Soygunculara karşı yapışkanlı para kutuları

İngiltere'de bir güvenlik şirketi, zorla açıldığında zamk fışkırtan bir nakit para kutusu imal etti.

Başkent Londra'da denenmeye başlanan kutular, açmak için zorlanınca, içindeki nakit paranın üzerine zamk fışkırtıyor ve parayı kullanılmaz hale getiriyor.

Para kutuları genelde bankalardan nakit para transfer edilirken kullanılıyor.

Londra'da Nisan ayından bu yana nakit para nakli sırasında 167 soygun gerçekleştirildi. Geçen yılki benzeri soygunların sayısı ise 485'i buluyor.

Polis yetkilisi Graham McNulty, mevcut para kutularının zorla açıldığında içindeki paranın üzerine canlı renklerde boya püskürttüğünü, ancak bunun polisin hırsızları takip etmesini kolaylaştırmakla birlikte, paranın kullanılmasını önlemediğini söyledi.

Reklam
Reklam

McNulty, yeni sistemle paranın kullanılamaz hale geleceğini, bunun da caydırıcı bir rol oynamasını umduklarını kaydetti.

Graham McNulty, nakit para nakli sırasındaki soygunları, doğrudan bankalara düzenlenen soygun sayısıyla aynı düzeye indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Geçen yıl Londra'da sadece 10 bankaya soyguncular girmiş, bunlardan dördünden soyguncular elleri boş çıkmışlardı.

Yapışkanlı kutuyu üreten G4S Cash Solutions şirketinin yetkililerinden Kevin O'Connor da, yeni kutular üzerinde kapsamlı testler yapılmakta olduğunu söyledi.

Bu testlerde, kutunun içindeki paranın tamamen kullanılamaz hale geldiğini kaydeden O'Connor, "zamk, para taşıyan araç ve personele yönelik saldırıları önlemek için bulduğumuz yüksek teknoloji ürünü çözümlerin sonuncusu" dedi.

Londra'daki deneme başarılı olursa, kutular ülkenin her tarafında kullanılabilecek.