Soydinç’den Kanserle Savaş Haftası Açıklaması

Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, kanser hastalığının yüzyıllardır var...

Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, kanser hastalığının yüzyıllardır var olan, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, 1 ve 7 Nisan Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada kanser hastalığının yüzyıllardır var olan, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu söyledi. Her yıl yaklaşık dünyada 7milyon kişi kanser hastalığı sonucu yaşamını yitirdiğini ve yine her yıl yaklaşık 12 milyon kişide yeni kanser hastalıkları oluştuğuna dikkat çeken Soydinç, “Nisan ayının ilk haftası Türkiye’de ‘Kanserle Savaş Haftası’ olarak kabul edilmiştir Her yıl 1 ve 7 Nisan Ulusal Kanser Haftasında, ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halkta farkındalık oluşturmak için bir çok etkinlik düzenlenmektedir. Kanser haftası yıl boyunca sürdürülmesi gereken halkı bilgilendirme, bilinçlendirme farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli yer tutmaktadır. Kanser haftası etkinlikleri kapsamında ülke geneliyle ilimizde ve dolayısıyla Kdz. Ereğli ilçemizde de kanser, belirtileri, tarama, korunma amaçlı çeşitli faaliyetler yapılacaktır. Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi olarak Halk Sağlığı Müdürlüğünün Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesinin faaliyetleri çerçevesinde ilçemizde de bilgilendirme,bilinçlendirme amaçlı kanser belirtileri, korunma, tarama amaçlı eğitimler verilmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü bulunduğunu belirten Soydinç,” Kanser yüzyıllardır var olan bir hastalık olup sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle günümüzün de en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Her yıl yaklaşık dünyada 7milyon kişi kanser hastalığı sonucu ölmekte ve yine her yıl yaklaşık 12 milyon kişide yeni kanser hastalıkları oluşmaktadır. Kansere yol açan etkenlere maruz kalmadaki artış sebebiyle kansere yakalanan insanların sayısında da mutlak bir artış olacaktır. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Bunlar değiştirilebilir ve değiştirilemez faktörlerdir. Değiştirilemeyenler yaş,cinsiyet,aile öyküsüdür.Değiştirilebilir olanlar çevresel etkenlerdir.Bunlar;sigara,alkol,radyasyona maruziyet,bazı virüsler,kötü beslenme alışkanlığı,gıdalardaki katkı maddeleri,uzun süre güneş ışığına maruz kalma,aşırı dozda röntgen ışığına maruz kalma,bazı kimyasal maddeler(katran,benzin,boya maddeleri,asbest),hava kirliliği gibi.Sağlık Bakanlığının kayıtlarına göre erkeklerde en yaygın olarak akciğer,mide,mesane,cilt,prostat,kemik iliği,kolon,beyin,rektum kanserleridir.Kadınlarda en yaygın olarak meme,mide,over,cilt,kolon,akciğer,serviks,beyin,kemik iliği,ve rektum kanserleridir.Sağlık Bakanlığınca’ Ulusal Kanser Tarama Standart’ları meme ,rahim ağzı,kolorektal kanserler için belirlenmiştir.Bilindiği üzere 2011 yılı Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığınca ‘Kadın Kanserleri Yılı’ olarak kabul edilmiştir ve devam etmektedir.Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygındır yılda en az 20 bin kişiye tanı konulmaktadır ve ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Eğitim yoluyla halkın bilinçlendirilmesi,kanserden korunma,kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları ve KETEM(Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ,halka kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ülke geneliyle ilimizde de yapılmaktadır.Bu önemli halk sağlığı sorunu için halkımızı da bilinçlenmeye,bilgilenmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Soydinç, ayrıca Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi olarak 1 Nisan 2013 Pazartesi günü saat 13.30 ile 16.30 saatleri arasında personel ile birlikte AYCİTY AVM'de stant açarak kanser konulu broşür dağıtımı ve bilgilendirme yapılacağını ve tüm ilçe halkını bu konudaki soruları için açacakları stanta beklediklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: