KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, "Kıbrıs Türk halkının üretken, dinamik, düşüncesi zengin, demokrasisi gelişmiş, kurumsallaşmış ve ekonomisi de istikrarlı büyüyen bir halk olmaya ihtiyacı bulunduğuna" işaret ederek, "değişimin şart olduğunu" söyledi.
Değişmeden kalan bir halkın gerileyeceğini belirten Ferdi Sabit Soyer, "Değişimi gerçekleştireceğiz. Değişim şarttır. Bunu başaracak olan tek güç de Kıbrıs Türk halkının kendisidir ve Kıbrıs Türk halkında bu enerji, bu kabiliyet vardır" dedi.
Soyer, dün gece televizyon kanallarından yayınlanan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, ülke ekonomisinde meydana gelen gelişmeler ve sorunları değerlendirdi.
Soyer, 2003-2006 yılları arasındaki dönemde ülke ekonomisinde yaşanan büyümeye dikkati çekerken, buna bağlı olarak birtakım sorunların da varolduğunu bildirdi.
"Ciddi ekonomik büyümeye rağmen büyümenin ortaya çıkardığı sıkıntıları da hiçbir şey gizlemeden her şeyi açıklıkla kamuoyumuzda tartışmayı görev saymaktayız" diyen Soyer, gelişmelerle ilgili rakamsal veriler sundu.
-Türkiye yardımları düştü-
Türkiye'nin bütçe içindeki yardımlarının oranının, yerel gelirlerdeki artışa bağlı olarak yüzde 21'e düştüğünü, bunun gerileme anlamına geldiğini ifade eden Soyer, böylece, Türkiye'nin yardımlarının daha fazla altyapıya ve üretken sektörlere aktarılma olanağı doğduğunu anlattı.
Soyer, şöyle devam etti: "Yerel gelirlerimizle KKTC bütçesinin yüzde 80'ini aşkın bir yapıyı karşılayabilmek, ülkemizde oldukça önemli bir hedefe yaklaşmayı bize göstermektedir. Bu cümleden olmak üzere özellikle Türkiye yardımlarının bütçemiz içindeki payı bu anlayış ve gelişmelere bağlı olarak yüzde 21'e düşmüş bulunmaktadır. Bu düşüş, gerileme anlamında değildir. Bu düşüş, yerel yönüyle artması ve cari giderlerimizin yüzde 80'i aşkın yerel gelirlerle karşılanması nedeniyledir."
-Ticarette dengesizlik-
KKTC ile Güney Kıbrıs arasında yaşanan geçişlere bağlı olarak, ticarette Kıbrıs Türk halkının aleyhine yaşanan dengesizliğe dikkati çeken Soyer, bu konunun yasaklarla değil düşünceyle ele alınmasının önemine değindi.
Halka bu konuda "iyice düşünmesi gerektiği" mesajını veren Soyer, şöyle konuştu:
"Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasındaki insan geçişinde oran 1'e 4'tür. Yani 4 Kıbrıslı Türk'e karşılık 1 Kıbrıslı Rum güneyden kuzeye geçmektedir. Bu, özellikle Güney Kıbrıs'taki devlet idaresinin ciddi bir kampanyayla Kıbrıs Rum toplumuna düşünsel anlamda empoze ettiği bir davranıştır. Bu nedenle güney ve kuzey arasındaki ticarette bir dengesizlik oluşmuş bulunmaktadır. Bu dengesizlik Kıbrıs Türk toplumunun aleyhinedir. Biz bunu yasaklarla, diğer başka düzenlemelerle asla ele almak istemiyoruz."
AA