"Sosyal güvenlik" açıklaması

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'nin gerçeklerine uygun ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik reformunu hayata geçirmek istediklerini belirtti. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Merkez Bankası'nın devlet içinde devle gibi olduğunu savunarak, "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan mı Süreyya Serdengeçti mi? Eğer bürokratların ipini kesmezseniz onlar sizin ipini keser" dedi.

Memur-Sen'in 2. Olağan Genel Kurulu, Karayolları Genel Müdürlüğü Salonu'nda toplandı. Mevcut Genel Başkan Ahmet Aksu'nun yanı sıra Ahmet Gündoğdu, Mehmet Kazancı ve Fatih Uğurlu'nun aday olduğu Genel Kurul'a, siyasi parti temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Vekili Recai Kutan, Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Genel Başkanı Yaşar Okuyan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, CHP Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, İP Genel Sekreteri Mehmet Bedri Gültekin, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın katıldığı Genel Kurul'da, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Divan oluşturuldu. Genel Başkan Aksu, Genel Kurul'un açılışında yaptığı konuşmada ücret adaletsizliğine değindi.

Reklam
Reklam

Kamuda çalışan personelin ücret farklılıklarının, kadro ve statü durumlarıyla personel rejimini bir sorunlar yumağına dönüştürdüğünü söyleyen Aksu, hükümetin bu konuda hazırladığı çalışmanın mevcut haliyle kabul edilemeyeceğini ifade etti. Bürokrasiden de dert yanan Aksu, "Merkez Bankası devlet içinde devlet. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan mı Süreyya Serdengeçti mi? Eğer bürokratların ipini kesmezseniz onlar sizin ipini keser" dedi.

Son günlerde yaşanan gerginliklere de atıfta bulunan Aksu, sağduyu çağrısı yaparak, "Ülkemizi zor günler beklemektedir. Ülkemizin huzura ve istikrara ihtiyacı vardır. Bizler kenetlenirsek, bu milletin önünde hiçbir güç duramaz" şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, küreselleşmenin bazı imkanları yanında sakıncaları da bulunduğu ülkelerin bu sakıncalardan korunmak için bir takım çalışmaları hayata geçirdiklerini söyledi. Hükümet olarak kendilerinin de bu doğrultuda bazı sosyal politikaları uygulamaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Başesgioğlu, buna örnek olarak Sosyal Güvenlik Reformu'nu gösterdi. Başesgioğlu, "Türkiye'nin gerçeklerine uygun ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik reformunu hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bunun sendikaların ve siyasi partilerin görüşüne sunduklarını ve şu anda komisyonda görüşüldüğünü anlatan Başesgioğlu, reform çalışmasını Türkiye'nin gerçekleri doğrultusunda hazırladıkları dile getirdi. Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Başesgioğlu, geçen sene sosyal güvenlik sistemlerinin 22 katrilyon lira açık verdiğini hatırlattı. Türkiye'deki nüfusunun 2040'lı yıllarda Avrupa'da olduğu gibi yaşlanacağını söyleyen Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun gecikmesinin sorunlara neden olacağını söyledi. Türkiye'nin Genel Sağlık Sigortası uygulamasını da ihtiyacı olduğunu anlatan Başesgioğlu, her doğan çocuğu 18 yaşına kadar sigortalamak istediklerini belirtti.

Genel siyasi konulara da değinen Başesgioğlu, Türkiye'nin uzun yıllar sonra yakaladığı tek başına iktidarın getirdiği siyasi istikrarın basit sebeplerle heba edilmemesini istedi. Ekonomide, dış politikada yaşanan gelişmeleri özetleyen Başesgioğlu, tüm gelişmelere rağmen işsizliğin hala devam ettiğini ve bunu da çözeceklerini söyledi. Sözde Ermeni soykırımına da değinen Başesgioğlu, tüm arşivleri açtıklarını aynı şeyi karşı taraftan da beklediklerini vurguladı.

Reklam
Reklam

Başesgioğlu, "Bu yasada daha büyük açılımlar yapmak için adımlar atmamız gerektiğini biliyoruz. Ama öncelikle personel rejiminin değişmesi ve çalışanların statüsüne ad konulması gerekiyor" dedi.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Vekili Kutan ise tüm anlatılanlara karşın işçinin, memurun, çiftçinin ve esnafın büyük bir sıkıntı içinde olduğu söyledi. Hükümetin IMF'nin isteği doğrultusunda hareket ederek işçi, memur ve çiftçiye yeteri kadar ödeme yapmadığını esnafın da buna bağlı olarak kepenk kapattığını söyleyen Kutan, ihracattaki rekor artışa karşın dış ticaret açığının da rekor düzeyde arttığını, borç stokunun ise 340 milyar doları bulduğunu anlattı. Kutan, AB konusunda da hükümeti eleştirdi.

DTP Genel Başkanı Okuyan da AB'nin Türkiye'ye hiçbir şekilde serbest dolaşım hakkı vermeyeceğini, tarım konusunda da ekonomik katkı sağlayamayacağını belirterek, "Geriye AB hacı kalıyor. Önümüze onu koyuyorlar" dedi. Okuyan hükümete de kendilerinden ders almaları çağrısında bulunarak, "Bizler de kendimizi bir şey zannediyorduk. Yürüyüşümüz bile değişikti. Sandık milletin önüne geldiğinde boyumuzun ölçüsünü aldık ve oturduk. Biz de geldik ve geçtik. Bizden ders alın" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, kamu çalışanlarının sorunların büyük olduğunu belirterek bunların çözülmesini istedi.