Soruşturma Komisyonu'nun yetkileri belli oldu

İsrail hükümetinin onayladığı Soruşturma Komisyonu'nun yetkileri belli oldu.

ANKARA (ANKA) – Türkiye’nin “Gazze filosu”na kanlı baskınına ilişkin uluslararası tarafsız komisyonu talebine karşın, İsrail hükümetinin kurulmasına oy birliğiyle onay verdiği soruşturma komisyonda Nobel Barış Ödülü Kuzey İrlandalı Lord William Trimble ile Kanada Silahlı Kuvvetleri eski yargıç, uluslararası hukukçu Ken Watkin de görev yapacak.

Komisyon'un, “İsrail devletinin, gemilerin Gazze’ye ulaşmasını ve hedeflerini önlemeye yönelik eylemleri ve buna ilişkin başka konuların, uluslararası hukuka uygun olup olmadığı”nı inceleyeceği bildirildi.

Reklam
Reklam

İsrail Büyükelçiliği’nden verilen bilgiye göre, İsrail hükümetince kurulması onaylanan soruşturma komisyonuna emekli Yüksek Mahkeme Başkanı Jacok Turkel başkanlık edecek. Komisyonda ayrıca Lahey Uluslararası Hukuk Ödülü sahibi uluslararası hukuk Prof. Shabtai Rosen ile emekli Tümgeneral Amos Horev görev yapacak.

Bu arada, “olayın eşsiz uluslararası yönlerinin ışığında” komisyona “saygın” iki uluslararası gözlemcinin atanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede komisyonda Nobel Barış Ödülü Kuzey İrlandalı Lord William Trimble ile Kanada Silahlı Kuvvetleri eski yargıç, uluslararası hukukçu Ken Watkin de görev yapacak.

-KOMİSYON NEYİ SORUŞTURACAK?-

Büyükelçiliğe göre, Komisyon, “İsrail devletinin, gemilerin Gazze’ye ulaşmasını ve hedeflerini önlemeye yönelik eylemleri ve buna ilişkin başka konuların, uluslararası hukuka uygun olup olmadığı”nı inceleyecek. Bu çerçevede komisyon, şu konuları ele alacak:

“Gazze Şeridine deniz ablukasının empoze edilmesine ilişkin güvenlik koşulları ve deniz ablukasının uluslar arası hukuk kurallarına uyup uymadığı.

Reklam
Reklam

-İsrail’in deniz ablukanın uygulanması için 31 Mayıs 2010 tarihindeki eylemleri, uluslar arası hukuk ilkelerine uygun olup olmadığı.

-Filoyu düzenleyen ve katılan kişilerin eylemleri ve kimlikleri.”

-KOMİSYON NETANYAHU’NUN İFADESİNİ DE ALABİLECEK-

Komisyon, görüşmelere ilişkin konularda, istediği her kişi veya kuruluşun tanıklık yapması veya başka yolda bilgi sağlamasını talep edebilecek.

Tüm resmi kurum ve kuruluşları komisyon ile tam işbirliğini yapacak ve gerekli duyduğu bilgi ve belgeleri iletecek.

Komisyon ayrıca, tanıklık yapmaları dahil, Başbakan, Savunma Bakanı, diğer Bakanlar ile Genelkurmay Başkanı’ndan her türlü bilgi talep etme yetkisi de bulunuyor.

İsrail’in askeri eylemlerini değerlendirirken komisyonun, askeri personel ve diğer güvenlik güçleri personeli konusunda gereksinimi duyduğu belgeleri ve ordu tarafından kurulan iç soruşturma komisyonun başkanı emekli Tümgeneral Eiland’dan yapılan operasyonel soruşturmaların özetlerini talep edebilecek ancak bunları inceledikten sonra derinlemesine araştırma ihtiyacı bulunduğunu düşünmesi halinde bunun yapılması için gerekli talimat vermesini Eilanda’dan isteyebilecek.

Reklam
Reklam

-KOMİSYONA VERİLECEK İFADELER, HUKUKİ SÜREÇLERDE KANIT OLARAK KULLANILMAYACAK-

Komisyonun kendi takvim ve çalışma yöntemlerini belirleyecek. Toplantıları da kamuya açık veya kapalı olabilecek. Ancak, eğer “devletin güvenliği veya dış ilişkileri için tehlike oluşturacaksa” kamuya açık bir oturum yapılamayacak.

Çalışmaları tamamlandığında raporunu Başbakanlık aracılığıyla Bakanlar Kuruluna sunacak olan komisyonun önünde verilecek ifadelerin, herhangi bir hukuki süreçte “kanıt olarak kullanılmayacağı” da vurgulandı.