Türkçe hem kelime sayısı bakımından hem de ek olarak çeşitli bir yapıya sahiptir. Dil yapısındaki bu çeşitliliğin hem olumlu hem de olumsuz tarafları bulunur. Olumlu tarafı, Türk dil sistemi içerisindeki bu çeşitlilik geniş ve kapsamlı bir iletişim imkânı sunar. Olumsuz tarafı ise dil içerisindeki çeşitli ögeler Türkçe öğrenmeyi zorlaştırabilir. Öyle ki ana dili Türkçe olan kişiler bile konuşup, yazarken birçok hata yapabilmektedir. Türkçe yazarken sıklıkla hata yapılan dil ögelerinden biri de –ki ekidir. Bunun nedeni Türkçede 3 farklı yapıda ve anlamda –ki ekinin bulunuyor olmasıdır. Bu ek ile kurulan sözcüklerden biri de ‘şöyle ki’ sözcüğüdür.
Türkçede bulunan dil ögelerinin doğru yazım şekilleri, bazı insanlar tarafından kafa karıştırıcı bulunabilir. Günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılan ifadelerden biri olan "şöyle ki" sözcüğü de bunlar arasındadır. Bilindiği üzere, - ki ekinin yazım biçimi üstlendiği göreve göre farklılık gösterir. Türkçe kelime ve eklerini yazarken kafa karışıklığı yaşayan kişiler, Türk Dil Kurumunun internet sitesinde bulunan Türkçe yazım kılavuzlarından faydalanabilir. Şöyle ki yazımı ayrı olması gereken bir kelimedir.
Türkçeyi, dil yapısında gerek görülen ve belirlenen kurallara uygun bir biçimde kullanmak son derece önemlidir. Yazım kurallarını bilmek, anlaşılır bir iletişim kurmakla birlikte Türkçenin korunması açısından her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vatandaşlık görevidir. Şöyle ki kelimesi de doğru yazım biçimi sıklıkla sorgulanan kelimeler arasında yer alır. Bu sözcüğün yazımı sırasında kişiler, şöyle ki ayrı mı yazılır sorusunun yanıtını merak eder. Şöyle ki TDK sözlüklerinde yapılan araştırmalara göre ayrı yazılması gereken bir sözcüktür.
Şöyle ki kelimesi günlük yaşamda pek çok insan tarafından sıklıkla kullanılır. Ancak, bu sözcüğün genellikle “şöyleki“ biçiminde bitişik olarak yazıldığı görülür. Şöyle ki kelimesinin yazımı ile ilgili pek çok kez hataya düşülmektedir. Kelimenin bitişik bir şekilde yazımı imla hatası olarak değerlendirilir. Şöyle ki kelimesinin doğru kullanım biçimleri şu şekildedir: