“Soykırım kararları yargı meselesi”

The Guardian'ın hukukçu köşe yazarı Berlins, ABD Kongresi’nde “soykırım” tasarısının ele alınmasını bir “cehalet gösterisi” olarak nitelendirdi.

LONDRA (ANKA) – ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin bir oy farkla “Ermeni soykırımı” tasarısını benimsemesinin ardından tartışmalar sürerken The Guardian gazetesinin hukukçu köşe yazarı Marcel Berlins, ABD Kongresi’nde “soykırım” tasarısının ele alınmasını bir “cehalet gösterisi” olarak nitelendirdi. Berlins, “Soykırımı tanımlamak zordur ancak açık olan bir şey varsa o da Ermeni iddiaları konusunda karar vermek ABD Kongresi’nin işi olmadığıdır” ifadesini kullandı.

Marcel Berlins, The Guardian gazetesinde yayımlanan “ABD soykırım kararı, bir cehalet gösterisi” başlıklı yazısının spotunda “Soykırımı tanımlamak zordur ancak açık olan bir şey varsa o da Ermeni iddiaları konusunda karar vermek ABD Kongresi’nin işi olmadığıdır” değerlendirmesine yer verdi.

Reklam
Reklam

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 22’ye karşı 23 oy ile 1915 yılında “Ermenilerin Türklerce öldürmelerinin soykırım oluşturduğu” yönündeki bir tasarıyı onayladığına işaret ederek “Bu, onların işi mi” diye sordu.

-“İNSANLIK SUÇU, LOBİNİN KAMPANYASIYLA SİYASİ OYUNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”-

“Soykırım” yapılıp yapılmadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı için kararın içeriği konusunda bir şey söylemeyeceğini kaydeden Berlins, esasen kendisini kaygılandıran unsuru, insanlık davranışları tarihinde en kötü suçlarından biri olarak görülmesi gereken bir sucun, “İyi fonlanan siyasi bir lobi tarafından yürürüten bir kampanyaya yanıt veren, büyük ölçüde cahil, parlamenterlerin oynadığı siyasi bir oyun haline getirilmesi”nin oluşturduğunu belirtti.

Berlins, tasarının, ABD Başbakı Barack Obama’nın karşı çıktığı için Genel Kurul’da ele alınmayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken Başban George W. Bush’un da, tasarıyı siyasi olarak uygun bulmadığına dikkat çekti.

-BM SÖZLEŞMESİ’NDEKİ “SOYKIRIM” TANIMI-

Reklam
Reklam

“Soykırım” sözcüğünün 1944 yılında Polonyalı bir hukukçu Raphael Lemkin tarafından oluşturulduğunu anımsatan Berlins, 1948 yılında BM tarafından benimsenen “soykırım” sözleşmesinde “soykırım”ın nasıl tanımlandığına da dikkat çekerek son yüz yılda Holokost ve Ruanda katliamları olmak üzere, açık olan iki “soykırım” vakası olduğunu vurguladı.

-“OSMANLI DÖNEMİNDE SOYKIRIM OLUP OLMADIĞI TARTIŞMA KONUSU”-

Marcel Berlins Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915 yılında “soykırım” gerçekleşip gerçekleşmediğini meselesinin tartışma konusu olduğunu belirterek “Burada esas olan, ölenlerin sayısı veya öldükleri vahim koşullar değil, yok etme niyetinin bulunması ve bunu sistematik bir biçimde yapılmaya çalışılmasıdır” diye yazdı.

Darfur ve Srebrenica katliamlarının, “soykırım” olarak nitelenebileceğinden emin olmadığını ifade eden Berlins, yazısını noktalarken “Emim olduğum şey, soykırım gibi heybetli bir sözcüğünün kullanıp kullanılmayacağı kararının, ahlaki otoritesi şüpheli siyasetçiler değil, tanıklar ve tarihçilerden yardım alan mahkemelerce verilmesi gerektiğidir” uyarısını yaptı.(ANKA)

Reklam
Reklam