Soyer: "Çözüm Türkiye'dir, Türk halkıdır"

BRÜKSEL (İHA) - Brüksel'de temaslarda bulunan KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın açıklamalarını son derece olumlu bulduğunu belirterek, çözümde "siyasi eşitlik istediklerini, Kıbrıs sorununun Türkiye'nin önüne sürülmesinin doğru olmadığını ve AB'nin Türkiye'den istediği tanımanın, özünde Kıbrıs Türklerinin esaret altına alınması olduğunu" söyledi.

KKTC Başbakanı Soyer, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta çözüm için devreye gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak, "BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs ile ilgili açıklamaları çok olumlu. Kıbrıs sorununu üstlenen Kıbrıs halkıdır. KKTC'nin talebi siyasi eşitlik ekseninde bu sorunun çözülmesidir. Çözüm Türkiye'dir, Türk halkıdır" dedi. Soyer, sorunun sürdürülmesinin bir anlamı olmadığını belirterek, "Kofi Annan'ın açıklamaları, bundan sonraki süreçte etkili olacaktır" diye konuştu.
AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantısında AB üyelerinin karşı deklarasyon üzerinde uzlaşma görüşmelerine değinen Soyer, "Türkiye'nin üyeliği için Kıbrıs sorununun öne sürülmesi doğru değildir. Türkiye, Kopenhag Kriterleri'ni yerini getirmiş, Kıbrıs sorununun çözümü için de istekli ve üzerine düşeni yapmış bir ülkedir. Güney Kıbrıs, çözüm bulunmadan tek taraflı olarak AB'ye üye oldu, bu sorunun içini boşaltıp, sürekli gündeme getiriyor. Bu da KKTC tarafından kabul edilemez.

Reklam
Reklam

Her şeyden önce adil değil ve AB ülkelerinin standartlarına uymuyor. Hakimiyetçi düşünce, dünyanın ve Avrupa'nın demokratik anlayışına ters düşüyor. Bunu sürekli Türkiye'nin önüne çıkaranlar, doğru bir şey yapmıyor. Böyle yapmakla Türkiye'nin durumunu sarsamayacaklardır" şeklinde konuştu. KKTC Başbakanı, "Kıbrıs'ta çözüm konusunu dile getireceğiz. Biz Türkiye'nin onların istediği şekilde Kıbrıs'ı tanımasını istemiyoruz. Bu istek, özünde 'Kıbrıs Türk halkını esaret altına almak' anlamına gelmektedir. Bunun AB'nin demokratik değerleriyle bağdaşmayacağını söyleyeceğim" dedi.

Öte yandan, Brüksel'e AB yetkilileriyle görüşmek için giden Soyer, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürü Timo Summa ve AB-Türkiye-Kıbrıs Topluluğu Sorumlusu Leopold Mauren ile görüştü.