"Sosyal Güvenlik Reformu'na itiraz yok"

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nın 2005 yılında yasalaşacağına inandıklarını söyledi. Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'na herhangi bir itirazı olmadığını bildirdi.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giargianni ve beraberindeki heyet, Bakan Başesgioğl'nu ziyaret etti. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşme sonrası Giargianni bakanlık binası önünde bekleyen gazetecilerin sorularını cevapsız bıraktı. Ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Murat Başesgioğlu, IMF heyetinin 2. Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında kamu ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ettiğini belirterek, görüşmede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı ilgilendiren konuları ele aldıklarını kaydetti. Sosyal Güvenlik Reformu'nu IMF ile birlikte yürüttüklerini ifade eden Başesgioğlu, görüşmede, gelinen noktayı ve gelecek süreçte yapılması gereken çalışmaları konuştuklarını anlattı. Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarı'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildiğini hatırlatan Başesgioğlu, "Meclis açıldığında komisyonda görüşmeler devam edecek. Ayrıca elimizde iki kanun daha var. Birincisi kurumsal yapı yani üç sosyal güvenlik kurumunu birleştiren 'tek çatı' dediğimiz tasarı. İkincisi ise primsiz ödeme ve sosyal yardımlara ilişkin kanun tasarısı. 28 Eylül tarihinde Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplanıyor. Kurulda sosyal taraf ve sendikaların görüşleri alındıktan sonra her iki tasarı Bakanlar Kurulu ve Meclis'e gönderilecek. Bu tasarıların birbirine yakın eş zamanlarda yasalaşmasını istiyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

IMF'nin Sosyal Güvenlik Reformu'na herhangi bir itirazı bulunmadığının altını çizen Başesgioğlu, reformun bir an önce yasalaşmasının Türkiye'nin lehine olacağını kaydetti. Hükümet olarak IMF ile stand-by yapmadan önce Sosyal Güvenlik Reformu çalışmalarına başladıklarını belirten Başesgioğlu, şunları söyledi:

"Türkiye Sosyal Güvenlik Reformu'nu yapmak zorunda. Bir gecikme yeni kuşaklar için ağır maliyetler getirecek. Sosyal Güvenlik Reformu'nu yapmak kolay değil, bunu biliyoruz. Ama bu reformu gerçekleştirmek zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti parlamentosu kendi işleyişi ve iç tüzüğü olan bağımsız bir parlamentodur. Bu tasarıların Meclis tatile girmeden yasalaşmasını istemiştik. Kesin bir tarih vermem mümkün değil ama sonbaharda yani 2005 yılı içerisinde tasarıların yasalaşacağına inanıyoruz."