Sosyo- kültürel özelliklere göre vaaz önerisi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu’nun sonuç bildirgesinde, yüz yüze vaazın yaygınlaştırılması çalışmalarına...

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu’nun sonuç bildirgesinde, yüz yüze vaazın yaygınlaştırılması çalışmalarına hız verilmesi gerektiği belirtildi. Bildirgede, "Bölgelerin sosyo-kültürel özelliklerinin dikkate alınması vaazın etkinliği açısından önem arz etmektedir." denildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından haftasonu Ankara’da düzenlenen Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi tamamlandı. Bildirgede, İmam-Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Eğitim Merkezlerindeki ders programlarının gözden geçirilerek günümüzün ihtiyaç ve sorunlarına ışık tutacak şekilde geliştirilmesi gerektiği belirtildi. İlâhiyat fakültelerinde ‘Din Hizmetleri’, ‘Rehberlik ve Halkla İlişkiler’ ile ‘Uygulamalı Din Hizmetleri’ gibi sertifika programları açılması gerektiği kaydedildi. Vaaz ve irşat hizmetlerinden kadın, genç ve çocukların daha fazla faydalanabilmeleri için fiziki ve sosyal ortamların iyileştirilmesi ve bunlara uygun bir vaaz üslubunun geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. "Vaaz ve irşat hizmetlerinin hedefine ulaşması için gerekli ilmi materyaller kullanılarak alan taramaları yapılmalı ve çıkan sonuçlara göre öncelikler belirlenmelidir. Bölgelerin sosyo-kültürel özelliklerinin dikkate alınması vaazın etkinliği açısından önem arz etmektedir." denildi.
Sempozyumda tespit edilen diğer bazı hususlar ise şöyle:
-Sahih dini kaynaklara dayanmayan din algısının toplumu bidat, hurafe ve batıl inanışlara götüreceği gerçeğinden hareketle sahih dini bilgilerle donanmış fertlerden oluşan bir toplum inşasında vaizlerin önemli rol oynadığı ve oynayacağı göz ardı edilmemelidir.
-Vaaz ve irşat hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması için boş olan vaiz kadroları bir an önce doldurulmalıdır.
-Vaazların hazırlanmasında toplumu oluşturan her türlü insanın idrak ve gönül dünyasına hitap eden eserlerden yararlanılması muhatap kitle ile buluşmada önem arz etmektedir. Bu itibarla geleneğimizde kabul görmüş klasik eserlerden seçmeler yapılarak Başkanlığımızca yayınlanmasına ihtiyaç vardır.
-Vaazlar, pratik hayatta karşılaşılan soru ve sorunlara cevap olacak nitelikte hazırlanmalıdır.
-Bilgi ve görgülerini artırmak, sahaları ile ilgili araştırmalar yapmak ve dil öğrenimi amacıyla vaizler belli zaman dilimlerinde yurtdışına gönderilmelidir.
-Vaiz, hayatın içinde yakaladığı fırsatları vaaz ve irşat açısından değerlendirmelidir.
-Tabi afetler ve olağanüstü hallerde din hizmetlerinin bütünü içinde vaaz ve irşat hizmetlerinin nasıl yapılacağına dair planlama ve hazırlıklar önceden yapılmalıdır.
-Şekil ve görsellik, işin esası olmamakla birlikte başarıyı etkilemekteki rolü yadsınamaz. Bu itibarla vaizin kıyafetinin doğallık ve sadeliği; kürsünün mimari özelliği, camideki ses düzeninin cemaatin vaaza odaklanmasındaki etkisi, dikkatten uzak tutulmamalıdır.
-Toplumda şefkat ve ilgiye muhtaç yaşlı, engelli ve kimsesiz çocuklar gibi kesimlere yönelik dini danışmanlık ve rehberlik hizmeti verilebilmesi için gerekli formasyonun kazandırılması son derece önemlidir. Bu konuda lisansüstü eğitim yapmış ve hizmet içi eğitim almış personele dini danışmanlık kadrolarında öncelik verilmelidir.
-Vaizlerin bilgi ve birikimlerinden yararlanarak yüz yüze vaazı yaygınlaştırma çalışmalarına hız verilmelidir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz