Sosyal güvenlikte tek çatı

ANKARA (İHA) - Kamu ve özel sektör çalışanlarının sosyal güvenlikte farklı muamele görmesine yol açan Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'u kapatarak yerine Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) oluşturan yasa mecliste AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi.

İktidarı protesto ettiği için CHP milletvekilleri, tasarının görüşüldüğü iki gün boyunda Genel Kurul salonuna girmedi. Tasarı üzerinde sadece DYP ve Anavatan Partisi Milletvekilleri ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu eleştiride bulundu. Oylamaya 206 milletvekili katılırken, 199 milletvekili 'kabul' oyu kullandı. 7 milletvekili de 'Red' oyu verdi.

Reklam
Reklam

Sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında birleştiren Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırıldı.

Yasayla her üç sosyal güvenlik kurumu kaldırılarak yerine Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturuldu. SGK, yönetim kurulu, genel kurul ve başkanlıktan oluşacak. En yüksek karar organı 10 üyeli yönetim kurulundan oluşan SGK'nın başkan ve başkan yardımcısı dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yılla sınırlandı. Genel Kurul da 3 yılda bir toplanacak. SGK, "Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı" gibi ana hizmet birimlerinden oluşacak. Yasayla, Sosyal güvenlik politikaları ve uygulamaları konularında görüş oluşturacak "Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu" da kurulacak. Kurul, MSB, İçişleri, Maliye ve Sağlık Bakanlıkları ile DPT, Hazine müsteşarlığı temsilcilerinin yanısıra YÖK ve bazı kamu kurum ve kuruluşları, STÖ başkanlarından oluşacak. Her ilde sosyal güvenlik il müdürlükleri kurularak SGK'nın taşra birimleri oluşturulacak. Yasaya göre kurum, görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemeyecek.

Reklam
Reklam

Kurumun taşınır ve taşınmaz malları, bankalardaki mevduatları dahil her türlü hak ve alacakları haczedilemeyecek. Kurum, Devlet İhale Kanunu'nun hükümlerine tabi olmayacak. Süresi içinde ödenmeyen sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, gecikme zamları ve katılım payları, kurum alacağına dönüşecek. Kurumun primsiz ödemeler için yapılan giderleri merkezi yönetim bütçesinden, diğer giderleri ise primlerin değerlendirilmesinden elde edilecek gelirle karşılanacak.

Sosyal güvenlik kanunları dışında kurum giderlerini artıran yasal düzenlemelerin getireceği mali yük, merkezi yönetim bütçesinden karşılanması zorunlu olacak.

"YÖNETİM KURULU OLUŞTURULUNCAYA KADAR, DEVREDİLEN KURUMLARIN YÖNETİM KURULLARI GÖREVLERİNİ SÜRDÜRECEK"

Yasayla, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın merkez ve taşra teşkilatlarında kadrolu olarak görev yapan personel, mevcut statüleri ile her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlıkları, tapuda bu kurumlar adına kayıtlı olan taşınmazları ve hizmet binaları, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtları, alacakları, hakları, borçları, iştirakleri, dosyaları, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtları ve diğer dokümanlar kuruma devredilecek. Kurumun merkez ve taşra teşkilatı ve kadroları, kademeli olarak en geç 3 yıl içinde kanuna uygun hale getirilecek. Geçiş sürecinin 3 yılda tamamlanamaması halinde Bakanlar Kurulu, süreci 2 yıl daha uzatabilecek. Yönetim Kurulu oluşturuluncaya kadar, devredilen kurumların yönetim kurulları görevlerini sürdürecek. Devredilen kurumların üst düzey yöneticilerinin görevleri sona erecek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müşavirliği kadrolarına atanacak. Maliye Bakanlığı'nda görevli Emekli Sandığı personelinden, yeni kurumda göreve atanma imkanı bulamayan üst düzey yöneticiler bakanlık müşaviri olarak çalışabilecek. Ataması yapılan personel, devredilen kurumlardaki kadrolarında görevlendirilmiş sayılacak ve sorumlu oldukları görevleri yürütmeye devam edecek.

Reklam
Reklam

Devredilen kurumlarda müfettiş olarak görev yapanlar, sosyal güvenlik denetçisi kadrolarına atanacak. Devredildikleri kurumlara belirlenen süre içerisinde atanmayanlar, ihtiyaç duyulan kadrolara 30 gün içinde atanacaklar.

Yasayla, Kuruma devrolunan taşınmazlardan, kurumun hizmet gereği ihtiyaç duymadığı taşınmazlar, bir yıl içinde yönetim kurulunca belirlenerek, rayiç bedeli üzerinden satılmak üzere Maliye Bakanlığı'na bildirilecek. Taşınmazlar, bildirim tarihinden itibaren 6 ay içinde tapuda resen Hazine adına tescil edilecek. Taşınmazlar, Maliye Bakanlığı'nca satılarak, bedelleri satış tarihinden itibaren 1 ay içinde kuruma ödenecek. 5 yıl içinde satılamayan taşınmazların tescili iptal edilerek kuruma iade edilecek. Oteller ve iştirak paylarından kurum yönetim kurulunca belirlenecek olanların satış işlemlerinin, ÖİB tarafından gerçekleştirilmesine karar verilmesi halinde, oteller ve iştirak payları özelleştirilmek üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak. Kurumun merkez teşkilatı için 2 bin 702, taşra teşkilatı için ise 24 bin 189 kadro ihdas ediliyor.

Reklam
Reklam