven Yaşer ve Haşmet Atahan hakkında soruşturma olup olmadığının, böyle bir soruşturma varsa hangi aşamada olduğunun öğrenilmesine, Gülen'in Adana ve İzmir DGM'deki soruşturma dosyalarının getirtilmesine, Gülseven Yaşer ve Haşmet Atahan'ın mahkemede dinlenip dinlenmemesinin, İstanbul DGM'den gelecek cevaptan sonra değerlendirilmesine karar verdi. Duruşma bu nedenle ertelendi.