Soykırım iddiasına yasal zırh

ANKARA (İHA) - Hükümet, Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisini daha iyi savunabilmesi ve dünyadaki hukukunu koruyabilmesi için birinci elden tarihi kaynakların yer aldığı arşivlerini yasal güvence altına alıyor.

Hükümet, Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisinin daha iyi savunabilmesi ve dünyadaki hukukunu koruyabilmesi için birinci elden tarihi kaynakların yer aldığı arşivlerini yasal güvence altına almak için harekete geçti. Tasarıyla elektronik ortamda üretilen bilgiler de arşiv tanımına alınıyor, gizli belgeler güvence altına alınıyor, belge çalanlara ağır cezalar getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı, Meclis, Genelkurmay, Jandarma ve MİT Genel Müdürlüğe evrak göndermeden muaf tutuluyor.

Reklam
Reklam

Geçen yasama döneminde hazırlanan ancak Meclis'te görüşülemeyen Milli Arşiv Kanun tasarısı, önümüzdeki dönemde Meclis gündemine getirilecek. Tasarı ile bazı Avrupa Birliği ülkelerinde kabul edilen ve bazılarında da kabul edilme aşamasına gelen, ABD Senatosu'nda her yıl gündeme getirilen Ermeni soykırımı tasarısına karşı belgelere yasal zırh getiriliyor. İddialara karşı Türkiye'nin kendisini daha iyi savunabilmesi ve dünyadaki hukukunu koruyabilmesi için sağlam, birinci elden tarihi kaynakların yer aldığı arşivlere sıkı bir denetim ve düzen getiriliyor. Milli Arşiv Kanun tasarısı ile şu yenilikler getiriliyor:

"- Arşiv adını taşıyan bu ilk kanun ile belgelerin tespiti, tefriki, toplanması, korunması, restorasyonu, muhafazası, tasnifi, çoğaltılması ve hizmete sunulması düzene sokuluyor.
- Elektronik ortamda üretilen bilgeler de arşiv tanımına alınıyor. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü kurumsal kimlik vasfını kazanıyor.
- Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Genelkurmay, Milli Savunma, Jandarma, MİT, gizlilik nedeniyle Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne evrak göndermeden muaf tutuluyor.
- İçişleri Bakanlığı'nın hizmetleri sonucu üretilen evrak bilgisayar ortamına aktarılarak Türk ve dünya ilim çevrelerinin hizmetine sunuluyor. Bununla Türkiye Cumhuriyeti'nin arşivlerini kapalı tuttuğu suçlamaların ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
- Devletin milli güvenliğine, dış ilişkilerine ve kişisel haklara açıkça zarar verebilecek arşiv belgeleri ile mükellefler elinde iken gizlilik derecesi taşıyan arşiv belgelerinin Genel Müdürlüğe geçtikten sonra da gizli kalacakları hükme bağlanıyor.
- Arşivlerle ilgili görevlerini yerine getirmeyerek belgelerin yok olmasına sebep olanlar, arşiv belgelerini çalanlar, satanlar, bilerek satın alanlar, kasıtlı olarak tahrip edenler ve yurt dışına çıkaranlar hakkında ağır cezai yaptırımlar getiriliyor.
- Arşiv araştırmaları ile yönetimin hizmet ve faaliyetlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan kitap, tez, rapor, süreli yayın, CD, yurtiçi ve yurtdışı arşivcilik konusundaki yayınların temini ile "İhtisas Kütüphanesi" oluşturuluyor."

Reklam
Reklam