Sosyal güvenlikte 2. erteleme sinyali

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu,"Sosyal Güvenlik Reformu'nun 1 Temmuza yetişmesi konusunda henüz verilmiş bir kararın söz konusu olmadığını" belirterek, "Yetişirse, biz de bir an önce hayata geçmesini isteriz. Reforma 4 sene emek vermiş biri olarak bir an önce hayata geçmesini ben de isterim. Yetişmezse de bunun ertelenmesini doğal karşılamak lazım" dedi.

Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformu konusunda IMF ile mutabakat olup olmadığı ve hükümetin bu konudaki kararının sorulması üzerine, IMF ile gözden geçirme çalışmalarını Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın yürüttüğünü belirterek, ilgili bakanların toplantı yaptığını, sosyal güvenlik reformu yapma konusundaki iradelerinden sapmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Reformun, sadece hükümetin değil, bütün ülkenin reformu olduğunu kaydeden Başesgioğlu, "Hükümet, bu reformun bütün zorluklarına, bütün siyasal risklerine karşı, hayata geçirme konusunda büyük bir gayret sarf etmiştir ve bunda da büyük ölçüde başarılı olmuştur. Reformun şu anda bence yüzde 50'si gerçekleşmiş durumdadır. Kurumsal yapı gerçekleşmiştir, genel sağlık sigortasının standartları belirlenmiştir" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin kısmi iptali nedeniyle, yasanın yürürlük tarihini zorunlu olarak ertelediklerini ifade eden Başesgioğlu, hükümetin reformu gerçekleştirme konusundaki iradesine rağmen, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri dolayısıyla Meclisin yasama takviminde sıkışmanın söz konusu olduğunu dile getirdi.

Başesgioğlu, "Bu şekilde kapsamlı bir reformun parlamentoda görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda bir sıkıntı söz konusu. Yetişirse bunu çıkaracağız.

Yetişmezse de bunun ertelenmesini gayet doğal karşılamak lazım" dedi.Reformu, içeriğini boşaltmadan gerçekleştirmek istediklerini belirten Başesgioğlu, "Sadece reform yapıldı denilsin diye, bunu geçiştirme niyetinde değiliz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başesgioğlu, "Memurlar reformdan çıkartılıp mı yasa 1 Temmuz'a yetişecek yoksa farklı bir formül mü var?" sorusu üzerine, bu konuda kesin bir karar vermenin kolay olmadığını ve çalışmaların sürdüğünü belirtti. Başından beri, norm ve standart birliği ile yola çıktıklarını belirten Başesgioğlu, çalışanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan tek bir emeklilik sistemini hayata geçirmek istediklerini, ancak Anayasa Mahkemesi kararını da göz ardı edemeyeceklerini anlattı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Anayasa Mahkemesinin itirazı doğrultusunda bir düzenleme yapılarak, reformun 1 Temmuza yetiştirileceğini söylediğinin belirtilmesi üzerine Başesgioğlu, şunları kaydetti:

"1 Temmuz'a yetişmesi konusunda henüz verilmiş bir karar söz konusu değil. Bilmiyorum, Sayın Bakanımız hangi konuda bu şekilde bir yorumda bulundu? Ama çalışıyoruz. Meclisin yasama takvimi çok sıkışık. Gerçekçi olmamız lazım. Onun için bunu hassasiyetle telaffuz ediyorum. Yetişirse, biz de bir an önce hayata geçmesini isteriz. Reforma 4 sene emek vermiş biri olarak bir an önce hayata geçmesini ben de isterim. Ama yetişmezse de bunun ertelenmesini doğal karşılamak lazım."

Reklam
Reklam

AA