Sosyal medya gelişen teknoloji ile beraber hayatlarımızın merkezine yerleşen bir kavram oldu. Hatta öyle boyutlara varıyor ki bazen insanlar yüz yüze sevdikleriyle buluşup konuşmak yerine evde oturup sosyal medya kanallarını takip etmeyi tercih ediyorlar. Öte yandan sosyal medya eğer doğru kullanılırsa çok faydalı bir platform mesela herhangi bir bilgiye anında ulaşabileceğiniz bir platform. Ancak sosyal medya da yer alan haberlerin güvenirliliği noktasında kullanıcılar bazı durumlarda yanılgıya düşebiliyor.
Sosyal medya aracılığı ile kaybolan bir insan veya hayvan bulunabilir veya o an ki güncel trafik durumu hakkında insanlar bilgilendirilebilir. Paylaşılan bu faydalı bilgilerin yanında sosyal medya da kullanıcıları yanılgıya düşürebilecek onlarca söylenti dolaşmakta son gelen bir habere göre ise bu yalan haberleri temizleyecek bir program geliştiriliyor.
Bu programın geliştirilmesinde Sheffield Üniversitesinden Dr Kalina Bontcheva baş geliştirici olarak yer alıyor. Dr Kalina konuyla ilgili “Sosyal medyada olup biten her şey çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor bu nedenle yalan bir haberin yayılmasını önlemek için çok kısa bir süreniz kalıyor” diyor. Bunun yanı sıra geliştirdikleri programın işleyişini ise şöyle anlatıyor “Sosyal medya da yer alan haberler analiz ediliyor ve paylaşımı gerçekleştiren kullanıcının profili inceleniyor ve paylaşımın dedikodumu gerçek mi olduğu saptanıyor.”
Sosyal medya yalan dedektörünün ne zaman aktif bir şekilde kullanılabileceği noktasında ise çok yakında herkes tarafından kullanılabilir olmayacağı daha çok ticari amaçlar ile kullanılabileceği bilgilerini de Dr Kalina açıklıyor.