Sovtaj ve sovtaj bedeli nedir?

Çeşitli taşınır ve taşınmaz malları olan kişiler, bu malları çeşitli hasarlardan, kazalar sonucu görebilecekleri zararlardan korumak adına sigorta firmaları ile türlü sözleşmeler düzenlerler. Sigorta şirketleri çeşitli işlemleri ifade eden bazı farklı terimler kullanır. Sovtaj da bu terimler arasında yer alır.

Bir aracın kaza yapması, çalınması, yanması gibi çeşitli sıkıntılar yaşaması sonucunda olabilecek tüm zararlar kasko sigortası sözleşmesi kapsamında güvence altına alınır. Kasko sigortaları trafik sigortalarından farklı olarak poliçenin sahibinin kendi aracının hasarını tamamen ya da kısmi olarak karşılar. Sovtaj da kasko sigorta sözleşmelerinde sık karşılaşılan bir terimdir.

Sovtaj nedir?

Bir mal hasar gördükten sonra da belli bir ekonomik değere sahip olabilir. Sovtaj da uzmanlar tarafından tespit edilen bu değeri karşılayan bir ifadedir. Hasar azaltıcı bir sigortacılık işlemi olan sovtaj tüm sigorta işlemlerinde en çok da kasko sigortalarında görülen bir kavramdır.

Reklam
Reklam

Sigortası olan kişiler normal durumlarda bir kaza hâli söz konusu olduğu zaman sigorta şirketine tazminat talebinde bulunur. Bu talebin hemen ardından sigorta şirketi ödeme yapar. Ancak böyle bir durum söz konusu olduğu zaman hasarlı olan malın maddi değeri varsa bu değer belirlenir ve belirlenen değer sovtaj bedeli üzerinden satılabilir.

Sovtaj ne anlama gelir?

Araçlar bir kaza sonucunda hasarlı, ağır hasarlı olarak işlem görür. Ancak buna rağmen onarımının mümkün olmadığı tespit edilirse yeniden ve bu hâli ile bir değer biçilmesi durumu söz konusu olur. Biçilen değer de sovtaj olarak ifade edilir.

Sovtaj bedelini hesaplarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunun başında sovtaj bedeli belirlenecek olan aracın perte çıkmış olması gerekir. Ancak bu da yeterli değildir çünkü bir eksper tarafından bu durumun teyidi, onayı gereklidir.

Sovtaj bedeli nedir?

Hasar gören malın sovtaj bedeli bir formüle göre hesaplanır. İşlemler sigorta şirketi tarafından yapılır. Eksper raporu hasarın ağır olduğu kararını verdikten sonra değerlendirme işleminin devamı için sigorta şirketi devreye girer. Sigorta şirketi o noktadan itibaren aracın bu ağır hasarlı hâlini satma hakkına sahip olur.

Reklam
Reklam

Değer biçilen sovtaj bedeli tutarı ne kadarsa sigorta şirketi araç sahibine bu değeri ödemek durumundadır. Daha sonra ise bu rakam üzerinden satış yapabilir. Yapılan satış işleminden kazanılacak olan gelir de sovtaj bedeli adı ile kayıtlara geçer.

Anahtar Kelimeler: