Sosyal Bilimler Olimpiyatı'nda Ödüller Dağıtıldı

Fatih Üniversitesi tarafından bu yıl 5.si düzenlenen Sosyal Bilimler Olimpiyatları (USOBO) lise öğrencilerinin sosyal sorunlara...

Fatih Üniversitesi tarafından bu yıl 5.si düzenlenen Sosyal Bilimler Olimpiyatları (USOBO) lise öğrencilerinin sosyal sorunlara dair çözüm önerilerini gözler önüne serdi. Gelecekteki sosyal bilimcileri Fatih Üniversitesi’nde buluşturan etkinlik bu yıl da renkli geçti. Proje, metin analizi ve forum başlıklarında Anadolu’nun farklı okullarından gelen öğrenciler kıyasıya mücadele etti. Sosyal sorunlara çözüm arayan liseliler 5-6 aylık hazırlık sürecinin ardından projelerini gün yüzüne çıkarttı. İlk etapta bin 200 proje başvurusu yapılırken bu projelerden 240’ı finale kaldı. Yarı final ve final maratonundan sonra sosyal bilimciler madalyalarına ve para ödüllerine sahip oldu.

Reklam
Reklam

Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler Kulübü (AFAK) tarafından düzenlenen olimpiyatın ödül töreninde söz alan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, "Geleceğin akil insanları sosyal bilimcilerden çıkacak. Pozitif bilimlerle uğraşanlar bile sosyal bilimlerle ilgili bilgisi yoksa başarısız oluyor. Biz kimya mühendisi yetiştiriyoruz ama o mühendis sosyal bilimlerden yoksunsa uyuşturucu madde üretiyor. Biz sermayeyi üç gruba ayırıyoruz. Bunlardan biri finansal sermaye, ikincisi psikolojik sermaye, üçüncüsü sosyolojik sermaye. Bu ayrım bile sosyal bilimlerin ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Sosyal sermayelerini bugünden biriktiren gençlerimizi gönülden tebrik ediyorum ve gelecekte sosyal bilimcilere çok daha fazla ihtiyaç duyacağımızın altını özellikle çizmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Ödül töreninde onur ödülüne layık görülen Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil de ödülünü aldıktan sonra bir anısını paylaştı. Ergil, "Geçmiş yıllarda Süleyman Demirel başbakan iken bir yurt dışı gezisine gidiyor. Gezi sırasında bir yabancı gazeteci Türkiye’de Kürtlere kötü davranıldığını söylüyor ve nedenini soruyor. Demirel, Türklere iyi mi davranıyormuşuz diyerek cevap veriyor. Bu cevap bile ülkemizde sosyal bilimlere ne kadar ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Fatih Üniversitesini 5 yıldır yaptığı bu değerli olimpiyat için kutluyorum." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Onur ödülü alan bir diğer isim gazeteci Abbas Güçlü de yaptığı konuşmasında sosyal yönü gelişmemiş diğer dal uzmanlarının başarılı olamayacağının altını çizdi. Güçlü, "Başarılı doktorların sosyal bilimlerle ilişkisi iyi olur. İyi bir doktor ya da mühendis olabilirsiniz ama keman çalıyor olmanız sizi başarıya taşır. Yakın geçmişteki gayretlerle sosyal bilimlere diğer alanlardan ilgi artıyor. Bu sevindirici bir durum. Türkiye’nin en büyük Sosyal Bilimler Olimpiyatları’nın kazananlarını tebrik ediyorum. Umarım gelecek yıl yurt dışı bursları da veririz başarılı öğrencilere. Ben de Abbas Güçlü olarak bu konuda elimden geleni yaparım." dedi.

Olimpiyatların proje kategorisinde kadına şiddet, aile içi şiddet, okulda öğrenci ve öğretmene uygulanan şiddet, Türkiye’de yaşayan yabancılar ve sorunları, tarım sektöründe yaşanan sosyal olgular, kentsel dönüşümün sosyolojik ve psikolojik algıları, dildeki kirlenme, yabancı markalara talebin sosyolojik-psikolojik sorunları ve çözümleri, felsefenin gerekliliği, edebiyat ve müziğin halka ulaşması, medyanın kadına bakış açısı, sosyal sorunların çözümünde kullanılabilir materyaller ve sistemler gibi konular işlendi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz