“Soykırım değil, kavga”

Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu, 1915’teki olayları “Birbirini çok seven iki arkadaşın kavgası” olarak niteledi.

ANKARA (ANKA) - Şirinoğlu, “Dünyada böyle olaylar çok olmuştur, sıkıntılar çok olmuştur ama üstü kapanmıştır. Her nedense Türkiye’de, Osmanlı’da yaşayan Ermenilerle süregelen o olay kapatılmak istenmiyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Herman Balyon'u kabul etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Şirinoğlu, 1915 Ermeni olaylarına ilişkin “soykırım” kelimesini kullanmak istemediğini ifade etti. Kendisinin öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin refahı, mutluluğu için çalışmak durumunda olduklarını söyleyen Şirinoğlu şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“1915’teki olaylar iki çok samimi arkadaşın, birbirini çok seven iki ortağın arasına nifak sokulmuştur. Bu nifak neticesinde birbirini çok seven arkadaşların kavgası maalesef kötü bitmiştir. Kavgaydı bu, güvensizlik doğdu birdenbire kendi aralarında ve kavga ettiler. Bunu unutmak lazım, ileriye bakmak lazım. Sayın Sarkisyan da, Amerika’daki bir konuşmasında Ermenistan’ın geleceğine, vatandaşlarımızın mutluluğuna bakalım demiştir.

Ben bir şeyler olmamıştır demiyorum. Ermenistan’daki soydaşlarımız da sıkıntı yaşamıştır fakat bun fazla eşelemenin faydası yok. Bunu eşeleyecek olsak ilerimiz hep karanlık kalır. Ermenilerde zayiat varsa, Türk milletinde de zayiat var. Benim büyükbabamda bu olaylarda vefat etmiştir. Ama bunu soykırım olarak nitelendirmeye gerek yok. Olaylar olmuştur fakat her iki taraf da zayiat vermiştir. Bunu kin şeklinde taşımaya gerek yok, 100 sene geçmiş üzerinden. Dünyada böyle olaylar çok olmuştur, sıkıntılar çok olmuştur ama üstü kapanmıştır. Her nedense Türkiye’de, Osmanlı’da yaşayan Ermenilerle süregelen o olay kapatılmak istenmiyor. Niye kapatılmak istenmiyor ben anlamıyorum. Diasporada yaşayanlar, uzun zamandır ülkelerinden uzak olanlar, gelsinler Türkiye’deki Ermeni vatandaşların mallarını, mülklerini, okullarını ve Ermeni vatandaşların yaşantılarını görsünler ondan sonra karar versinler.”

Reklam
Reklam

-SÜREÇTEN UMUTLUYUM-

Kendilerinin azınlık ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını vurgulayan Şirinoğlu, “Her vatandaş gibi eksiklerimizi talep etmeye hakkımız vardır. Türkiye ve Ermenistan arasındaki süreçten umutluyum. Çünkü hem Ermenistan hem Türkiye geçmişten ders alacaktır ve aynı hatalar tekrar olmayacaktır ve süratle bu iş bitecek” diye konuştu.

Şirinoğlu, aileleriyle birlikte Türkiye’de yaşayan ancak kaçak oldukları için okula gidemeyen Ermeni çocukları ise gündeme taşımaya gerek olmadığını belirterek, “Burada olanlar zaten burada okuyor. 17 tane Ermeni okulumuz var. Kaçak durumunda olanlar için gereken yapılacak. Dünyanın her yerinde kaçak var, bunların her biri için okul yaparsak bunun altından nasıl kalkarız? Ama az miktarda 10-15 tane çocuk varsa, Sayın Nimet Çubukçu bunların çaresine bakacaktır” dedi.(ANKA)