“Soykırım” tasarısı için “geri sayım” başladı

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, “soykırım” tasarısını 4 Mart’ta ele alacak.

Tasarının, Komite’den geçmesi olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Ancak, Genel Kurul’da onaylanması zor görülüyor. Tasarıya şu ana kadar 137 üyenin imza attığına, geçebilmesi için 218 oy gerektiğine dikkat çekiliyor.

“Soykırım”a ilişkin 252 no’lu tasarı, 4 Mart’ta Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesince görüşülecek. Komite üyelerinin eğilimleri dikkate alınarak tasarının onaylanması olasılığı büyük olduğu düşünülüyor.

Ancak tasarının, 45 üyelik Komite’den geçerek Genel Kurul’un gündemine alınması halinde bile, Genel Kurul’da benimsenmesi zor görülüyor.

Reklam
Reklam

Tasarıya büyük destek sağlayan, Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Jim Costa, Kaliforniya basınına yansıyan açıklamalarında , “Soykırım, halının altına süpürülüp unutulabilecek bir şey değil. Ülkemiz, Ermeni soykırımı konusundaki ret politikasını sürdüremez” dese de Genel Kurul’da yeterli destek bulunmadığına işaret ediliyor.

Nitekim, şu ana kadar Temsilciler Meclisi’nin 137 üyesi, tasarıya imza attığı belirtilirken tasarının geçebilmesi için 435 üyeden 218’i evet demesi gerektiği vurgulanıyor.

“Soykırım” tasarısının Genel Kurulu’nun gündemine alınması meselesinin son gündeme geldiği 2007 yılında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 218 destekçi bulununcaya dek gündeme getirmeyi reddetmişti. 2000 yılında ise, dönemin Meclis Başkanı Dennis Hastert de, Ortadoğu’daki gergin ortamı gerekçe göstererek engellemişti.

Bu arada, ABD’deki Ermeni lobileri ve örgütleri, tasarıyı destekleyen üyelerin sayısını artırmak için bir süreden beri yürüttüğü kampanyaya hız verirken, tasarıya karşı çıkan üyeler de Türk-Amerikan ilişkilerini ve Türk-/Ermeni yakınlaşmasını olumsuz etkiyeceğini söylüyorlar.

Reklam
Reklam

ANKA