Kamu Personeli Yasa Taslağı'na göre, kamu kurumlarının eğitim merkezi, sosyal tesis veya dinlenme tesisi gibi yerlerde yürütülen faaliyetlerine son verilecek.
Bu tesislerdeki taşınır ve taşınmazlardan devri mümkün olanlar, ihtiyaç duyan kurumlara devredilecek, satılması öngörülen taşınır ve taşınmazlar satılacak.
Kamu çalışanları örgütlerinin değerlendirilmesine sunulan Kamu Personeli Yasa Tasarısı Taslağı'yla eğitim ve sosyal tesislerin devir ve tasfiyesi de düzenleniyor. Buna göre, özel kanunlarındaki hükümler saklı kalmak üzere bu yasa kapsamındaki kurumların eğitim merkezi, sosyal tesis veya dinlenme tesisi gibi yerlerde yürütülen faaliyetlerine yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren son verilecek. Bu faaliyetlerin yürütüldüğü veya bu faaliyetlere tahsis edilen yerlerdeki taşınır ve taşınmazlardan devri mümkün olanlar, ihtiyaç duyan kurumlara devredilebilecek. Kurumca satılması öngörülen taşınır ve taşınmazlar ise genel hükümlere göre satılacak.
Bu düzenlenmenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar ise Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nca ortaklaşa hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenecek.
İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALDIRILIYOR
Taslakla idareye inisiyatif tanıyan ve subjektif kriterler içeren bir performans değerlendirme yetkisi veriliyor. Buna göre, her memur ve sözleşmeli personele ait bir personel başarı değerlendirme dosyası tutulacak. Söz konusu dosya, memurların ehliyetlerinin tespitinde, ilerleme ve yükselmelerinde, emekliye ayırma veya görevle ilşkilerinin kesilmesinde; sözleşmeli personelin ise ehliyetinin tespitinde, yükselmelerinde, sözleşmelerinin yenilenmesi veya feshinde özlük ile personel ve başarı değerlendirmelerine dayanak olacak.
Personel ve başarı değerlendirme amirleri, düzenleyecekleri personel ve başarı değerlendirme formlarında, memurların ve sözleşmeli personelin görevlerinde başarılarını, bilgilerini, yöneticilik ehliyetleriyle temsil kabiliyetlerini ve liyakatlerini değerlendirecek. Taslağa göre, personel ve başarı değerlendirme amirlerinin adil ve tarafsız olması zorunluluğu bulunuyor. Ancak söz konusu düzenleme sendikalar tarafından subjektif kriterlere dayandığı ve amirlere geniş inisiyatifler tanıması dolayısıyla eleştiriliyor. Ayrıca bu düzenlemenin, Cumhurbaşkanı ile AKP arasında gerilime neden olan kadrolaşma konusunda hükümetin elini güçlendireceği savunuluyor.
Taslağa göre, personel ve başarı değerlendirmesi iki defa üst üste olumsuz olan memurlar başka bir personel ve başarı değerlendirme amirinin emrine atanacak. Burada da değerlendirmesi olumsuz olan memurlarla 10 yıl içinde toplam dört defa olumsuz değerlendirme alan memurların görevlerine son verilecek ve bunlar bir daha memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edilemeyecek.
Personel ve başarı değerlendirmesi olumsuz olan sözleşmeli personelin sözleşmeleri yenilenmeyecek. Bu şekilde sözleşmesi yenilenmeyenler bir yıl geçmedikçe memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edilemeyecek.
İkinci kez olumsuz değerlendirme alması nedeniyle sözleşmesi yenilenmeyenler 5 yıl geçmedikçe, üçüncü defa olumsuz değerlendirme alması nedeniyle sözleşmesi yenilenmeyenler ise bir daha memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edilemeyecek. Söz konusu düzenleme işgüvencesini yok ettiği ve çalışanları her yıl işini kaybetme korkusuyla karşı karşıya bıraktığı gerekçesiyle eleştiriliyor.