Söyleşi - Vardan: Genel Kanaatin Aksine 2015'ten Ümitliyim

- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2014 yılında Türkiye'nin çevre ülkelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmelerden olumsuz

- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2014 yılında Türkiye'nin çevre ülkelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ancak "genel kanaatin aksine" 2015 yılından umutlu olduğunu belirtiyor.

DHA'ya 2014 yılını değerlendir ve 2015 yılı beklentilerini aktaran, Vardan, 2014 yılında sadece Türkiye'de değil, çevre ülkeler için oldukça çalkantılı geçtiğine işaret etti.

Vardan, Türkiye'nin bu coğrafya içinde yüzmeye çalışan bir gemi gibi olduğunu ifade ederek, "Suriye'deki durum devam ediyor, IŞİD terörü neticesinde Irak ile ilgili ülkemizin ciddi sıkıntıları oldu. İran'a bir türlü açılmayan bir ticaret söz konusu. Bunların üzerine Rusya'dan gelen Ukrayna ile ilgili problem, ülkemizin çevre ülkelerle olan ticaretini ciddi anlamda boğar vaziyette bıraktı. Bu çerçevede beklediğimizi aslında tam alamadık gibi. Genellikle iç piyasa eski istikrarını korudu. Bazı sıkıntılar vardı ama ülkemiz bu çalkantılı coğrafyada kendi içinde ki durumu korudu" dedi.

Reklam
Reklam

"IRAK BAŞBAKANI TÜRKİYE'YE GELİYOR"
Vardan, Türkiye'nin ihracatımızla büyümeye çalışan bir ülke olduğunu hatırlatarak, çevre ülkelerde yaşanan ekonomik ve politik gelişmelere nedeniyle, 2014 yılında bir ihracatta bir patlama yapılamadığına dikkat çekti ve ekledi:

"2015 yılıyla ilgili olarak da umarım bu bazı sıkıntılarımızı çözebiliriz. Özellikle çevre ülkelerimizle ilgili. Irak yavaş yavaş düzene kavuşuyor. Irak Başbakanı Türkiye'ye geliyor ve özellikle bizim iş adamlarımızın hem ihracatçılarımızın, hem de inşaat yapan firmaların sıkıntılarını ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapacak. Bu bizim için çok önemli çünkü Irak bizim Almanya'dan sonra en büyük ihracat pazarımız. O bakımdan, o noktada ümitliyiz."

"AVRUPA BİZİ OLUMLU YA DA OLUMSUZ ETKİLEYECEK"
Vardan, 2015 yılında İran pazarının ciddi anlamda açılacağını umduklarını, Rusya'nın da Türkiye'ye sattığı doğalgazın fiyatında indirim yapacağına ilişkin açıklamaları ile ilgili bir gelişme olabileceğiri vurguladı ve "Rusya kendi içinde hala problemlerini çözebilmiş değil. Avrupa Birliği ile kontaklarımız devam ediyor. Tüm Avrupa olarak düşündüğümüzde ihracatta bizim en büyük ortağımız. Buradaki gelişmeler bizi mutlaka olumlu ya da olumsuz etkileyecektir" dedi.

Reklam
Reklam

"ÜMİT VAR, YENİ BİR YILA GİRİYORUZ"
Vardan, genel kanaatin aksine 2015 için umutlu olduğunu ifade ederek, "Avrupa Birliği kendi içinde 2014'de yeniden yapılandı. Bu yapılanma çerçevesinde yeni bir komisyon oluştu, yeni bir başkan seçildi. Önümüzdeki yıl içinde mutlaka ekonominin canlanmasıyla ilgili ciddi anlamda bir çalışma içinde olacaklar. Bu da bizi olumlu etkileyebilir. Birçok kişiye nazaran 2015'e olumsuz bakmıyorum; ümit var, yeni bir yıla giriyoruz. Etrafımızdaki pazarlar gelişince, bizim de ihracat pazarımızın gelişeceği yönünde bir düşüncem var" dedi.

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: