Sovyet vahşetinin fotoğrafları artık sansürsüz

Helsinki (AA) - Finlandiya, 1940'lı yıllarda SSCB ile yaptığı iki savaşa ait olan ve aşırı şiddet içerdiği için Moskova'nın tepkisini çekebileceği gerekçesiyle resmi olarak 50 yıl kadar sansürlenen hassas fotoğraflar üzerindeki sansürü kaldırdı.

Finlandiyalı askerler tarafından çekilen, alevler içindeki köyleri, ceset yığınlarını, casusların infaz edilişlerini gösteren ve yamyamlık sahnelerinin yer
aldığı bu fotoğraflardan bazıları Helsingin Sanomat (HS) adlı gazete tarafından dün yayımlandı.

Soğuk Savaş döneminde Finlandiya ile Rusya arasındaki gergin ilişkiler düşünüldüğünde hassas olarak değerlendirilen bu fotoğraflardan birinde, bir Kızıl Ordu askerinin kar üzerine koyulmuş yemek pişirme kabının etrafında bir Fin askere ait olduğu söylenen kemik parçaları görülürken, fotoğrafın arkasında da diğer Fin askerlerinin Sovyet askerleri tarafından yendiğine dair bir not yer alıyor.

Reklam
Reklam

Fin ordusu tarafından gizli tutulması tercih edilen toplam 300 kadar fotoğraf üzerindeki yayın yasağının, yine Fin ordusu tarafından resmi belgelerin yayımlanmasıyla ilgili bir kanun uyarınca kaldırılmasına karar verildiği belirtiliyor.

Finlandiya Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Ossi Kervinen de, fotoğrafların korkunç, iğrenç ve zalimce olduğunu belirttiği açıklamasında, "Söz konusu yasa olmasaydı, bunları yayımlamazdık. Fotoğraflar, etik gerekçelerle sansürlendi" ifadesini kullandı.

Fotoğrafların askeri bir üste muhafaza edilmesi düşünüldüğünden halkın bu fotoğraflara ulaşmasının çok zor olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Finlandiya, ilki 1939-1940 ikincisi de 1940-1944 yılları arasında olmak üzere Kızıl Ordu'ya karşı yaptığı iki savaşı da kaybetti.